2010. október 31., vasárnap

Ügyfelekre hárítják a bankadó 15 százalékát

Beépítették számlavezetési díjaikba a bankadót a pénzintézetek – olvasható egy friss felmérésben. Néhány bank valóban emelt a nyár óta, de szerintük csak az inflációval megegyező mértékben.

Ügyfelekre hárítják a bankadó 15 százalékát
Drágábban utalunk, és drágábban vezetjük a számláinkat. Vajon a bankadó miatt?
Fotó: Profimedia

Az állam szerint nem történt jelentős emelés
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is vizsgálta a banki tevékenységeket, ők viszont más eredményre jutottak. Szerintük július és szeptember között nem emeltek jelentősen a bankok a költségeken, sőt, a legtöbben egyáltalán nem változtattak. A felmérés időszakába azonban nem esik bele a bankadó kifizetése, így az, hogy miként reagáltak a bankok a különadóra, csak a következő, várhatóan januárban érkező jelentésből derül ki. Binder István, a PSZÁF szóvivője lapunknak nem kívánta kommentálni a bankometer.hu felmérését, mint mondta, ők csak a saját összesítésükkel foglalkoznak. Nagy Anna kormányszóvivő szerint a kormány a PSZÁF közleményét veszi alapul, amely szerint jellemzően nem drágultak a költségek.
Máris áthárították ügyfeleikre a bankadót a magyar pénzintézetek – állítja a banki termékeket vizsgáló internetes portál, a bankometer.hu felmérése.

A számlavezetési díjak átlagosan 12 százalékkal, a tranzakciós díjak 5-10 százalékkal nőttek. A bankometer.hu 24 bankot vizsgált több mint egy éven keresztül, és arra jutott, hogy a díjtételek a nyár elejétől, azaz a bankadó bejelentésétől kezdve folyamatosan növekedtek. A pénzintézeteknek szeptember végén kellett befizetniük a bankadót, ekkor jelentősen megugrottak az ügyfelek költségei.

„Nyárig nem történt jelentősebb díjváltozás, majd az átutalások esetében még a bankadó bejelentése előtt 20%-ot meghaladó árcsökkenést, míg a bejelentést követően 30%-ot meghaladó emelkedést figyelhetünk meg” – áll az elemzésben.

– Néhány bank emelt a díjelemeken, hogy a különadó egy részét átterhelhesse az ügyfelekre. Mivel a lakossági hitelköltségeken nagyot már nem lehet drágítani, ezért inkább a tranzakciós és az egyéb számlavezetéssel kapcsolatos díjakhoz nyúltak – mondta Veres Mátyás, a felmérést végző cég ügyvezetője. Ezzel nagyjából 30 milliárd forintos extra bevételhez juthatnak, tehát a teljes 200 milliárdot nem tudják átterhelni az ügyfelekre, a maradékot egyszerűen benyelik. A portál azt nem közölte, mely bankok emeltek a leginkább.

– Valóban emelt a díjakon az Erste, de ennek nincs köze a bankadóhoz. A bank ugyanis még nyár elején jelentette be, hogy az inflációnak megfelelő 4,2 százalékkal emel a költségeken. Akkor még szó sem volt a bankadóról – mondta Illés Adrienn, az Erste kommunikációs szakértője. Hasonlóképpen nyilatkozott az OTP kommunikációs osztálya is.

Bors

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése