2011. november 19., szombat

A szezámmag

A szezám méteres magasságú trópusi lágyszárú növény. Indiából származik és a hindu mitológia szerint Yama istenség által megáldott mag, a keleti világban a halhatatlanság szimbólumává vált. Indiából Kínán és Japánon keresztül nagyon hamar elterjedt az összes mediterrán országban. III. Ramszesz idején már Egyiptomban is ültették, amelyről a hieroglifákon is megemlékeztek. A római katonákkal is mézzel elkevert szezámmagot (halvát) etettek erejük, és férfiasságuk növelése érdekében. Ma már nem hiányozhat Afrikából és Amerikából sem. Hippokratész is megemlíti műveiben a szezámmag gyógyító erejét.

A szezámmag a magok királya, mert a leggazdagabb bizonyos ásványi anyagokban. Tudtad, hogy egy félpohárnyi szezámmag 3x annyi kalciumot tartalmaz, mint egy pohár tej? A kalcium mellett mangán, réz, magnézium, vas, foszfor, B1-, B2-, D-, E-vitamin, cink, egészséges fehérje és rost forrás is ez az apró mag, lecitin-, szezamin- és telítetlen zsírsav-tartalma pedig igazi jótéteményt jelent szervezetünk számára.

Olaját egyre gyakrabban használja az aromaterápia hordozóanyagként. Sűrű, tömény illatú olaja eukaliptusz, rózsa vagy teafa olajával keverve masszázsolajnak kiváló.
Vizsgálatok szerint az olajok közül leginkább a szezámmag olaja gátolja a melanoma (bőrrák) növekedését.

A szezámmag és szezámolaj fogyasztása olyan ősi, mint a rizsfogyasztás, mintegy 6000 éves. A szezám termesztése Palesztinában és Szíriában kezdődött i.e. 3000 évvel. Egyiptomban talált dokumentumok bizonyítják, hogy az ókori egyiptomiak ismerték a szezám termesztésének módját, és fontos energiaforrásnak tartották az emberi táplálkozásban. Az ókori görögök nemcsak élelmiszerként használták, hanem gyógyszert is készítettek belőle, Hippokratész nagyra becsülte tápértékét, Galenos pedig szezámot javasolt a szoptatós anyáknak, hogy ne apadjon el a tejük. Emellett a pattanásos bőr ápolására is használták.

Úgy tartják, hogy megelőzi a magas vérnyomást, és segít a májnak a méreganyagok feldolgozásában. Az ókori görögök ezért halvát ettek alkoholfogyasztás után (a halva szezámmagból és mézből készül). Egerekkel végzett kísérletek azt mutatják, hogy a szezámfogyasztás az egereknél lassította az öregedés folyamatát.

Összefoglalva
- erősíti az idegszöveteket és a szívizmot,
- fáradtság, álmatlanság ellen kiváló,
- gyógyítja a máj és az epehólyag betegségeit, a kisebb epeköveket kihajtja,
- a melanoma növekedését gátolhatja a szezámolaj,
- segíti az emésztést,
- megvédi a vérereket a koleszterin-lerakódástól,
- csökkenti a koleszterinszintet,
- fiatalító, sejtmegújító hatású,
- béltakarító, salaktalanító,
- emésztésserkentő, anyagcsere-javító,
- erősíti a csontokat, jó hatással van a fogakra és a hajra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése