2010. október 31., vasárnap

Kinek kell itt gyerek?

Egyre kevesebb gyerek születik, egyre idősebb szülőktől. Ez az oka annak, hogy tízmillió alá esett Magyarország népessége. Miért halogatják a párok a családalapítást?
Háborús időkben, szegénységben nagyobb a gyermekáldás, mint jólétben, mégis mindenki azt mondja: a létbizonytalanság és a megélhetési gondok okozzák, hogy egyre később és egyre kevesebb gyermek nevelésére vállalkoznak a párok. Egyre inkább kitolódik a felnőtté válás és az önálló élet megkezdése, sok fiú még harminc évesen is a “mamahotelben” lakik. Ez is oka lehet annak, hogy míg húsz évvel ezelőtt főleg a húszas éveik elején szültek a nők, ma inkább harminc fölött – mondja Kamarás Ferenc, a Központi Statisztikai hivatal (KSH) demográfusa.


Kinek kell itt gyerek?
Huska Ágnes és Huska Szabolcs: A szegényeknek a gyerek az egyetlen boldogság az életben, és az anyagiak nem annyira fontosak
Fotó: Falusi Kata


A népesség érdekes módon Magyarországon is a viszonylagos jólét beköszöntével, 1981-ben kezdett csökkenni, azóta folyamatosan egyre kevesebben vagyunk.

– Megfigyelhető, hogy a szegényebb körülmények között élő, alacsonyabb iskolai végzettséggel, valamint a felsőfokú végzettséggel rendelkező emberek vállalnak több gyereket, míg az érettségizettek halogatják a családalapítást – teszi hozzá a szakember. A szociológus szerint a fiatalok túl nyomasztónak érzik a szülői felelősséget.

– A szülőkkel szembeni elvárások hihetetlenül megnőttek – fejtegeti Herczog Mária. – A XIX. század végéig azért akartak utódot, hogy legyen, aki idős korban gondozza és segíti a szülőket. Ez a szereposztás megváltozott: ma Európában már nem a gyerekekre, hanem jó esetben a nyugdíjukra támaszkodnak az idősek, viszont egyre tovább segítik felnőtt gyerekeiket. Ezért a baba születését élethosszig tartó felelősségként értelmezik.
S. D.- HuZo

http://www.borsonline.hu/news.php?op&hid=35093

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése