2010. október 8., péntek

A tárolókban nem csak vörösiszap volt

2010.10.07. holahatar

"Mára kiderült, hogy a tárolókban nem csupán vörösiszap volt, hanem az ajkai ólomkristálygyár savas maradékát is oda hordták. Lehetőleg minél hamarabb ki kell deríteni, hogy milyen anyagok vannak ebben az egyvelegben, bár ki lehet mondani, hogy a területet elöntő áradatban csaknem az egész periódusos rendszer megtalálható" - fogalmazott Dr. Padisák Judit a Pannon Egyetem Mérnöki Karának Környezettudomány Intézetének igazgatója. A szakember szerint a vörösiszapot jobb megoldás híján a folyóba mossák, azonban óriási mennyiség a földeken terül szét. Ezt próbálják visszahordani a tározóba, időközben azonban a talajba is szivárog bőven.

"Az biztos, hogy a talajvízbe beszivárog ez az anyag, az ivóvízbázist azonban még nem érte el. Az is biztos, hogy a szennyeződés folyóról folyóra vándorol majd, azt azonban még nem tudni, mennyit fog hígulni időközben" - fűzte hozzá az igazgató.

Vörösiszap

A vörösiszap jelenleg a feldolgozási folyamat egyik mellékterméke, amelynek a hasznosítása még nem megoldott. A technológiai folyamat az ülepítésével zárul, de amíg nincs lezárva a tároló felülről földréteggel, addig nem vörös iszap, hanem a hatályos besorolás szerint is veszélyes hulladék, mivel a 13-14 pH-s lúg is ott van vele együtt. Ezt hágták át a környezetvédelmi felügyelőségen. Óriási szakmai hiba. Szakmai? Börtönbe mindenkivel, aki ehhez a nevét adta. Ügyintéző, ellenőr, hivatalvezető! Akár közös cellát is kaphatnának.

MTA: "A vörösiszap a nátron-lúg tartalom miatt veszélyes anyagnak minősíthető, az azzal való érintkezés fokozott odafigyelést igényel. Bőrrel való érintkezés vagy szembe kerülés esetén bő vizes lemosással védekezhetnek a káros hatások ellen. Az vörösiszap nehézfém-tartalma nem közelíti meg a megengedett egészségügyi határértéket, ólomtartalma kevesebb, mint a normál talajoké."

Ugye van a vörösiszap, ami lehet, hogy önmagában nem veszélyes hulladék, de van a mi vörösiszapunk, ami felett tengernyi 13-as pH-jú lúg úszik!

Hol van erre valami paragrafus, hogy a vörösiszap felett úszó lúg nem veszélyes hulladék!

Blikk/Polgári Hírszemle

Az MSZP pénzt ajánlott az iszapömlés károsultjainak
2010.10.07. mszp

Mesterházy Attila Október 7-én tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja és európai parlamenti delegációja egy-egy millió forintot ajánlott föl az iszapkatasztrófa károsultjai számára. (...)

A térképen proletárföld felirat is látható. Valaki úgy gondolta, illik ide a vörösiszap...


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése