2010. augusztus 7., szombat

Schmitt kereszténységet, Szent Koronát vár az alkotmányba

2010. augusztus 6., péntek 11:26
Az új köztársasági elnök beiktatási beszédében jelezte, hogy szeretne részt venni egy új alkotmány elkészítésében. Javasolja, hogy bevezetőjében az alaptörvény emlékeztessen a Szent Koronára és a magyar államiság keresztény gyökereire. A sport említését is fontosnak tartja.
A Sándor-palota udvarán egy sátorban, 200 meghívott előtt tartották péntek délelőtt Schmitt Pál új köztársasági elnök beiktatási ceremóniáját.

A gyökér deklarálása

Az új államfő székfoglaló beszéde volt a rendezvény csúcspontja. Ebben Schmitt Pál hosszan beszélt a készülő új alkotmányról. Emlékeztetett, hogy tavasszal közakaratából alaptörvényt alkotni is képes többsége lett a törvényhozásnak.
Jelezte, hogy maga is aktív részese kíván lenni az alkotmányozásnak. Javasolja majd, hogy a magyar államiság gyökereit, a dicső múltat is említse meg az új alkotmány bevezetése. "Javasolni fogom a kereszténységre és a Szent Koronára való utalást" - mondta. Később jelezte, hogy a sport jelentőségét is szívesen szerepeltetné majd az új alkotmányban.
Schmitt megismételte a megválasztása idején elmondottakat, miszerint nem ellensúly kíván lenni, hanem egyensúlyra törekszik majd.

Példaképek

Schmitt három híres embertől idézett beszédében. Felszólalását egy Wass Albert gondolattal kezdte, később pedig Széchenyi Istvánt és a Van Eyck németalföldi festőt idézte.
Méltatta az előző három államfő munkáját, ám utalásai jelezték, hogy közvetlen elődjável, Sólyom Lászlóval korántsem ért mindenben egyet. Sólyom a parlament tavaszi megalakulásakor még arról beszélt, hogy nincs szükség új alkotmányra, Schmitt beszédében viszont központi gondolat volt az alkotmányozás. Sólyom magát a pártok megregulázójának, Schmitt inkább partnerének tekinti.

Anyanyelv, mozgás, büszkeség

Schmitt jelezte, hogy fontos ügye lesz az anyanyelv óvása, gazdagítása. Ugyanígy a sportolás népszerűsítését is feladatának érzi. "Megvívok, hogy a sport is bekerüljön az új alkotmány szövegébe" - utalt párbajtőrözői múltjára és allamfői jövőjére egyszerre.
Az oktatás és a kutatás-fejlesztés támogatásáért egyetemeket és vidéki iskolákat is szeretne látogatni.
A 15 milliós magyarság nemzeti egységét és büszkeségét tartja a legfontosabbnak. Szorgalmazni akarja, hogy minél többen vegyék fel a kettős állampolgárságot a határon túliak közül.
Schmitt azt várja, hogy "mindannyiunk számára felemelő érzés legyen magyarnak lenni", és ezt az érzést a versenypályák lelátóin érzett örömhöz hasonlította. Mint egy-egy fontos győzelem idején az egymás nyakába borulás, a ria-ria-Hungária közös kiáltása.

Rövid program

A rendezvényt eredetileg nyilvánosnak tervezték, és a palota előtti téren lett volna, de a reggeli vihar miatt bevitték az udvarra, ahová csak a meghívottak fértek be.
Civil érdeklődők nem is mentek a rendezvényre, a palota előtti kordont csak néhány turista figyelte. Élőben a sajtó sem tudta követni az eseményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése