2012. augusztus 20., hétfő

A kormány megerősítette az Amnesty-nek: a cigánybűnözők helyett az ellenük védekező magyarokat fogja üldözni a jövőben is


2012-08-16. 21:08 Kuruc.info 

Magyarország kormánya elkötelezett az állampolgárainak védelmét illetően, függetlenül etnikai, kulturális és szociális identitásuktól, és nem tolerálja, hogy a kisebbségeket és etnikai csoportokat fenyegessék - emelte ki a Miniszterelnökség Nemzetközi Kommunikációs Irodája abban az állásfoglalásban, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez. 


A védelemre szoruló devecseri cigányok


Az iroda az Amnesty International (AI) magyar kormányhoz intézett és szerdán nyilvánosságra hozott levelére reagált, amelyben a magyarellenes szervezet azt követelte, hogy a magyar hatóságok tegyenek többet a "roma közösségek" megvédéséért. (A cigánybűnözők által tizedelt magyarság védelme persze senkit sem érdekel. Akit pedig mégis, azokat "kvázi paramilitáris csoportokként" emlegeti a továbbiakban a közlemény, akik ellen határozottan fel kell lépni - a szerk.) 

A válaszközlemény hangsúlyozza: a kormány nem tolerálja a kisebbségek és etnikai csoportok bármiféle fenyegetését. A kormány felelőssége annak biztosítása, hogy Magyarországon mindenkinek lehetősége legyen dolgozni és hozzáférni az oktatáshoz (ez a kettő minden cigány vágya - a szerk.), illetve hogy a békés együttélés feltételei a közösségek között megerősödjenek. "Devecserben néhány ember felelőtlenül megpróbálta aláásni e feltételeket" - írják, és higgye el a kedves olvasó, nem a magyarokra támadó cigány hordára gondolnak, hanem a terror ellen tüntető adófizető állampolgárokra. 

A közösség életének megbolygatására tett kísérletekre válaszul a rendőrség minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál a bűncselekmények - köztük a polgárőrök által elkövetettek - megakadályozása érdekében, és nem engedi, hogy kvázi paramilitáris csoportok kikezdjék a jogrendet - olvasható a kormányzati állásfoglalásban. 

"Magyarország kormánya prioritásként kezeli a romák helyzetének javítását mind a nemzeti, mind az európai szinten. Magyarország nemzeti társadalmi felzárkózási stratégiája megoldásokat kínál mindazoknak, akik szegénységben élnek, függetlenül etnikai hátterüktől. Továbbá, EU-elnöksége alatt Magyarország kormánya létrehozta a nemzeti roma integrációs stratégiák uniós keretrendszerét, amely társadalmi integrációs programokat és fenntartható megoldásokat kínál a társadalmi konfliktusokra" - közölték. 

A kisebbségi jogok és a Magyarországon élő nemzetiségek kulturális identitásának védelme - különös tekintettel a romákra - szintén kiemelt fontosságot élvez. Továbbá a kormány a nemzeti alaptanterv részévé tette a kisebbségek - köztük a romák - kultúrájának oktatását - áll a Miniszterelnökség Nemzetközi Kommunikációs Irodájának állásfoglalásában. (MTI nyomán) 



Amnesty: Magyarországnak meg kell védenie a roma közösségeket a támadásoktól 

A magyar hatóságoknak sokkal többet kellene tenniük a roma közösségek védelme érdekében az Amnesty International szerint, azok után, hogy szélsőséges csoportok helyi roma lakosokat támadtak meg augusztus 5-én Devecserben. Az Amnesty International is levelet írt a Belügyminiszternek (letölthető az oldal alján) a szélsőjobboldali Jobbik által szervezett, több szélsőséges csoport és körülbelül ezer ember részvételével zajló, erőszakba torkolló tüntetéssel kapcsolatban. 

Szemtanúk beszámolója és videofelvételek szerint a romák lakta házak elé vonuló tüntetők cigány-ellenes szlogeneket skandáltak, kővel és más tárgyakkal dobálták a házakat és az udvarokat. A rendőrség ennek ellenére nem avatkozott be, és nem tisztázott, hogy végül előállítottak-e bárkit is. 

"A magyar hatóságok kötelessége, hogy minden állampolgár számára egyformán garantálják a személyes biztonságot és az előítéletből elkövetett erőszak elleni védelmet. Ezért azonnali, átfogó és részrehajlástól mentes vizsgálatot kell elrendelni a rendőrségnek a devecseri tüntetésen végzett munkájával kapcsolatban, azt vizsgálva, hogy megtettek-e minden szükséges lépést az erőszak megakadályozása és a személyes biztonság szavatolása érdekében." - mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója. 

"Az etnikai előítéletből elkövetett erőszakot és uszítást - irányuljon az a magyar társadalom bármelyik csoportja ellen - nyilvánosan el kell ítélni, a hatóságoknak pedig minden késlekedés nélkül, alaposan kivizsgálni. Azt tétlenül nézni játék a tűzzel." 

A demonstrációt a Jobbik szervezte, azok után, hogy helyi és sajtóbeszámolók szerint a faluban egy verekedésbe torkolló konfliktus robbant ki egy nem roma és egy roma család között. A tüntetéshez csatlakozott és ott beszédet mondott többek között a Hatvannégy Vármegye Mozgalom, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, és a Betyársereg is. Szemtanúk szerint a legtöbb beszéd kirekesztő jellegű volt és cigány-ellenes, többek között harcba szólítva a magyarságot, és közvetetten az "élősködő cigányok" kiirtására felszólítva. A Betyársereg vezetője nyíltan rasszista szónoklatot mondott. 

"Az ilyen rasszista és megbélyegző mondatok közösség elleni uszításnak tekinthetőek, és különösen veszélyesek, ha azok parlamenti politikusok szájából hangzanak el." - mondta Jezerca Tigani, az Amnesty International Európával és Közép-Ázsiával foglalkozó programjának igazgató-helyettese. 

"A közösség elleni uszítás elkövetőit a hatályos magyar jogszabályok alapján, a nemzetközi joggal összhangban felelősségre kell vonni, és a bűncselekmény súlyosságának megfelelően szankcionálni." 

Egy helyszínen tartózkodó szemtanú beszámolt arról, hogy épp egy romák lakta ház udvarán állt, mikor cigány-ellenes kiabálások közepette a felbőszült tüntetők először az udvart, majd a házat kezdték el dobálni palackokkal, kövekkel és betondarabokkal. A szemtanút is eltalálta egy betondarab, a karján könnyebben megsérült, amellyel kapcsolatban a rendőrségen feljelentést is tett. 

A Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet korábban, a belügyminiszterhez és az országos rendőr-főkapitányhoz írt nyílt levelében azt mondta, hogy a devecseri tüntetésen elhangzott beszédek bűntett elkövetésére és mások jogainak a korlátozására uszítottak. A három jogvédő szervezet szerint "[E]zért a tüntetést a rendőrségnek fel kellett volna oszlatnia", amelynek elmaradása miatt a "rendőrség súlyos mulasztást követett el, mert nem védte meg honfitársaink szabadsághoz, egyenlőséghez és biztonsághoz való jogát." A szervezetek a rendőrségi mulasztások kivizsgálására szólítottak fel, és kérik a közvélemény tájékoztatását annak eredményeiről. 

Az Amnesty International idén áprilisban már írt a magyar kormánynak (http://www.amnesty.hu/amnesty-international/a-romak-diszkriminacioja-ellen/levelben-is-kifejeztuk-megdobbenesunket-a-gyongyospata-bizottsag-jelentesevel-kapcsolatban) a 2011 tavaszi gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló parlamenti eseti bizottság jelentésének megjelenésekor. Abban aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a bizottság nem foglalkozott megfelelően a roma lakosokat ért jogsértésekkel, valamint a magyar hatóságok felelősségre vonásával. 

"A devecseri incidens is azt mutatja, hogy hasonló, előítéletből elkövetett erőszakos esetek továbbra is előfordulnak, és - ellentmondva a parlamenti eseti bizottság végkövetkeztetéseivel - a magyar hatóságok még mindig nem képesek megfelelően kezelni ezeket a problémákat." - nyilatkozta a szervezet magyarországi igazgatója. 

Kapcsolódó: 
   Bogár: polgárháború - külföldi megrendelésre? 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése