2010. október 5., kedd

Egy baba és egy kisgyerek a vörös iszap további két áldozata

Hunhír.info
Már négy halálos áldozata van az iszapömlésnek; a rendőrök Kolontáron hétfőn éjjel egy hároméves és egy egyéves kisgyermek holttestét találták meg egy családi házban.Négyre emelkedett a katasztrófát okozott vörös iszap halálos áldozatainak száma. Tili Károly, Kolontár polgármestere megerősítette, hogy két felnőtt és két gyerek - egy három- és egy egyéves - halt meg a tragédiában. Hat embert még mindig keresnek. Hozzátette: a honvédség nagy erőkkel folyamatosan dolgozik a maró hatású vörösiszappal elöntött területek kármentesítésén, az utcák fertőtlenítése már megkezdődött. Devecserben 19 utat takarítanak jelenleg, Kolontáron most 3 utca kármentesítése folyik - közölte Bakos György, a katasztrófavédelem ügyeletese az InfoRádióban kedd reggel.

A vörös iszapnak Kolontáron korábban két áldozata volt. Az egyik egy helyi férfi, aki terepjáróval indult segíteni a mentésben, de elsodorta az ár. Egy idős asszony az áradás után kiment a kertjébe szétnézni, de rászakadt a ház.

Bakos György elmondta, hogy 260 főt kellett kitelepíteni és 31 ember éjszakázott a devecseri átmeneti szálláshelyen. Mint mondta, az emberek többsége barátoknál, ismerősöknél töltötte az éjszakát. A terület őrzéséről a rendőrség és a polgárőrség gondoskodik.

Az Ajka közelében történt hétfői iszapömlés után hat embert még keresnek; a timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának gátszakadása nyomán kiáramló vörösiszap három települést öntött el, sok embert kitelepítettek. Az esti órákig a mentők 120 sérültet láttak el, ketten életveszélyes állapotban vannak; a mentésben nyolc tűzoltó, egy rendőr és egy katona is megsérült; a hatóságok vizsgálják a tulajdonos MAL Zrt. felelősségét, a cégnél a rendőrség helyszíni szemlét tartott.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából hétfőn több százezer köbméternyi mérgező vörösiszap ömlött a szabadba gátszakadás miatt. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az iszap megduzzasztotta a Torna patak vizét, így a patakhoz közeli települések veszélybe kerültek. Az áradás végül három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hétfőn este Tüskevár térségében megkezdték a gát átvágását, hogy az uszadékot a mezőgazdasági területre engedjék.

A belügyminiszter hétfő este a helyszínen bejelentette: az érintettek kártérítést kapnak. A rendőrség halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen. A zagytározó a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) tulajdona, a cégnél a rendőrség helyszíni szemlét tartott. A kiömlött vörösiszap, amely a timföldgyártás mellékterméke, a Mosoni-Dunáig is elérhet, a legfőbb veszélyhelyzetet most ez okozza. Az iszappal szennyezett Torna patak vizét most a környező víztározókból hígítják. A katasztrófavédelem Kolontáron kihelyezett központot hozott létre, a helyszínen a rendőrség három század bevetési egységgel megemelte a létszámot, a lakókat a veszélyeztetett területekről kitelepítették.

Annak a tározónak a fala szakadt át, ahol a leghígabb volt a zagy, a többi tározóban jóval sűrűbb, de nem valószínű, hogy ezek is átszakadnának. A legfőbb veszélyhelyzetet az okozza, hogy, felhígulva ugyan, de a Mosoni-Dunáig is elérhet a vörösiszap, a szennyezett Torna patak vizét a környező víztározókból hígítják. Egész éjszaka dolgoztak a gátakon.

Inforádió - MR1- Kossuth Rádió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése