2012. december 6., csütörtök

Milliárdokat szór el a kormány az iskolakáoszra

Joó Hajnalka 2012. 12. 04., 13:24 [origo] 

Az utolsó pillanatban is jelentősen módosítja a kormány az iskolák államosításáról szóló szabályokat. Már csak egy hét van az államosítás megkezdéséig, de a kormány úgy döntött, hogy az eredetileg tervezettnél több iskolát vesz át, akármilyen sokba kerül is. Több polgármester a káoszra panaszkodik, mert még mindig nem tudják, hogy ki fizeti a fűtést és a portást januártól. 

"Akkora a káosz, hogy el nem tudom mondani, december van, de még mindig nem tudjuk, hogy januártól kinél lesz az iskola kulcsa" - jelentette ki Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere arra utalva, hogy a város még nem kapott visszajelzést arról, hogy átveszi-e az állam az iskolák működtetését. Dombóvár egyike annak a 228 településnek, amely - az [origo] birtokába került lista szerint - korábban jelezte a kormánynak, hogy szívesen lemondana iskoláiról. 

Ha kíváncsi, mely háromezer fő feletti települések szabadulnának az iskoláiktól, kattintson a listáért.

A most érvényes szabályok szerint január elsejétől az állam az összes magyarországi iskola fenntartását átveszi, vagyis az állam felel az intézményekben folyó oktatási-nevelési munkáért, és a pedagógusok is állami alkalmazottak lesznek. Emellett a kormány a mostani szabály szerint a 3 ezer főnél kisebb települések iskoláinak üzemeltetést is átveszi, az ennél nagyobb községekben, városokban pedig fő szabályként az önkormányzatoknak kell fizetniük a fűtésszámlát és a technikai dolgozókat. A 3 ezernél népesebb önkormányzatok közül (492 ilyen település van) ugyanakkor 228 jelezte november közepéig, hogy eltérnének a szabályoktól, és lemondanának az iskolák működtetéséről. 

Az [origo] birtokába jutott lista szerint olyan nagyobb városok is megszabadulnának az iskoláiktól forráshiány miatt, mint Érd, Kiskunfélegyháza, Sárospatak, Gyöngyös, Nagykőrös vagy a már említett Dombóvár. A legtöbb, háromezer lakosúnál nagyobb település, amely szabadulna az iskoláitól, Pest megyében található (39), de Borsodból, Szabolcsból, és Bács-Kiskunból is sok önkormányzat jelentkezett. A lista szerint megyeszékhely és budapesti kerület nem jelezte, hogy átadná az iskola működtetését. 

Fogalmam sincs, ki fizeti januártól a portást 

Az érintett polgármesterek közül többen azt mondták az [origo]-nak, hogy még mindig nem kaptak visszajelzést arról, a kormány elfogadta-e a jelentkezést, vagyis "egyszerűen fogalmam sincs, hogy januártól ki fizeti a fűtést, a portást és a takarítónőt" - mondta egy városvezető, aki emiatt nyilatkozni sem akart. A szabályok szerint egy hattagú kormányzati bizottságnak kell átvilágítania a települések gazdálkodását, a 228 település vizsgálatára azonban nincs már idő, mivel legkésőbb december 10-ig minden településen alá kell írni a szerződést a működtetésről. Az ünnepek miatt ugyanis kevesebb mint három hét maradt már csak az adminisztratív feladatokra. 

Az [origo]-nak több fideszes és kormányzati forrás is azt mondta, hogy a kormány ezért módosít a szabályokon, és felemeli a 3 ezer fős küszöböt. Egyik forrásunk szerint minden ötezer fő alatti település iskoláját átveszi az állam, míg egy másik fideszes forrásunk azt mondta, hogy minden 10 ezer alatti település intézményének működtetése automatikusan, átvilágítás nélkül az államhoz kerül majd. Több forrásunk szerint a 10 ezernél nagyobb települések viszont "nem álmodhatnak arról", hogy megússzák az iskolák finanszírozását, és Érd, Dombóvár vagy például Gyöngyös jelentkezését visszautasítja az állam. 

A változtatás ugyanakkor így is több milliárdos pluszkiadást jelenthet a költségvetésnek, hiszen nagyjából kétszáz település több száz intézményéről van szó. Megkérdeztük az oktatási államtitkárságot, valóban így módosítják-e az átvétel szabályait, és mennyi pluszkiadással jár ez majd a központi költségvetésnek. A délelőtt feltett kérdéseinkre még nem kaptunk választ. 

Hátha átveszik 

Néhány, a listán szereplő több mint 10 ezres önkormányzat polgármestere is azt mondta, hogy azért kérte az iskola átvételét, mert "hátha átveszik", de nem számít arra, hogy sikerrel jár. "Az iskolák nélkül könnyebb lenne a jövő évi költségvetés, de őszintén szólva arra számítok, hogy itt marad a működés finanszírozása" - mondta például Dombóvár független polgármestere. A Pest megyei, 65 ezer lakosú Érd fideszes polgármestere, T. Mészáros András azt mondta, hogy azért kérte az iskoláik átvételét, mert az önkormányzat még most sincs "birtokában a pontos adatoknak az állam részéről", és a közgyűlés az átadás mellett van, amíg meg nem ismerik a pontos számokat. Érd vezetője reméli, hogy ha mégsem veszi át az állam az iskolák üzemeltetését, akkor is ad ehhez "valamilyen segítséget. 

Több polgármester is azt mondta, hogy az iskola átvételéért felelős, néhány napja kinevezett tankerületi igazgatókat sajnálja, mert ők is információhiányban vannak, és nem tudnak a kérdések zömére válaszolni. "Megszakad a szívem, ha látom a hivatal egyik szobájában ücsörögni a tankerületi igazgatót, aki csak kezét tudja széttárni" - mondta egy városi polgármester. Hozzátette: "szoktam neki mondogatni, hogy nemcsak a karácsonyát szúrták el, hanem a húsvéti programja is megvan". 

KORÁBBAN 
    Fejvesztett kapkodás lett az iskolaállamosítás 
    Közelharcot vívnak az iskolákért a Fideszben 

*** www.nemzetihirhalo.hu *********

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése