2011. március 1., kedd

Csíksomlyói búcsú 2011 Program

Csíksomlyói búcsú 2011 - Szent László nyomán az irredenta emlékhelyekig

Átkelünk a Királyhágón és a Kárpátokon is

2011. március 01. 12:42
Hunhír.info

Hála Istennek, mára hazánkban már politikai szándék is van arra, hogy minél több magyar megismerhesse a jelenlegi határainkon túl élő elszakított véreink mindennapjait, a magyar történelem azon fontos emlékhelyeit, ahol merítkezni lehet a múltból, hogy hitelesen és igaz módon épülhessen a jövő. Nem mindegy viszont, hogy milyen körülmények között keressük fel az elcsatolt országrészeket, illetve ott azokat a történelmi szempontból fontos helyeket ismerjük-e meg, amelyek a megváltozott történelemszemlélet kívánalmainak megfelelő üzeneteket hordoznak.
Az évezredes kövek, az épített természet, és a magyar múlt levonata lelki töltekezéssel szolgálhat ugyan, viszont meg kell tölteni olyan információkkal, amelyek nem a félremagyarázást és az elhallgatást szolgálják. Erre a feladatra viszont kevesen vállalkoznak. Mi megtesszük.

A Hunhír.info hírportál Baráti Köre, a HUBA a Jövőnk a tét közhasznú egyesület szervezeti segítségével minden eddiginél tartalmasabb, látványokban rendkívül gazdag, történelmi kirándulásokkal és előadásokkal színesített utazást szervez a csíksomlyói búcsúra. Az ötnapos utazás bőséges félpanziós ellátást (tájjellegű reggelivel, meleg vacsorával), valamint irredenta, magyar és huszárnótás nagy esti élőzenés, többfogásos vacsorával spékelt mulatságot foglal magába. Elhelyezés Csíksomlyótól 20 kilométerre, vendégszerető nemzeti érzelmű székely családoknál, Csíkszentmártonban.

Június 9., csütörtök

Találkozó 18:30-kor. Indulás körülbelül 19 órakor Budapest-Nagyvárad-Királyhágó, Kolozsvár útvonalon.

Június 10., péntek

Az odautazás során megállunk egy mícses-sült kolbászos éjszakai pihenőre a Királyhágón, majd rövid pihenők közbeiktatásával folyamatos iramban utazunk Székelyföldre. A népművészeti vásárairól híres Korondon már vár bennünket Máté Károly taplász mester, aki bemutatót tart a taplógombából készített használati tárgyakból és viseletekből. Rendkívül jól felszerelt boltjaiban a régi kapcsolatoknak köszönhetően kedvezményes áron lehet ajándékokat vásárolni.

A szenegetők központja, a Kalonda tetőn keresztül érkezünk Farkaslakára, ahol rövid pihenőt tartunk Tamási Áron sírjánál. Székelyudvarhely határában felkeressük a magyar ősvallás egyik legrégebbi szentélyeként is ismert Budvár kápolnát, a hun-magyar kapcsolatok tárgyi emlékeinek egyik fontos állomását.

Máréfalván megnézzük Székelyföld leghíresebb székelykapuit, Szentegyházán az egész Európában egyedülálló magasfejfás temetkezést. Amennyiben a csíksomlyói búcsú miatti elterelések lehetővé teszik, a magyar ősvallás emlékeit tovább kutatjuk annak bizonyítékaként, hogy Babba Mária, a Magyarok Nagyasszonya az államalapítás előtti időkben is a keresztény hun-magyarok egyik meghatározó égi patrónusa volt. Megnézzük a csíkrákosi erődtemplomot, amelynek falán a táltos avatás szertartásának rajzait tárták fel a közelmúltban. A templomtól nagyon jó kilátás nyílik a boszniai piramisokhoz hasonló magaslatokra.

Rövid időre megpihenünk a székelyölés turulos emlékműve előtt is Madéfalván.

A délutáni órákban érkezünk szálláshelyünkre, Csíkszentmártonba, ahol kürtőskalácsos, pálinkás, pogácsás fogadjisten után elfoglaljuk szállásainkat a székely családoknál, ahol meleg vacsora várja a fáradt vándorokat.

Június 11., szombat – a csíksomlyói búcsú napja

A székely családoknál elköltött reggeli után 8 órakor indulunk a keresztalják után autóbusszal a csíksomlyói búcsúba. Lehetőség van a csíkszentmártoni keresztaljéval tartani, ebben az esetben szekerek viszik a csomagokat, és a magyar zarándokok a helybéliekkel együtt gyalogosan érkeznek a helyszínre. Jó idő esetén a szertartás után kétórás szabadprogramon veszünk részt, ahol lehet ismerkedni, barátkozni az ide érkezett emberekkel, illetve vásárolni a búcsúi forgatagban.

A délutáni órákban érkezünk vissza szálláshelyünkre, ahol megtekintjük az első és második világháborús hősök emlékművét a szépen felújított hősi temetőben, megnézzük a rejtett kincset, a csíksomlyói kegyszobor pontos mását, amelyet az eredetivel egy időben készítettek, illetve azt a középkori szentségtartót, amely az erődtemplom várfalába van beépítve. A székelyekre másutt nem jellemző temetkezési szokásokkal is ismerkedünk, amelyekben az ősvallás jelenléte is felismerhető. A sír feletti kápolnában egy szobabelsőt rendeztek be az elhunytak családi képeivel, asztallal, székekkel, terítőkkel.

Vacsora a székely családoknál.

Június 12., vasárnap

A nagy kirándulás napja, amely reggel nyolc órakor indul a szálláshelyen elfogyasztott reggeli után „túl a Kárpátokon” mottóval. A Nyerges-tetői honvéd emlékművet felkeresve a Hunhír egyik kedves és szép emlékű törzsfórumozója, Markó Zoltán „saman” emléke előtt is tisztelgünk a tavaly felállított kopjafánál.

Pihenőt tartunk a Kászonokban, ahol megnézzük Bethlen Gábor fejedelem udvarházát, és a jelenleg benne székelő Katrosa fogadóban lehetőség nyílik kávézásra, illetve egy kis helyi „kóstoló” társaságában történő elmélkedésre.

Rövid sétát teszünk az udvarteres Kézdivásárhelyen, majd Bereck, Gábor Áron szülőháza következik. Bereck és az Ojtozi-szoros között megnézzük Sissi emlékoszlopát, amelyet 1896-ban állítottak, és Ojtozon az ezeréves határon megtekintjük a Kós Károly építette határőrházakat, az 1940-es visszacsatolás hármashalom emlékművét, a magyar királyi csendőrök emléktábláját, a vámházból kialakított Anselmo fogadót, és a 18-as honvéd gyalogezred hőseinek emléket állító sziklafalat, ahonnan a románok lerobbantották a domborművet.

Átkelünk a Keleti-Kárpátokon Moldvába, és Sósmezőn a magyar katonatemetőt keressük fel, a román történelemhamisítás ékes bizonyítékát, akik átmázolták a nemzeti színeket és a magyar neveket lekaparták a fejfákról. Tisztelgünk a magyar hősök összehordott csontmaradványai előtt. Ők a megcsúfolt emlékmű alatti üregben lévő tömegsírban alusszák magyar álmukat. Gyakorlatilag Sósmezőn ért véget a történelmi Magyarország, eddig terjedt több ezer éves országunk. Egy nyergelj-fordulj után a Kézdivásárhelytől 9 kilométerre található Gelence településre utazunk. Itt található egész Székelyföld egyik leghíresebb műemléke, a Világörökség részét képező katolikus templom. A gelencei templom szinte teljes belső falát töredékes középkori freskók díszítik. Közülük a legjobb állapotban megmaradtak a legérdekesebbek, a Szent László-legenda jeleneteit ábrázolják.

Visszafelé az idő függvényében Kézdiszentléleken megcsodáljuk Székelyföld egyedüli, az idők és a politika változásait túlélő irredenta visszacsatolási emlékművet, a helyi, Európában egyedülálló erődtemplomot. Visszafelé Csíkkozmás napkeresztes fejfáit a helyi barokk műemlék templom temetőjében nézzük meg. Itt utasaink lefényképezhetik a visszaállított Turul-madaras emlékművet is.

Az idegenszívűeknek, a jelképgyalázóknak a templomkertből üzenjük: a napkereszt, vagy kelta-kereszt is ősrégi jelképünk, nem egy rövid korszak emléke, vele találkozhatunk az ősi magyar földön, a Pilistől a Kárpátokig.


Az esti mulatság (kerti parti) meghatározója Székelyföld gasztronómiai kultúrájának bemutatása is, hiszen vendéglátóink tájjellegű ételekből állítják össze az ünnepi menüt. Ez áll kecske- és juh tejtermékekből, sajtokból, szalonnaféleségekből és friss zöldségekből. Székely pörkölt juhtúrós puliszkával a következő fogás. Az esti órákban sült csülök párolt káposztával a főmenü. A korlátlan italfogyasztáshoz (mindenki annyit iszik, amennyit bír) az italválaszték: bor, sör, pálinka, üdítőitalok és ásványvíz. A jó hangulatról a híres kászoni népzenész barátaink gondoskodnak, akik az összes irredenta dalt és a magyar nótát ismerik. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően este a helybéliek is megérkeznek, és közös énekekkel, himnuszokkal zárjuk a napot.

Június 13., Pünkösdhétfő

A hazaindulás napja.

Hazafelé - ha az idő és a tisztelt utasaink tűrőképessége engedi - a Küküllő-menti mesevilágon áthaladva megtekintjük a XIV. században épült bögözi református templomot, amelynek egy teljes falát beborító freskótöredék Szent László királyunk életét mutatja be. Ez az egyik legjelentősebb ilyen jellegű műemlék Erdélyben. A szent király életútját megismerhetjük a freskók alapján úgy, ahogyan a táltos király elindul Váradról, majd hosszú csatározások közepette legyőzi a mondából is ismert kun vitézt. A freskótöredék leglátványosabb képsora az utolsó ítélet ábrázolása, ahogy a pokolra kerülőket elnyeli a hatalmas szörnyeteg.

Tisztelgünk az 1848. október 16-án megtartott székely nemzetgyűlés helyszínén azon eleink emléke előtt. Gróf Mikó Imre vezetésével a 60 ezer főből álló székely nemzetgyűlés kinyilvánította csatlakozását a magyar forradalomhoz. Felkeressük azt a helyszínt, ahonnan az orosz martalócok Szibériába hurcolták Petőfi Sándort. Segesvár, Kolozsvár érintésével utazunk a következő, magyarok lakta tájegységbe, és Kalotaszeg leghíresebb templomáról elhíresült Körösfőn is elidőzünk vásárlási lehetőséggel. Akiket nem érint a vásárlási láz, azok megtekinthetik Kalotaszeg legszebb kazettás mennyezetes templomát. Hazaérkezés a késő esti órákban.

Az út során az adott helyszíneken G. Kirkovits István újságíró, Székelyföld-kutató, valamint ifj. Tompó László irodalomtörténész tart rövid előadásokat, ismertetőket.

A részvételi díj tartalmazza az utazás költségét kényelmes, légkondicionált autóbusszal, a három éjszakai szállást reggelivel, vacsorával, illetve a hazaindulás napján is reggelivel, a mulatságon való részvételt korlátlan étel- és italfogyasztással, a zenészek honoráriumát és a kirándulások költségeit. Külön belépődíjat semmiért sem szedünk.

Autóbuszos látványkirándulásunknak meghatározó szempontja, hogy olyan programot kínáljunk, amelyek az utazási irodák kínálatában nem szerepelnek.

Minden kedves utasunkat a busznál Isten hozott itallal fogadjuk induláskor, és búcsúitallal hazaérkezéskor.

Útiköltség: 49.500 forint. Foglaló: 25.000 forint.

Hasznos tudnivalók

Június elején Közép-Európa egyik leghidegebb tájegységében, a Csíki medencében elég szeszélyes az időjárás, úgyhogy esőruha, meleg holmi és megfelelő lábbeli szükséges. A búcsúra több száz autóbusz indul, az útmenti vendéglátó egységek zsúfoltak. Sajnos ilyenkor hosszú a várakozás, és a drága tucatételek nem éppen a vendégmarasztaló kategóriába tartoznak. Mindenki úgy készüljön, hogy a kényszerű várakozás helyett a látnivalókra jusson idő, s a székely családok bőséges, meleg vacsorával várják a magyar vándort. Zászlókat, Árpád-sávosat is nyugodtan lehet hozni, éppúgy mint cd-t, kazettát a buszos muzsikáláshoz.

Jelentkezni lehet az info@hunhir.hu levélcímen, illetve ifj. Tompó Lászlónál: ifjtompolaszlo@gmail.com.
Telefonon a +36 70 590 33 70 számon érdeklődhetnek.

4 megjegyzés:

  1. Isten áld meg a magyart!!!(T.I)

    VálaszTörlés
  2. szebb jövőt!!!csonka magyarország nem magyarország!!!adják vissza hegyeinket!!!

    VálaszTörlés
  3. veszen TRIANON!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  4. Nem, nem, soha nem!
    Édes Hazám, ha kell meghalok érted.

    VálaszTörlés