2010. október 31., vasárnap

Ezt tervezi a Fidesz a nyugdíjakkal

Ismert és homályos pontja egyaránt van a Fidesz nyugdíjjavaslatának. A rendszer az állami szektort preferálja – mondta Nagy Tamás jogász, aki a kidolgozatlan részletekről is beszél.ÁTLÉPÉS -A parlament ma tárgyalja a magánnyugdíj-befizetésekről szóló törvényt. Ennek apropóján lapunk összegyűjtötte, mit is tervez a kormánytöbbség a nyugdíjakkal.

Miről dönt a törvény?

* A magánnyugdíjpénztár-tagok átléphetnek az állami nyugdíjrendszerbe.

* Megszünteti a pályakezdők magánnyugdíjpénztárba való kötelező belépését.

* Az elmúlt években a vegyes rendszerből (állami és magán) nyugdíjba vonultak számára megteremti az állami rendszerbe való visszalépés utólagos lehetőségét. _ November 1-jétől a nyugdíjpénztárba átutalt havi 30 milliárd forint az állami nyugdíjrendszer számlájára kerül.

Még nem ismert: mikor és pontosan milyen rendszer alapján kompenzálják.

Mi történik az átlépőkkel?

* A magánnyugdíjpénztár-tagok a vagyonukat átvihetik és kezeltethetik az állami pénztárban. Ennek módja a következő: az érintett az egyéni számláját viszi magával az állami rendszerbe, a számlán lévő vagyont nyilvántartják majd.

Még nem ismert: milyen járadékban részesül az átlépő?

Mi történik a maradókkal?

* Aki a magánnyugdíjpénztárban marad, annak azt a 14 hónapot kell majd jóváírni, ameddig nem a magánpénztárakba utalták a pénzt.

Nem ismert: a jóváírásmódja. _

* Akik a vegyes rendszerből mentek nyugdíjba, de visszalépnek az állami rendszerbe, megkapják az állami nyugdíjuk száz százalékát, szemben a mai 75 százalékkal.

Még nem ismertek: a jogszabály részletei, melyet legkésőbb a jövő év végéig alkotnak meg. Melyek a várható előnyei? (A kormány álláspontja szerint)

* Az állam a magánpénztáraknál jobb hozamokat tud majd elérni az értékpapírok kezelésével, és garantálja a nyugdíjak értékállóságát. Működése olcsóbb. (Két százalék a magánnyugdíjpénztárak ötszázalékos vagyonkezelői díjával szemben.)

Még nem ismert: mikor lesz az állami részben egyéni számlavezetés?

* Ma tárgyalják a nehéz helyzetbe került lakáshiteleseket segítő javaslatot is. A lakáshiteleseknek évente egy ingyenes előtörlesztés, és egy ingyenes futamidő-hosszabbítás járna.
Bors

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése