2012. augusztus 20., hétfő

Orbán felsőoktatása: mindent te fizetsz



Orbán Viktor megalkotta a tökéletes paradoxont. Aszongya nekünk ez a Haza Bölcse: 
"Valóban, a tandíjat ellenzem. Azt szeretném, hogy Magyarországon olyan felsőoktatási rendszer működjön, ahol képes legyen minden diák maga állni a tanulási költségét. Mindenki a teljeset." 

Érted? Orbáni értelemben az ellenzett tandíj azt jelenti, hogy az utolsó fillérig mindent fizessen ki aki tanulni akar. Képzeld mi lenne, ha támogatná a tandíjat. A felsőoktatási intézményekre részvényeket bocsátana ki, és a hallgatóknak tulajdonossá is válniuk kéne az oktatás időtartama alatt. Végül is csak jó lenne, ha a sok potenciális romkocsmatöltelék nem csak a taníttatása teljes díját, hanem az épületek összes költségét is állná, és pluszbónusz Bánki Erik kivezényelt élelmezési cégén keresztül némi közvetlen anyagi hasznot is termelne a Fidesznek

Fülkeforradalmár Bajtárs fényességes hadjáratot vezetett a tandíj ellen, az ő népe népszavazta kedvére amit kért, kicsit később pajzsra emelte, felhatalmazta, ő meg elérte, hogy neve csereszabatos legyen a Gyurcsányéval. Hogyhogyhogy? Figyeljél, mutatom: 


Csodálatos haladás ez, a Takarékos Transzparens Forradalma. A 2008-ban elsőéves hallgató ma ugyanabba az intézménybe járhat, a tüntetésre készített táblácskája pedig ilyen egyszerűen aktualizálható. Legszebb az egészben mégsem maga a mindent fizetőssé tevő gondolat, hanem az arra adott kormányzati reakció. Egy ideje Viktor rendre meglepi az övéit azzal, hogy belefingik a nullás lisztbe, ezek meg ijedtükben azonnal kiküldik a "névtelenül nyilatkozó magyarázót", dumálja már ki, az egész nem büdös, mint a bélhurutos rozmárfing, éppen csak az aromaterápiás mécsesbe szarból font ostorvégből került a kanóc. Véletlenül. Valahogy. Szerintem a Selmeczi - Giró Szász - Szijjártó - Kumin szekcióból sorsot húznak, és a vesztes viszi a balhét. A balek ilyenkor benyúl a közhelykosárba és elkezdi mondani: 

- "A Fidesz mindig is úgy kezelte a diákhitelt, mint egyfajta fordított tandíjat: vagyis a hallgató fizesse a képzési költségeit, de ne akkor, amikor nincs jövedelme, hanem utólag" 

Aha. Tehát a tandíj eltörléséről népszavaztató Fideszben úgy kezelik a diákhitelt, mint egyfajta tandíjat. Vagyis a hallgató azért csak fizessen, még ha népszavaztunk is róla, hogy ezt neki ne kelljen. A népszavazás 82%-os eredménye mára smafu. Remélem a "voksolók, le vagytok ti szarva" üzenet mindenkinek elég világos. 

- "Az a baj, hogy a kormányfő is rosszul kommunikál, hogy csak egy-egy részről beszél egyszerre az elképzelésekből. Pedig el kellett volna mondanunk, hogy többek között az egykulcsos adó, és a gyermekek után járó adókedvezmény is része annak a rendszernek, aminek szintén eleme a piacosított felsőoktatás. El kellene magyarázni az embereknek, hogy a plusz jövedelmet például arra fordíthatják, hogy a gyermekeik tanulmányait finanszírozzák belőle" 

Ilyenkor már azt érzem, ezeknél tényleg működik valami mazochista szakkör, ahol üvöltve követelik: üss, üss, még üss! Kedves idióták! Annak a rétegnek melyiknél az egykulcsos számottevő megtakarítást hagyott eddig sem okozott különösebb megterhelést a gyerek költségtérítéses képzésének finanszírozása. A többiek viszont pont az egykulcsos miatt élnek rosszabbul, az évente generált 5-600 milliárdos hiány pótlására kivetett és megemelt adók miatt jut kevesebb többek között arra is, hogy félévente 150 ezer körül kitoljanak csak tandíjra, és akkor még a lakhatásról és evésről nem beszéltünk. Így a családok oda jutottak, hogy átgondolták kétszer, jelentkezzen-e a gyerek itthon a felsőoktatásba egyáltalán, hagyja a francba, vagy próbáljon külföldön megfizethető intézményt találni magának. Idén 32 ezerrel kevesebb a jelentkező, 32 ezer családnál okozott fejvakarást és meghátrálást a keretszámcsökkentés, az ő torkukon próbáljátok letolni a há'de az egykulcsossal jobban éltek akkor is, ha nem, dumátokat. Gyakorló, gyerekét éppen felsőoktatásba írató szülőként mondhatom: óriási sikeretek van vele. Tízezrével gyűjteni a haragosokat egy megszólalással az még tőletek sem kis teljesítmény. 
varanus.blog 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése