2011. október 13., csütörtök

Már a bankok is a kiskapukat keresik?

"M" mint Matolcsy, "M" mint megszorítás! Miért nem kezdték meg pedagógusok fizetésének rendezését? A kormány megint átaludta a változást: mikor lesz végre spekulációs adó? Lefagyott termés, befagyasztott ígéretek, megdermedt gazdák. Mikor szakad be a Parlament kapuja? Mikor tudják meg a rokkantnyugdíjasok, hogy mi lesz velük?

Kedvelt műfaj a Tisztelt Házban az interpelláció. Az ellenzék bőszen ostorozza a kormányt, a kabinet, s pártjaik jelesei pedig egyfolytában a múlt sötét árnyaira emlékeztetnek, a jelen reménykeltő lépéseivel, és az egyre fényesebb távoli jövővel kecsegtetnek. Madárnyelven szólva szabad megítélés kérdése, hogy ki a varjú és ki a fülemüle. Egy viszont biztos: énekes madár mindkettő. A legutóbbi asszóikból szolidan és "stilizálva" tallózunk, itt-ott a zajokat is jelezve.

"M" mint Matolcsy, "M" mint megszorítás!

GÖNDÖR ISTVÁN, (MSZP): - Amikor az Orbán-kormány átvette a magyar gazdaságpolitika irányítását, a nemzetközi gazdasági válságból kifelé tartó, fenntartható növekedési pályához közelítő gazdaságot örökölt. Az MSZP-kormány által megkezdett válságkezelés nyomán Magyarország elindult a világgazdasági krízisből kivezető úton, a gazdaság növekedni kezdett, a külföld bizalma helyreállt, az országot segélyek nélkül a pénzpiacokról is finanszírozni lehetett. (Moraj, közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Vigyázz, mert rád szakad a mennyezet!

- Matolcsy úr azonban rendkívüli gazdasági intézkedéseivel letérítette Magyarországot a fenntartható növekedési pályáról. (Zaj, közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Nem sül le a bőr a ...) Több százmilliárd forintnyi adóbevételt engedett el egy igazságtalan és szakszerűtlen adórendszer-átalakítással, rontotta a forint árfolyamát, drágította a hiteleket, rombolta az ország nemzetközi megítélését, növelte a foglalkoztatás költségeit, és megszüntette a költségvetés átláthatóságát. (Közbeszólás az MSZP oldalról: Így igaz! Zaj a kormánypárti padsorokban. Az elnök csenget).

- Igen! Az önök által ígért eredmények - 4-6 százalékos GDP-növekedés, évi százezer munkahely, jólét és gyarapodás - nem következtek be. (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Ülj le!) Lehet, hogy önök és az álláshalmozó kormánypárti politikusok gyarapodtak, de az emberek többsége nem. (Zaj, közbeszólások a kormánypárti padsorokból.) Az önök által irányított gazdaságpolitika ráadásul a jólét elérésének a lehetőségét is elveszi a többségtől. (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Hazudsz!)

- Önök ugyan sok gondtól megfosztották a magyar családokat, de helyette újakkal és sokkal nehezebbekkel terhelték őket. Az embereknek nem kell gondolkodniuk azon, hogy megtakarításaikat hol és miben tartsák, mert megtakarításaikat - hála az önök munkájának - felélték, újakkal pedig nem tudják pótolni. Nem kell gondolkodniuk azon sem, hogy a nyugdíjas évekre félretett, tisztes megélhetést biztosító vagyonuk melyik nyugdíjpénztárnál lesz jobb helyen, hála önöknek, ezt az állam elvette, el is költötte. (Zaj, közbeszólások a kormánypárti padsorokban. - Az elnök csenget.)

- Gondolkodniuk kell viszont azon, mi lesz, ha elvesztik munkahelyüket, ha csökken a reálkeresetük, hogyan fogják biztosítani saját és családjuk megélhetését. Nincsenek új beruházások, nincsenek új munkahelyek, van viszont elbocsátás, bérbefagyasztás, reáljövedelem-csökkentés. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból, köztük Babák Mihály: Nektek köszönhető!) Önök 2012-re összeraktak egy költségvetést, amit a magyar társadalom többsége, a munkavállalók többsége, a kényszervállalkozók többsége, mind-mind tragédiaként éli meg. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Ülj már le!) Tisztelt Államtitkár Úr!

Nem gondolja, hogy a nagyobb jövedelműeknek, mint például önnek, nehéz időkben nagyobb terhet kellene vállalni a közterhek viseléséből?
Nem gondolja, hogy újra kellene tervezni a költségvetést, és változtatni kellene a bukott adópolitikán?
(...)

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése