2011. augusztus 5., péntek

Meddig mehetnek el a bankok?

barikad.hu 2011, augusztus 5 - 14:02

Részleteket közlünk a magukat "Deviza hitelesekként" aposztrofálók leveléből. Kijelentik, nemzetközi lépéseket tesznek a hazai bankok hitelezési gyakorlata miatt.

Tisztelt Müller János úr, Tisztelt Patai Mihály úr, Tisztelt Kovács Levente úr!

Örömmel értesültünk arról a nagyszerű hírről, hogy idén már nőhet a bankok nyeresége! Igaz tavaly sem voltak igazán veszteségesek.

Külön köszönjük azon emberbaráti nyilatkozatokat, mely szerint nyugdíjunkból is vonhatják a soha fel nem vett összegeket. Örülünk, hogy még hosszú évekig növelhetjük az Önök nyereségét!

Talán értekezzenek Szász Károly úrral a deviza alapú hitelezés ügyében, ugyanis a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke szerint:

"amikor egy magánszemély vagy kisvállalkozás belföldi célú devizahitelt vett fel, akkor a hitelfelvétel pillanatában a deviza csak egy elszámolási eszköz volt. A hitelfelvevő nem a devizát kapta meg, hanem annak forintosított ellenértékét, és forintban is fizet egészen a futamidő végéig. Tehát nincs mögötte export-import kereskedelmi vagy fizetési forgalom.

Ezekben az esetekben pedig, a devizavételi és -eladási árfolyamok alkalmazásával a bankok több százalékpontos, extra nyereségre tesznek szert úgy, hogy nincs mögötte sem valós költség, sem valós kockázat.."

2010.07.07.

Forrás:
http://hetivalasz.hu/uzlet/igy-segitenenek-a-devizahiteleseknek-30523


Ehhez hozzájön még a pénzintézetek sajátos könyvelési módszere, mely lehetővé teszi hivatalosan a brutális nyereséget számukra.

Felcsuti Péter, aki nem olyan régen, a Bankszövetség Elnöke és a Raiffeisen Bank vezérigazgatója volt, mostanában meglehetősen őszintén vall a bankok gyakorlatáról.

A kezelési költség devizaalapú és százalékos arányú megfizetését egyszerűen csak "profit elemnek" tekinti. Gyermeki mosollyal elevenítette fel osztrák kenyéradó gazdáinak elképedt arcát, amikor az egyoldalú szerződésmódosítások lehetőségének széles tárházát mutatta be.

Felcsuti korábban már lenyilatkozta: "amit Magyarországon a bankoknak megengedtek, azt meglépték..."

Felhívnánk szíves figyelmüket, hogy a hazánkban is prudensen működő kereskedelmi bankok német és osztrák területeken hazánktól meglehetősen eltérő hitelezési gyakorlatot folytatnak.

Az osztrák és német egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatban érdekes tanulmány olvasható a Magyar Bankszövetség honlapján....

Ennek további bizonyítékaként az üzletszabályzatok, hitelszerződés minták, ügyfelek előzetes hitelképességére vonatkozó előírások beszerzése folyamatban van.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Magyarországon folyó, a világon egyedülálló hitelezési gyakorlatuk ellen minden lehetséges fórumon megtettük és folyamatosan megtesszük a szükséges lépéseket!

A hazai bíróságokon, az Alkotmánybíróságon, az Európai Bank Felügyeletnél, Brüsszelben, Strassbourgban és Luxemburgban!

A külföldi anyabankok repesni fognak az örömtől Európai Bankfelügyeleti vizsgálatra, melyben kérni fogjuk ugyanazon pénzintézetek magyar-német-osztrák hitelezési eljárásának a vizsgálatát.

Bizonyára érdeklődéssel tekintenek majd a szerződésekben szereplő Svájc meg sem született új devizájára, valamint a Világhitel szuper konstrukcióra!

Továbbá érdekes olvasnivaló lehet néhány "kockázatfeltáró" nyilatkozat is!

Banki "mentőcsomagok" melyek többek között lehetőséget adnak a prudens pénzintézet részére, hogy a munkanélküli adós meglévő "deviza alapú" hitele mellé, hogyan kaphat forint alapú személyi kölcsönt egyedül, kezes nélkül a fennálló hátralékára 26% kamatra.

Esetleg még egy jelzálog kerül az ingatlanra? Úgysem fizeti ki soha, de addig növekszik a bankszektor nyeresége. A felmondott hiteleket a bankok, mint tudjuk életük végéig behajtják.

Árverezik esetleg, az ingatlan értékének töredékéért? Na és unokánk is fizetni fogja? Vagy letiltják majd a nem létező nyugdíjakból? Netán a munkanélküli segélyből, vagy az új "munkaprogram" hatalmas jövedelméből?

Mit szeretnének még? Elvenni az ingó,-ingatlan vagyont, mindenféle jövedelmet, juttatást letiltani? Van még valami ezen kívül?

"A bankszektor érdeke az adósok benn tartása a rendszerben, - erősítette meg Kovács Levente a bankszövetség főtitkára - hiszen, amikor egy lakáshitel bedől, az eset legnagyobb kárvallottja a lakás tulajdonosa, de második számú kárvallott éppen a bank, hiszen a mai ingatlanpiaci árak nem teszik lehetővé a hitelek megtérülését.

A válság kitörése óta, a bankszektor több lépést tett, átütemezéseket, türelmi időket és más megoldásokat vezetett be, hogy akinek átmeneti fizetési nehézségei vannak, az ezt az időszakot túl tudja élni."

Kovács Levente nincs tisztában a valós számokkal.

A munkahely elvesztése miatt vannak fizetési nehézségek, és nem a magas árfolyam jelenti a fizetési nehézséget? Ezek szerint előbb volt a tojás és utána jött a tyúk. Talán nem gondolja a főtitkár, hogy az árfolyamok megemelkedése miatt is mentek tönkre munkahelyek, vállalkozások, akik több embernek adtak megélhetési forrást?

Tisztában van azzal, hogy eltűnt a középréteg? Az alsó rétegnél, akik még munkahellyel rendelkeznek, nem a több százezer forintos fizetések dominálnak. El tudja képzelni, hogy ezek az emberek nyögve fizetik a hiteleiket, még annak árán is, hogy például mindennap zsíros kenyeret esznek, gyermekeiket éhesen küldik el óvodába, iskolába? A szükséges gyógyszereket pedig nem tudják megvenni?

A bankok, pénzügyi vállalkozások is kárvallottak? A gazdasági válság kitörése óta éves szinten még mindig kimagaslóan magas a pénzintézetek adózott nyereségük.

"A bankszektor több lépést tett a fizetési gondokkal küzdők megsegítésére..."

Valóban, egy-két évig elodázzák, hogy a fizetési gondokkal küzdő adósok ingatlanjait ne most, a már bedőlt hitelesek ingatlanjai mellett árverezzék el, hanem a mostani helyzetet még átvészeljék. Majd egy-két év múlva már erre sem lesz lehetőségük. Garantálni tudja-e Ön, hogy egy-két év múlva ezeknek az embereknek a fizetésük körülbelül a háromszorosára fog emelkedni? Ha igen, akkor valóban tudják majd fizetni, a mesterségesen felturbózott, deviza alapú tartozásaikat. Az eddigi "megsegítő akciókról" pedig saját tapasztalatinkból merítve is mesélni tudnánk.

Idézzük Kovács Levente szavait:

"Bizonyára keserű pirula lesz"

Nem gondolja, hogy morbid kifejezés? Olyan becsületesen dolgozó vagy már nyugdíjazott emberekre, családokra használja ezen kifejezést, akiket hivatalosan tönkre tettek, kisemmiztek.

Javasoljuk, hogy mihamarabb vegyék fel a kapcsolatot a külföldi bankok, magyarországi vezetői osztrák kenyéradó gazdáikkal és magyarázzák el nekik, hogy a tehetségtelenségük és a kapzsiságuk is közrejátszott ennek a helyzetnek a kialakulásához.

Tudassák velük, hogy profitjuk egy részéről kénytelenek lesznek lemondani, mert az adósok elérték tűrőképességük határát.

Mindezt a bankvezetők tegyék meg addig, amíg a bankjuk élén állnak. Élén viszont addig állnak, amíg ügyfeleik vannak. Cinikus és arrogáns magatartásuk ügyfelek elvesztéséhez vezethet. Kétségük se legyen afelől, hogy a külföldi tulajdonosok, amikor mérlegelni fogják az ügyfelek fontosságát, vagy vezetői posztjukat, nem az utóbbi mellett fognak dönteni.

Sajnálatos módon nincsenek tudatában annak, hogy arrogáns, cinikus magatartásuk szélsőséges reakciókat gerjeszt, amire ennek az országnak nincs és nem is lehet szüksége.

Nem hagyjuk magunkat kisemmizni, hajléktalanná, nincstelenné tenni!

Budapest, 2011-08-03

Tisztelettel:
Deviza Hitelesek

*** www.nemzetihirhalo.hu ***********

2 megjegyzés:

  1. Na végre! Hát már ébredeztek? Régóta készítik már elő a bedőlést, csak nem vettétek észre! Perelni az államot, mert megszüntette a munkahelyeket, perelni a bankokat a jogtalan haszonért! Ők a felelősek nem Ti!

    VálaszTörlés
  2. Remélem most már lassan mindenkinek a szeme fel fog nyílni. Szerintetek a kormány és a bankok megállapodása a 180 ft-os frankról miért éppen szeptemberben lesz esedékes???ők bizony már ezt a mai helyzetet hónapokkal előtte tudták.Tudták mi lesz Amerikában, ismerték a hitelminősítők véleményét stb!Most mindenki rohan majd a bankba szeptemberben, hogy a szerződését módosítsák, mert ilyen árfolyamot képtelen az ember fizetni!!!! és megint ki jár jól???? én beperelem a bankot,mert nem tájékoztatott arról, hogy az árfolyam így fog emelkedni!!! én csak egy kimutatást láttam, hogy a frank hogy mozog hónapok óta.igazából felvilágosítást nem kaptunk.ez épp olyan, mint amikor az orvos felírja a páciensnek a gyógyszert, csak éppen elhallgatja, hogyha beszeded még inkább beteg leszel!orvos=bank, páciens=hiteles,gyógyszer=hitel!!!az orvosokat nem lehet perelni műhibáért? szerintem lehet.....

    VálaszTörlés