2011. augusztus 5., péntek

Hitelkárosultak - fokozódó elszántság

Budapest, 2011. augusztus 4. csütörtök

A Magyar Szociális Fórum csütörtökön arról adott hírt a fórumhoz eljuttatott levélözön alapján, hogy a Hitelkárosultak körében növekvő ellenállás tapasztalható a hitelezői önkénnyel szemben. Tömeges jelenséggé vált, hogy a bajba jutottak nem egyszerűen panaszkodnak, hanem elszántságukat is jelzik az állapotok megváltoztatására - írják.

Az MSZF közlés szerint a hitelkarosultakert.hu és az mszfszk.hu honlapjukat naponta közel ötezren keresik fel, a Pertársaság a Hitelkárosultakért néven ismertté vált társadalmi összefogáshoz pedig több mint ezren csatlakoztak eddig.

Az MSZF szervezése az alábbi csokrot bocsájtotta a sajtó rendelkezésére a Hitelkárosultak üzeneteiből:

- Egy vagyok a sok ember közül, akinél lassan betelt a pohár. Jelenleg fizetem a hitelem, köztartozásom nincs, de minden erőmmel szeretnék részt venni ennek az áldatlan állapotnak a megoldásában, társaim és önmagam megsegítése érdekében.

- 33 évesen úgy látom, hogy tönkremegy az egész életem, és gondolnom sem kell gyermekvállalásra.

- Három kiskorú gyermekünk van, szerencsére mindkettőnknek van munkája, de így esélyünk sem lesz arra, hogy az államnak diplomás, tanult fiatalt adjunk.

- Tisztán látom, arra megy ki az egész, hogy mikor tehetik rá a kezüket a házunkra. Természetesen csatlakozunk a társadalmi összefogáshoz, a Hitelkárosultak Pertársaságához.

- Nem akarom a háromszorosát visszafizetni annak az összegnek, amit felvettem, és ragaszkodom az élethez való elemi jogomhoz. Három éve fizetek, és még mindig közel a duplájával tartozom - szerintük. Szerintem viszont nem tartozom, csak annyival, amennyit felvettem, és egy tisztességes kamattal.

- Én pedagógus vagyok 116 ezer forintos nettó fizetéssel, férjem 110 ezer forintos nyugdíjjal. Gyermekünk középiskolás. Megélhetésre már most sem jut.

- Esélyem sincs a talpra állásra. Szeretnék szerepet vállalni a társadalmi összefogás szervezésében, bármiben, amiben hasznomat veszi a közösség.

- Mint magánszemély ki vagyok szolgáltatva a hitelezőnek. A kormány - előzetes ígérete ellenére - semmit sem tett, tesz vagy kíván tenni a bankok ellenében. Szívesen részt vállalok a közös megoldás keresésében, mert ezzel magamon is segítek.

- A bank sajnos nem mutat hajlandóságot a kompromisszumra. Szomorú, hogy csak a politikusok lózungjai hangzanak el a hírekben, és az átlagember egészen addig be is veszi őket, amíg meg nem kapja a kilakoltató levelét. Bízom benne, hogy minél többen leszünk, és együtt sikert érhetünk el.

- 14 millió helyett most 25 milliót követelnek tőlem, az egyenleglekérő levelemre pedig nem reagálnak.

- Hittem nekik, érdemtelenül. Jelenleg tartós betegállomány miatt már jelzálog került a lakásomra is, a két részletet táppénzből fizetni még képes vagyok, de másra már nem futja.

- Hogyan lehet, hogy a kamat folyamatosan emelkedik, miközben a svájci frank jegybanki alapkamata nulla százalék körül van? Hogyan lehet, hogy egy polgári jogi viszony során csak az egyik félnek kell a kockázatok következményeit viselnie?

- 2009-ben havi 80 ezer forint törlesztő részletben állapodtunk meg. Augusztustól 160 ezret kell fizetnem. Mivel fiam állandó munkahelyet odakint sem kapott, alkalmi munkából tartja el a családját. Így a havi törlesztő részletet fizetni nem tudják. Helyzetük kilátástalan.

- Csak az utcára kerülhetünk, és még kislányomat is elveszíthetem, mert természetesen a gyámügy is köztünk van.

- Havi 80 ezres törlesztő részletemből 25 ezer a kezelési költség. Ha ezt nem kellene fizetnem, már nem okozna gondot a törlesztés.

- A törlesztő részlet 50 ezerről 180-ra ment fel, kilenc hónapja leálltunk a fizetéssel. A lakás piaci értéke 21 millió. Kérdés: pereljük-e a bankot, vagy bízzunk egy felállítandó Eszközkezelő nyújtotta segítségben?

- Problémám nem olyan súlyos, mint sok kilakoltatás előtt álló ügyfélé, de ezt az állapotot mi is csak a tartalékaink felelésével tudjuk tartani.

- Kezünkben a PSZÁF állásfoglalása, melyben nekünk adtak igazat egy hónapokig tartó vizsgálat után. De felhívják a figyelmünket, hogy igazunknak kizárólag polgári peres eljárás során szerezhetünk érvényt.

- Kívánok a Szociális Kerekasztal erőfeszítéséhez sok sikert, és kérem az égieket, hogy segítsék önöket a nép igazának kiharcolásában, mert jelenleg ez a nép csak szenved a sanyargatásoktól, a népre szabadult sok csalótól, és az egekbe szökő áremelkedésektől.

- Igenis képesek vagyunk az összefogásra, nem csak arra várunk, hogy szájunkba repüljön a sült galamb. Az egyetlen eszközünk, ha tömegesen állunk oda. Lépjünk ki végre a megvert rabszolga szerepéből!

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371
www.mszfszk.hu
www.hitelkarosultakert.hu

*** www.nemzetihirhalo.hu ******

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése