2010. október 1., péntek

2010. OKTÓBER HAVI PROGRAMOK

ÁLLANDÓ  KIÁLLÍTÁS:

A népi iparművészet fél évszázada
hímzés, szövés, faragás, fazekasság, népi kismesterségek


KAMARA  KIÁLLÍTÁS:

Kalotaszeg
válogatás Zana Dezső gyűjteményéből (viselet, kerámia, hímzett és szőtt népi textilek).


IDŐSZAKI  KIÁLLÍTÁSOK:

       Palócföldi üzenetek
A bemutatkozó hevesi székhelyű Csillagvirág Népművészeti Egyesület célja a tárgyformáló népművészet és kézművesség hagyományainak gyűjtése és ápolása, és a palóc alkotóközösségek értékőrző és értékteremtő munkájának támogatása.
A kiállítás az egyesület tagjai által készített, a tájegység mintakincsét feldolgozó szőtteseket és hímzéseket tárja a látogatók elé.
Látogatható december 18-ig.


       „Kicsi utca, kicsi ház…”

A kiállítók szinte mindegyike a Dr. Kresz Mária Alapítvány tanfolyamán ismerkedett meg a fazekassággal. Leginkább a sors hozta úgy, hogy Hadikfalvi Andrea fazekas oktató mellett tanulták ki a szakma alapjait és kezdtek bele a „kalandozásokba”a művészet, az alkotás, az agyagozás, a fazekasság, a kosárfonás, a nemezelés mezsgyéjén.
Mostani közös kiállításuk az otthonnal kapcsolatos érzéseiket, gondolataikat mesélik el a házban és körülötte használatos tárgyak segítségével.
Megnyitó: október 1-én 16 órakor. Látogatható december 18-ig.

PROGRAMOK:

       Uszód népművészete régen és ma

A Bács-Kiskun megyei település népművészetét, néprajzi értékeit (népviselet, népzene, néptánc, tájjellegű ételek) ismerhetik meg az érdeklődők családi délután keretében.
A programot kiegészítő kiállításon Kun Gáborné (Kiss Julianna) keze munkáját dicsérő uszódi népviseletbe öltöztetett babák mellett a helyi asszonyok szekrényeiben féltve őrzött, 50-100 éves ruhákat is megtekinthetik az érdeklődők. Archív fotók és a Gyöngyösbokréta mozgalom emlékanyaga a falu egykori életébe is betekintést nyújt.
A megnyitó és a program október 8-án (pénteken) 14 órakor kezdődik.
Megnyitja dr. Andrásfalvi Bertalan, a néprajztudomány doktora.

A kiállításhoz kapcsolódóan az uszódi népviseltet feldolgozó múzeumpedagógiai foglalkozást kínálunk iskolai csoportok számára. Előzetes bejelentkezés szükséges. Ára: 400,- Ft/fő. Látogatható december 18-ig.

Támogatók:

       BaHorKa-mesék október 16-án (szombaton) 10.30-kor

Születéstől a lakodalomig- az emberélet fordulóinak bemutatása gyerekeknek
Az előadásban három énekes segítségével kapunk betekintést a népi szokásdallamok és hagyományok világába sok-sok mondókával, mesével, énekkel, ritmusjátékkal és egy-két táncfigurával, amit a gyerekek is kipróbálhatnak.
Játékmesterek: Balogh Melinda, Horváth Sára és Kasza Lili
Belépődíj: 200,-Ft.

Támogató: Kecskemét Megyei jogú Város Kulturális és Idegenforgalmi Bizottsága

A DÍSZÍTŐMŰVÉSZ  SZAKKÖRBEN hazánk népi hímzéskultúrájával ismerkednek meg minden kedden 14-16 között dr. Varga Ferencné népi iparművész, a Népművészet Mestere vezetésével.

A JÁTÉKKUCKÓ egész évben, nyitva tartási időben várja a gyerekeket.

NYITVA TARTÁS: keddtől szombatig 10 – 17 óráig.
BELÉPŐDÍJ: 400,-Ft, kedvezményes: 200,-Ft.
TÁRLATVEZETÉS: bejelentés alapján, magyar nyelven kérhető. Ára: 2.000,-Ft.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése