2012. augusztus 20., hétfő

Robbanásig feszült a helyzet Cegléden




ciganyokSzombat éjfél környékén cigányok támadtak meg egy ceglédi magánházat, ahol gárdisták tartózkodtak a helyi lakosok meghívására. Miután a gárdisták segítséget kértek a túlerőben lévő feldühödött cigányok ellen, több gárdista, illetve vármegyés (HVIM) a helyszínre sietett. Hajnalban a rendőrség is nagy erőkkel kivonult. A Jobbik riadóláncot szervezett. A helyszínen továbbra is puskaporos a hangulat.
Friss hír: farkasszemet néznek a rendőrök és a magyarok
A barikádTV Cegléden tartózkodó munkatársa jelentette, hogy Volner János, a Jobbik alelnöke is a helyszínen van, aki a rendőrkapitánnyal együtt ment tárgyalni a cigánysorra. A cigányok kb. 70-80-an lehetnek és egy nagy tűz körül gyülekeznek. Többeknél husángok, kapa, kasza, fejsze és kardok is vannak. Úgy tudjuk, a cigányok először azzal védekeztek, hogy ők csak születésnapot ünnepelnek (bizonyára cigány szokás, hogy kardokkal és fejszékkel ünnepelnek- szerk.) és nem csinálnak semmi rosszat, ennek ellenére van közöttük olyan, aki legszívesebben harcolna, bár ennek ellenkezőjét is állították néhányan a rendőrségnek. Korábbi információnkkal ellentétben, a rendőrség elfogta annak a járműnek a cigány utasait, akik szándékosan a jobbikosok és a gárdisták közé hajtottak a Kékkő utcában. Közben néhányan az összegyűlt magyarok közül elindultak a cigányok házai felé, azonban rendőrségi sorfal állta útjukat. A barikádTV munkatársa szerint egyfajta állóháború alakult ki. Óriási a rendőri készültség: készenlétisek pajzsokkal, kutyákkal biztosítják a helyszínt. "A Ceglédi Rendőrkapitányság jelentős erőkkel kezdte meg az adatgyűjtést és a tanúkutatást, amelynek során több személyt igazoltatott. Az eset kapcsán csoportos garázdaság miatt indított eljárást ismeretlen tettesek ellen" - áll az MTI-hez eljuttatott rendőrségi közleményben. Hangsúlyozzák: "a rendőrség minden törvényes eszközzel és a rendelkezésére álló erővel azonnal és határozottan fel fog lépni valamennyi jogellenes, illetve az állampolgárok nyugalmát megzavaró cselekménnyel szemben." A közlemény ellenére azt az információt kaptuk, hogy a kapával, kaszával és karddal felfegyverkezett cigányokat nem merik igazoltatni a rendőrök. Eközben még mindig folyamatosan érkeznek a nemzeti érzelmű szervezetek, csoportok tagjai, de olyan információ is van, amely szerint más településekről cigányok indultak el Ceglédre. A Szent Korona Rádió tudósítójának közlése szerint „legalább 400-500 fős a hazafiak serege, de lehet akár 1000 is. Az utcában nincs közvilágítás, hiszen ez a település széle, inkább szőlők és hétvégi házak vannak, így nehéz megszámolni a jelenlévőket. Az utca végén már lehet látni rendőröket is, létszámukról szintén az említett okok miatt nem tudni biztosat. A hazafiak kemény magja a védelmet kért ház körül csoportosult össze.”
Az eseményeket élőben is nyomon lehet követni:
Az ország minden területéről érkeznek Ceglédre
Az ország minden területéről folyamatosan érkeznek az emberek Ceglédre. A Jobbik mellett több más nemzeti érzelmű szervezet (HVIM, Új Magyar Gárda, Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, Kárpát Haza Őrei, szurkolói csoportok) is képviselteti magát a helyszínen, ahol pattanásig feszült a cigányság és a magyarság között a viszony. Korondi Miklóson kívül, Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő is a helyszínen tartózkodik. Cegléd lakossága is megmozdult és több helyen gyülekeznek. A rendőrség nagy erőkkel biztosítja a helyszínt. A legutóbbi provokáció óta újabb atrocitás nem történt. Úgy tudjuk, annak ellenére, hogy a cigányok kocsija mögött alig egy méterre lemaradva haladt a rendőrség járműve, nem sikerült a cigányokat „utolérni”. Szerkesztőségünket Kis Attila jobbikos önkormányzati képviselő folyamatosan tájékoztatja az aktuális helyzetről.
Meg nem erősített helyszíni információk szerint a cigányok szintén gyülekeznek a házaik körül. A Szent Korona Rádió helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a cigányok bár 20-30 fős csoportokban gyülekeznek a település különböző, általuk lakott részein, a rendőrök mégis a hazafiakat igazoltatják és nem mennek a cigányok közelébe. A Tesco parkolójában gyülekező gárdistákat rendre átkutatják, átvizsgálják, míg a cigányokkal nem foglalkoznak, pedig nem egynél lehet látni botokat, karókat – közli a hírportál.
A cigányok részéről megtörtént az első provokáció
Kis Attila, a Jobbik ceglédi önkormányzati képviselője telefonon tájékoztatta hírportálunkat, hogy már közel kétszáz gárdista, jobbikos (több jobbikos alapszervezeti vezető és önkormányzati képviselő is) és más nemzeti szervezetekhez tartozó személy gyűlt össze ott, ahol szombat este cigányok támadtak meg egy magánházat, amelyben gárdisták tartózkodtak. Korondi Miklós országgyűlési képviselő arról is beszámolt, hogy a cigányok részéről megtörtént az első provokáció: egy autóval megálltak a terület előtt, ahol a gárdisták és jobbikosok tartózkodnak, majd kiszállt egy cigány férfi, aki kiabálni kezdett. A cigányok végül elhagyták a területet, nyomukban a rendőrséggel. A feszültség egyre fokozódik.
A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület elnöke országos mozgósítást rendelt el - tájékoztatta a szervezet portálunkat. A helyi egységek tagjai az ország számos településéről elindultak Ceglédre.
Cegléd egy puskaporos hordó?
Az Új Magyar Gárda tagjai napok óta Cegléd egyik utcájában „vendégeskednek” a helyi lakosok meghívására, akik megelégelték a cigányok fosztogatásait. Augusztus 14-én mintegy ötvenen vonultak utcára a Toldy kórház környékén található Kék kő utcában, hogy spontán demonstráljanak a ceglédi cigánybűnözés és a rendőri tehetetlenség ellen. A felháborodott és kétségbeesett lakosok az Új Magyar Gárda segítségét kérték. Volner János, a Jobbik alelnöke, aki akkor szintén Ceglédre utazott, megígérte a helyi lakosoknak, hogy a város polgármesteréhez, Földi Lászlóhoz és a Pest megyei rendőrfőkapitányhoz fordul a tarthatatlan állapotok azonnali megoldása érdekében. Kis Attila, a Jobbik ceglédi önkormányzati képviselője a barikad.hu-nak elmondta, hogy a nemzeti radikális párt ősszel a Nemzetpolitikai Este keretében lakossági fórumot fog tartani a közbiztonság témájában. Cegléd közbiztonságának mélyrepülése már évek óta megoldatlan probléma. A lakosok rendszeres lakásbetörésekre, lopásokra és elégtelen rendőrségi intézkedésre panaszkodnak. (A ceglédi helyzetről portálunk hosszabb cikkben is beszámolt, ezt idekattintva olvashatja el.)
Kaszával és szamurájkarddal támadtak a cigányok
Az augusztus 14-i spontán demonstráció után az Új Magyar Gárda tagjai megígérték a helyieknek, hogy továbbra is jelenlétükkel segítik a lakosok biztonságérzetét. A Szent Korona Rádió szombat éjfél után úgy értesült, hogy feldühödött cigányok egy csoportja gárdistákra (13 férfi és 4 nő) támadt, de nem kímélték az intézkedni próbáló rendőröket sem.
"Megtámadták Cegléden a gárdistákat és a rendőröket is a cigányok, a gárdisták nem tudják elhagyni a települést. Több megyéből úton vagyunk. Sürgősen segítséget kérnek a környéken." – szerepelt a Szent Korona Rádió szerkesztőségéhez eljutatott levélben.
A nemzeti hírportált Ferenczi Henrik, az Új Magyar Gárda főkapitány-helyettese arról tájékoztatta, hogy egy magánterület kertjében bográcsoztak a gárdisták, akiket az augusztus 14-i spontán demonstráció után hívtak meg a helyiek. A magánterületet azonban felfegyverkezett cigányok (szemtanúk elmondása alapján hetvenen) vették körbe és a gárdistákra támadtak, akik rendőri segítséget hívtak. Két járőrautó érkezett a helyszínre, melyekre szintén rátámadtak a cigányok. Ferenczi Henrik szerint a rendőrség azt közölte a gárdistákkal, hogy"meneküljenek", mert nem tudják a helyszínt tartani a cigányokkal szemben. A Szent Korona Rádió vasárnap hajnali tudósításában azt írta, "a gárdisták egy gáz-riasztó fegyverből leadott lövéssel tudták csak megfékezni a felbőszült cigányhordát."
Vasárnap délelőtti összefoglalójában, melyet a kuruc.info-nak küldött el Ferenczi Henrik, azt írja: „Hajnalban nagy erőkkel voltak jelen a rendőrök a településen, a helyzet nyugodttá vált, ám a helyiek kérésére gárdistáink Cegléden maradtak. Reggel 6 után, alighogy hazaértünk, hívtak a helyszínen maradt bajtársak, miszerint a cigányok ismét gyülekeznek pár méterrel attól a magánterülettől ahol ők vannak. Újabb egységeink indultak a településre, néhány másik nemzeti szervezettel felvettük a kapcsolatot, és készenlétet kértünk.”
Este még bármi lehet
Korondi Miklós, a Jobbik országgyűlési képviselője a barikad.hu-nak délután még azt mondta, viszonylagos nyugalom uralkodik, a cigányok elhagyták a környéket és a rendőrség is folyamatosan jelen van, de úgy véli, az esti órákban újabb atrocitásokra lehet számítani. Az országgyűlési képviselő levelet írt ma reggel Cegléd polgármesterének, Földi Lászlónak, aki tagadta, hogy az éjjeli eseményekről tudomása lett volna. Korondi a rendőrség hatékonyabb fellépését is sürgette.
A Szent Korona Rádió legutolsó információi szerint vasárnap dél körül rendőrségi segítséggel költöztettek be egy cigány családot, annak a magánlakásnak a szomszédságában, amelyben jelenleg is gárdisták tartózkodnak. A hírportál helyszíni tudósítója szerint mindenki a vasárnap estéről beszél, mivel a cigányok készülődnek, azonban további gárdisták érkezése is várható.
Csak néhány házzal lakik arrébb a fideszes képviselő
A barikad.hu délután telefonon beszélt Kis Attilával, a Jobbik ceglédi önkormányzati képviselőjével, aki közölte: Korondi Miklós országgyűlési képviselővel, felváltva, vagy együtt, de folyamatosan a helyszínen tartózkodnak és tájékozódnak. A helyi Jobbikosok riadóláncot alakítottak ki. Kis Attila akkor azt mondta, „vihar előtti csend” érzékelhető a környéken, ahol a helyiek félnek. Az önkormányzati képviselő megerősítette, hogy az éjszaka folyamán a cigányok szamurájkardokkal és kaszákkal felfegyverkezve támadtak a gárdistákra, de a szerencsének köszönhetően nem történt személyi sérülés. Kis Attilától azt is megtudtuk: a helyszíntől nem messze, két-három házzal lakik arrébb a körzet fideszes önkormányzati képviselője, Klément György, aki kedden még arra próbálta buzdítani a helyieket, hogy lépjenek be a polgárőrségbe.
A címlapfotó csupán illusztráció!
N.T.
barikad.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése