2010. október 11., hétfő

MEGOLDÁS A VÖRÖS ISZAPPAL KAPCSOLATBAN

Reménykeltő jelentés Devecserből!
A katasztrófával sújtott térségben élő, gazdálkodó és volt kistérségi tájgondnok koordinátor vagyok.  Kérem, az alábbi írást ne tekintsék sem reklámnak vagy ügynöki tevékenységnek, a tanácstalan,  elkeseredett, reményvesztett lakosság megnyugtatására és a katasztrófa sújtott területek regenerálására készülő embereknek szól elsősorban.
Létezik nagyon egyszerű és hatékony megoldás a területek újjáélesztésére természetes alapanyagú szerekkel. Ebben nyújt segítséget Dr. Csicsor János vegyész, aki által fejlesztett szert számos helyen alkalmazzák növénytermesztésben, növény- és állategészségügyi termékek előállításában, környezetvédelemben, az intenzív állattartásban, az állatgyógyászat és takarmányozás valamint humán egészségügyi termékek területén.

Devecser polgármesterével, Toldi Tamással és a katasztrófavédelem valamint megyei ÁNTSZ embereivel együttműködve a devecseri iszapöntött parkban végrehajtott kísérlet bizonyította, hogy a vörösiszappal szennyezett 13 pHjú talajkeverék fél óra alatt 7 pHra csökkent a Dudarittal beszórt területen.  A felügyelt mintaterületen 5-15 cm között változott a vörösiszap vastagsága. A tegnapi (okt. 7.) kísérlet után, elkezdték a kertek és csatornák beszórását, hogy a patakba bemosott iszap tovább ne károsítson. A módszert remélhetőleg elterjedtebben is alkalmazni fogják, a gipszterítés helyett.
A világon egyedülállóan magas huminsav hatóanyagú természetes szer (nem vegyipari melléktermék) faszén és tőzeg alapanyagú, engedélyezett magyar termék (Dudarit) és az erősen sújtott katasztrófa helytől (Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely) kb. 50 km-ről szállítható a szükséges mennyiségben. A mintaterületen elvégzett kísérlet alapján, számítások és becslés szerint 5 tonna/hektár mennyiségre lenne szükség az élőhely helyreállításához, a szakemberek az adatok pontosításán még dolgoznak. A fenti településeken érintett terület a becslések szerint 800 hektár.
A Torna, Marcal és Rába folyókon kiégett partmenti területek és az élővizek állapota is helyrehozható ezzel a módszerrel. Az állatok és növények méregtelenítése oldható meg.
A huminsav hatóanyagú és koncentrált humusz tartalmú szert évente több ezer tonnányi mennyiségben exportálják Spanyolországba, Olaszországba, Egyiptomba, stb. silány, lepusztult talajok javítására. Az eredmények megdöbbentőek, az öntözött sivatagi homokos helyeken is jelentős a jó minőségű bőséges termés, ellenálló, egészséges növény.  Magyarországon is alkalmazzák (elsősorban az állategészségügyben, takarmányozásban), de a gazdálkodók inkább a petrokémiai termékeket preferálják. A termék előnyös tulajdonságait nem sorolnám föl, mindössze azokat említeném amelyek jelen esetben figyelembe veendők:
- talaj pH pufferálása: a huminsavak ioncserélő képessége és redox kapacitása folytán extrém savas ill. lúgos körülményeket is képes pufferálni. A vörösiszap mintáknál perceken belül 13-ról 7 pH ra változik a kémhatás;
- a huminsavak a talajban, a növény- és állatvilágban, az emberben mindenütt természetesen is jelen vannak;
- megköti a nehézfémeket, növények számára felvehetetlen formájú vegyületeket kialakítva;
- a talaj és élőlények regenerálódását teszi lehetővé;
- olcsóbb, mint a műtrágya;
- 50 km- nél közelebbről szállítható a katasztrófával sújtott területre;
- természetes anyag révén könnyen és 100%-osan beépül a szervezetbe, természetbe;
- nincs mellékhatása;
- kis menyiségben is azonnal hatásos, szilárd (por és granulátum formában) és szuszpenzió formában, szórással és permetezéssel is teríthető;
- részletesebben itt: www.organit.hu ill. www.hymato.hu
-híradó: http://videotar.mtv.hu/Videok/2010/10/08/06/Van_megoldas_a_vorosiszap_semlegesitesere_.aspx
 
Kérem, amennyiben fontosnak találja jelen írást, továbbítsa. Ha nem érinti, és zaklatásnak veszi, törölje ki, és elnézést, hogy önnek is elküldtem. 
Köszönettel, Takács Edvárd

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése