2010. november 18., csütörtök

Gyüre Csaba: a kormánypártok saját választóikat csapták arcul

Gyüre Csaba: a kormánypártok saját választóikat csapták arcul
barikad.hu
2010, november 17 - 13:11 barikad.hu

Érdemi vita nélkül söpörte le az asztalról a kormánytöbbség a Jobbik javaslatinak 90%-át, köztük számos olyat is, amely találkozik saját deklarált értékrendjükkel.

Elhagyja az alkotmány előkészítő albizottságot a Jobbik - erősítette meg mai ajtótájékoztatóján Gyüre Csaba a párt országgyűlési képviselője. A politikus elmondta: a Jobbik októberben nem követte az MSZP és az LMP kilépését, mivel képviselni kívánták a választóikat, előterjesztve elképzeléseiket a testületben.

Gyüre Csaba szerint azonban tegnap kiderült, hogy a kormánytöbbség szinte egyáltalán nem hajlandó figyelembe venni a jobbikos javaslatokat.

Koncepciónk 90%-át érdemi vita és indoklás nélkül elutasították - mondta el a képviselő. A Fidesz és a kereszténydemokraták által az asztalról lesöpört javaslatok között olyan elképzelések szerepeltek, mint a Szent Korona-tannak, a magyar államiság keresztény alapokon nyugvásának, vagy a termőföld védelmének alaptörvényben való rögzítése.

Ezek a kezdeményezések találkoznak a Fidesz, és főleg a KDNP deklarált értékrendjével, így elvetésükkel ezek a pártok arcul csapták saját választóik nagy részét is.

A kormánytöbbség nem támogatta a politikusbűnözés visszaszorítását, illetve a politikusok számon kérhetőségének lehetőségét elősegítő indítványokat sem, így nem kerülhet be az új alkotmányba a mentelmi jog eltörlése, illetve az országgyűlési képviselők visszahívhatósága sem - tájékoztatott a jobbikos képviselő.

Gyüre Csaba szerint ezek után világossá vált, hogy a továbbiakban a Jobbiknak nincs értelme részt venni az alkotmányozás folyamatában. A politikus szavai szerint a párt visszatér az utcai demonstrációkhoz és a kormányváltás óta nem kevésbé gyakorolt tiltakozási formákhoz, mert az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy sajnos ezekre az új hatalom is okot szolgáltat.



Sarkalatos kérdések maradnak ki az új "Alkotmány"-ból

Gyüre Csaba sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Jobbik a továbbiakban nem vesz részt az alkotmányt előkészítő bizottság munkájában.

A tegnapi napon, október 16-án a Jobbik frakciója kivonult az Alkotmány Előkészítő eseti Bizottságból, és a továbbiakban nem vesznek részt a bizottság munkájában, mert világossá vált, hogy a továbbiakban a Jobbiknak nincs értelme részt vennie az alkotmányozási munkában.

Már 2010. október közepén az MSZ és az LMP is kijelentette, hogy nem vesznek részt, amivel a Jobbik nem értett egyet. A két másik ellenzéki párt teljesen más ok, és nem az új alkotmány előkészítése miatt lépett ki a közösnek vélt munkából.

A Jobbik nem azt nézte a viták során, hogy valaki melyik párthoz tartozik, hanem az elveket, amiért ki kell állniuk, azt, hogy a jogellenesség ellen fel kell lépni a valós elszámoltatás érdekében.

A Jobbik részéről úgy gondolták, hogy a választók akaratát, érdekeit és véleményét képviselni kell.
Beadták a koncepciójukat, javaslataikat arról, hogy mi mindennek kellene, feltétlenül szerepelnie az új alkotmányban. A tegnapi bizottsági ülésen egyértelművé vált, hogy ez lehetetlen. Az általuk becsatolt javaslatokat a kormányzati többség lesöpörte az asztalról, 90 % - ban elutasították a Jobbik javaslatait, így azok be sem kerültek az előzetes koncepcióba.

Olyan fontos kérdéseket söpörtek le az asztalról, mint a:

- A Szent Korona tanra történő hivatkozás
- Keresztény államiságunk alkotmányban történő rögzítése,
- A termőföld védelme, hogy azt, a külföldiek ne szerezhessék meg,
- A mentelmi jog megszüntetése, vagyis a politikus bűnözés felszámolása,
- Az országgyűlési képviselők visszahívhatósága sok egyéb mellett.

Vagyis sem a magyar föld védelme, sem a politikus bűnözés visszaszorítása, sem a méltatlan képviselők visszahívhatósága nem kerül rögzítésre az alkotmányban, ezt nem tartja szükségesnek a Fidesz-KDNP.

Mivel ezek sarkalatos pontok, nem lehet egyet érteni az elutasításukkal. Kiléptek a bizottság munkájából, mert nincs értelme a fölösleges, látszat jelenlétnek.

Ezért a Jobbik visszatér az utcai demonstrációkhoz és más tiltakozási formákhoz, mert a kormányváltás óta eltelt idő bebizonyította, hogy sajnos ezekre az új hatalom is okot szolgáltat.

A Jobbik által képviseltek, egyben a Fidesz választóinak is az akaratát tükrözik, hiszen ezekkel az elveknek a kimondásával a fideszes választók is egyet értenének, valamint azok alkotmányban történő rögzítésével is - szögezte le Gyüre Csaba.

Gyakorlatilag a Fidesz-KDNP a saját választópolgárainak az akaratával is szembe megy, amikor így döntött.

Attól tartanak, hogy a 2/3-d erőfölénye miatt, egy nem kívánatos, párturalmi alkotmány születik Magyarországon.

Kérdésre válaszolva ismertette, hogy önmagában a bizottságból történő kivonulást nem tartják elegendőnek. Az embereknek tudniuk kell ezekről a fontos, sarkalatos dolgokról, mert a jövőjüket befolyásolja. Amennyiben a tiltakozásuk nem jelenik meg kellő súllyal a médiában, más módját választják, a választópolgárok tájékoztatásának.

Tegnap (16-n) már volt egy más okból összehívott demonstráció a Károlyi szobor előtt, ahol már ismertették a bizottsági munkában történteket is, valamint azt, hogy a Jobbiknak milyen koncepciója van az új alkotmánnyal kapcsolatban. Az a tény, hogy gyakorlatilag a Jobbik elképzeléseit kirekesztik az alkotmányozási folyamatból, és a parlamenti törvénykezési munkából, újabb lépéseket tesz indokolttá. Úgy döntöttek, visszatérnek az utcára, demonstrációkat szerveznek, ha szükséges. A parlamenti munkára jellemző, előírt, szalonképes politizálás nem eredményes, nem célravezető és nem elegendő. Lépniük kell, a választópolgárok érdekében.

Orbán Éva

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése