2011. október 22., szombat

2012-ben sem számíthatunk sok jóra

2011, október 21 - 17:11 MTI nyomán - barikad.hu

A 2012-es büdzsé "országvédelmi költségvetés" lesz. Ez a gyakorlatban további adóemeléseket és megszorításokat jelent.

Lázár János frakcióvezető párttársával, Rogán Antallal közösen tartott pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: az a legfontosabb kérdés, hogy az EU milyen évet fog zárni 2012-ben. Európa óriási gazdasági bajok előtt áll, a jövő évi büdzsé egy "országvédelmi költségvetés" lesz. Magyarországot és a magyar embereket védő költségvetés. A kormányzópárt a beterjesztett büdzsé kapcsán azt hangoztatta, hogy annak fő célja a stabilitás, ezt szolgálja a jelentős összegű tartalékképzés is, ami gyakorlatilag újabb megszorításokat jelet.

A Fidesz szerencsétlennek tartja, hogy az ellenzéki pártok csak adóemelést jelentő alternatív költségvetési javaslatokkal tudtak előállni. (Igaz, hogy az ellenzéki pártok alatt csak az LMP és az MSZP javaslatait ismertették. A Jobbik költségvetési javaslatairól egy szót sem ejtettek. Feltételezhető, hogy majd mazsoláznak a javaslatokból és némelyiket majd átültetik a koncepciójukba, saját ötletnek eladva azt, a szerk.)

Lázár János közölte: pártja áttekintette és elutasítja az MSZP és az LMP alternatív költségvetési javaslatát, mondván, hogy azok adóemelést jelentenének. Szavai szerint a szocialisták több százmilliárd forintos adóemelést indítványoznak, "nem érzékelik, hogy volt egy parlamenti választás 2010-ben, és újabb adóprésbe akarják beszorítani a lakosságot". Az LMP terveiről szólva úgy fogalmazott: mivel új pártról van szó, "elnézőbbek lehetünk", de költségvetési javaslatuk kizárólag adóemelésről szól.

Elhangzott, hogy a képviselőcsoport hétfői ülésén Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelenlétében tárgyal majd a büdzséről és az adótörvényekről, és szeretnének pontot tenni az önkormányzatok adóztatási joga kapcsán kibontakozott polémia végére. A kormányfő a vasárnapi európai uniós csúcs eredményeiről is beszámol a frakciónak, majd az Országgyűlésnek is.

Lázár János hozzátette: korábban ismertetett céljaik - az államadósság csökkentése, a 3 százalék alatti hiány, a strukturális átalakítások végrehajtása, a gazdaság erősítése és az otthonvédelem - változatlanok. Arra, hogy milyen forrásból kívánják az államadósságot csökkenteni, nem tért ki a politikus, a gazdaság élénkítésről szintén nem hallottunk sok konkrétumot.

Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke a tájékoztatón azt emelte ki, hogy a 2012-es költségvetésnek változatlanul kezelnie kell az előző kormányok örökségét.

Elmondta: a tervezett 300 milliárd forintos, rekordméretű tartalék lehetővé teszi, hogy a kormány bármilyen vészhelyzetre időben reagálni tudjon. Fontos célként említette a nyugdíjkassza és az egészségbiztosítási alap egyensúlyának megteremtését.
Párttársához hasonlóan Rogán Antal is bírálta az MSZP és az LMP költségvetési koncepcióját. Szavai szerint a szocialistáknak a kétkulcsos adórendszerre tett javaslata a személyijövedelemadó-terhek brutális emelkedéséhez vezetne, míg az LMP az szja-terhek növelése mellett kétszer akkora jövedékiadó-emelést indítványoz, mint a kormány, és a cégautóadó mértékét is másfélszeresére növelné az ellenzéki párt.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, Lázár János és Rogán Antal egyetért abban, hogy az önkormányzatok adókivetési szabadságát nem szabad korlátozni, azaz szükségtelen törvényben meghatározni a települési adók maximális mértéket.

Kérdésre válaszolva hozzátette: az a véleménye, hogy az így kivetett adókból származó bevételeknek teljes egészében a település költségvetésébe kell kerülniük.
Lázár János és Rogán Antal egybehangzóan úgy nyilatkozott: nem látják értelmét annak, hogy az adótörvényekben maximálják akár a helyi építményadó, akár más települési adó maximális értékét. Előbbi esetében a kormány a forgalmi érték 3 százalékában állapítaná meg a plafont. (Ez egy 15 millió forint forgalmi értékű ingatlan esetében 450 ezer forintot jelentene évente. Ennek kifizetése "nyílván nem jelentene gondot" a már amúgy is napról napra élő családok tömegének- a szerk.)

Rogán Antal ezt azzal egészítette ki: nem látja értelmét hasonló korlátozásoknak, már csak azért sem, mert a legfeljebb 3 százalékos építményadó egyes vidéki városokban azt eredményezné, hogy a nagykereskedelmi áruházláncoknak a jelenleg négyzetméter alapon meghatározott összegnél kevesebbet kellene fizetniük. Hozzáfűzte ugyanakkor: az önkormányzatok mindig átgondoltan döntenek az adókivetésről, mert a városházán hamar találkoznak annak hatásaival. (Így utólag könnyebb lesz az önkormányzatokra fogni a lakosság megsarcolását- a szerk.)

Ha a bankok magatartása szükségessé teszi, a Fidesz a végtörlesztési törvény újbóli módosítását fogja javasolni, az ehhez szükséges munka jelenleg is folyik a frakcióban - mondta Rogán Antal pénteken sajtótájékoztatón.

Portálunk azon kérdésére, hogy lehetőséget kínálnak-e a résztörlesztésre a fix árfolyamon történő végtörlesztés mellett, úgy válaszolt: a végtörlesztési törvény alapelvei már rögzítésre kerültek, és nem szeretnének eltérni ezektől az alapelvektől. Azért, mert a bankok nem adnak forinthitelt, még nem a végtörlesztés intézménye rossz.

Hangsúlyozta azonban, hogy a végtörlesztés kérelmezésének évvégi határidején nem kívánnak változtatni.

Rogán Antal kifejtette: változatlanul úgy gondolja, a bankok összejátszanak, hogy minél kevesebben jussanak forinthitelhez, és így minél kevesebben élhessenek a végtörlesztés lehetőségével. Szavai szerint a pénzintézetek a kiskapukat keresik, ezért a Fidesz-frakcióban folyamatos a törvényalkotási munka annak érdekében, hogy minden akadályt elhárítsanak a végtörleszteni szándékozók elől. "Ha a bankok problémákat vetnek fel, kifogásokat találnak, ha kell, törvényi pontosítással ezeket a kifogásokat elhárítjuk" - jelentette ki.

Kitért arra is, hogy véleménye szerint a bankrendszer jó néhány szereplője "kevésbé lenne merész, ha nem élvezné a legnagyobb ellenzéki párt támogatását ebben az ügyben".

Ehhez csatlakozva Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: megdöbbentő, hogy a bankok végtörlesztéssel kapcsolatos "kekeckedését és bojkottját" indokoló véleményeket "parlamenti beszédekben vissza lehet hallani", mert azok az MSZP és az LMP kommunikációjában is visszaköszönnek.

(J.F.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése