2010. november 18., csütörtök

Alföldi Róbert és a kormány nemzetellenes koalíciója ellen tüntet a Jobbik

A Jobbik szerint kimeríti a hazaárulás fogalmát, hogy a román nagykövetség kérésének eleget tesz egy olyan szimbolikus magyar közintézmény, mint a Nemzeti Színház, s helyszínt biztosít december elsejére egy provokációnak. Az nem lep meg minket, hogy Alföldi Róbert asszisztál egy magyarellenes eseményhez. Az viszont felháborító, hogy hazaárulók olyan vezető állami pozíciókban ülhetnek a fülkeforradalom után és az állítólagos Nemzeti Együttműködés Rendszerében, amely ilyen döntések meghozatalára jogosítja őket. Ha a Nemzeti Színházban vagy bármelyik magyar közintézményben valóban megünnepelhetik Erdély Romániához csatolását, azért már a kormány is felelős.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom reméli, hogy hamarosan megismerheti az erdélyi származású Szőcs Géza kulturális államtitkár és az izraeli-magyar kapcsolatok nagy barátja, Németh Zsolt külügyi államtitkár véleményét is a kérdésben. Érdeklődve várjuk azt is, hogy a magyar állam nevében - Medgyessy Péter nyomdokaiba lépve - kik koccintanak majd december elsején. Továbbá tájékoztatást kérünk arról, hogy a II. bécsi döntés évfordulójának megünneplésére

melyik bukaresti közintézményt bérli ki a magyar kormány. A Jobbik a leghatározottabban tiltakozik az egyre szaporodó magyarellenes cselekedetek ellen.

December elsejére pedig tüntetést szervezünk a Nemzeti Színház épülete elé.

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője
jobbik.hu


Román nemzeti ünnep a budapesti Nemzeti Színházban
A Magyar Hírlap „ízléstelenségnek" nevezi, hogy a Nemzeti Színházban december 1-jén „Erdély elcsatolására koccintanak". A teátrumban a román nemzeti ünnepen előadást és állófogadást rendeznek. A lap által megkérdezett színészek és történészek bírálják Alföldi Róbert döntését.

A Magyar Hírlap a 2010-es ünnep hazai helyszínének biztosítása kapcsán sikertelenül próbálta elérni a Nemzeti Színház vezérigazgatóját, mert főpróbahete van. Pénteken mutatják be Závada Pál Magyar ünnep című darabját a Művészetek Palotájával együttműködésben.

A román nagykövetség sajtóattaséja a lapnak azt mondta, idén tekintettel voltak a két ország jó viszonyára és arra, hogy szomszédos államokról van szó. Azért döntöttek a Nemzeti Színház mellett, hogy ezzel az államközi viszonyokat helyezzék előtérbe – mondta Zenovia Popa.
http://erdely.ma/magyarorszag.php?id=77919&cim=roman_nemzeti_unnep_a_budapesti_nemzeti_szinhazban


Alföldi visszamondta!

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója visszavonja a teátrum bérlésére vonatkozó szóbeli megállapodást a Budapesti Román Kulturális Intézettel.
Ennek következményeként a rendezvény helyszíne nem a Nemzeti Színház lesz - írta Alföldi Róbert az MTI-hez szerda este eljuttatott közleményében.
A megállapodás szerint a román nemzeti ünnep alkalmából rendezvényt tartottak volna november 30-án a Nemzeti Színházban.
Alföldi Róbert közleményében emlékeztetett: "a Nemzeti Színház vezetőjeként engedélyeztem, hogy a román nemzeti ünnep előestéjén, november 30-án, a Budapesti Román Kulturális Intézet szervezésében ünnepi megemlékezést tartsanak a Nemzeti Színházban, és bérbe vegyék a Nagytermet."
"Tettem ezt azon mély meggyőződésem alapján, hogy a két nemzet viharos történelme után, a román és a magyar nép a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz" - jegyezte meg.
"Sajnos rosszul mértem fel azt, hogy ezen döntésem félreérthető, és ezzel sok magyar ember érzését megsértem. Miközben továbbra is hiszek abban, hogy a múlt fájdalmait európai módon és felelősen kell feldolgozni, az egyik legfontosabb kulturális közintézmény vezetőjeként nem hagyhatom figyelmen kívül a kialakult helyzetet" - fogalmazott.
A jobboldali pártok korábban közleményben reagáltak, hogy a román nemzeti ünnep alkalmából rendezvényt tartanak a Nemzeti Színházban.
A Jobbik az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: szerintük "kimeríti a hazaárulás fogalmát, hogy a román nagykövetség kérésének eleget tesz egy olyan szimbolikus magyar közintézmény, mint a Nemzeti Színház, s helyszínt biztosít december elsejére egy provokációnak".
"Az nem lep meg minket, hogy Alföldi Róbert asszisztál egy magyarellenes eseményhez. Az viszont felháborító, hogy hazaárulók olyan vezető állami pozíciókban ülhetnek a fülkeforradalom után és az állítólagos Nemzeti Együttműködés Rendszerében, amely ilyen döntések meghozatalára jogosítja őket" - fogalmaztak.
A párt szerint ha a Nemzeti Színházban vagy bármelyik magyar közintézményben valóban megünnepelhetik Erdély Romániához csatolását, azért már a kormány is felelős.
A Jobbik a leghatározottabban tiltakozik "az egyre szaporodó magyarellenes cselekedetek ellen", december elsejére pedig tüntetést szerveznek a Nemzeti Színház épülete elé - zárul a közlemény.
"Ha azt feltételezzük, hogy Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház igazgatóját a legjobb szándék vezette abban, hogy a +két ország, Magyarország és Románia, a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz+, azt akkor sem tudjuk elfogadni, hogy az igazgató nem érzi az ügy és a körülötte kialakult botrány súlyát" - írta a Fidesz képviselőcsoportja.
A frakció szerint egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjének tisztában kell lennie azzal, hogy "a magyar nemzet többsége számára Erdély egykori elvesztése máig ható mély traumát jelent". Miközben tudomásul vesszük, hogy a magyarság számára tragikus történelmi esemény a románok számára nemzeti ünnep, mégis elvárjuk, hogy azt ne a nemzeti kultúránk egyik szimbolikus terében rendezzék meg - olvasható a Fidesz által kiadott dokumentumban.
"A két nép közeledése és kulturális kapcsolatai számunkra is fontosak, ám a meglévő érzékenységekre és a fájó sebekre mind a politikai, mind pedig a kulturális vezetőknek tekintettel kell lenniük" - zárul a közlemény.
A KDNP azonnali vizsgálatot kér Alföldi Róbert ügyében, miután, a Nemzeti Színház igazgatója "a magyar színjátszás templomát" nem rendeltetésszerű célokra adta át - közölte Pálffy István, a kisebbik kormánypárt frakciószóvivője az MTI-vel.
A KDNP azt kéri, hogy a Nemzeti Színház igazgatójával kötött szerződést a kultúráért felelős államtitkár azonnal vizsgálja át, és ha megállapítható, hogy az igazgató megsértette az intézmény vagy a közönség érdekeit, és intézkedésével erkölcsi kárt okozott, haladéktalanul menessze.
Pálffy István kifejtette: a színházigazgató számos magyar ember érzékenységét sérti, és az egyik elsőszámú magyar kulturális közintézményt nem a legszélesebb értelemben vett magyar közönség érdekeinek figyelembevételével működteti.
Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója szerda délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a megjelent sajtóhírekkel ellentétben nem állt szándékában senki érzéseit megsérteni.
"A Budapesti Román Kulturális Intézet megkeresésekor - miszerint a román nemzeti ünnep alkalmából szeretné bérbe venni a Nemzeti Színház nagytermét - úgy ítéltem meg, hogy a rendezvény elősegítheti azt, hogy a két ország, Magyarország és Románia, a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz" - olvasható a dokumentumban.
Mint írta, ezért engedélyezte a színház bérbeadását.
Az ügyet a szerdai Magyar Hírlap hozta először nyilvánosságra. Mint fogalmaztak: "szinte hihetetlen, de az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színházban december 1-jén, a román nemzeti ünnepen előadást és állófogadást rendeznek. (...) 1918. december 1-jén tartották Gyulafehérváron a románok nagygyűlését, amelyen elfogadták a már megszállt Erdély egyesülését a Román Királysággal, megalakítva a Román Nemzeti Tanácsot".
A Magyar Hírlap szerdai cikke mellett közzétettek egy fényképet a román nagykövet meghívójáról, amelyen az szerepel, hogy "Románia nemzeti ünnepe - december elseje - alkalmából" előadás és állófogadás lesz a Nemzeti Színházban november 30-án.
MTI - barikad.hu

 http://barikad.hu/alf%C3%B6ldi_visszamondta-20101117

1 megjegyzés:

  1. http://zajlada.blogspot.com/2010/11/magyar-nemzet-het-parancsolata-wass.html

    VálaszTörlés