2011. május 31., kedd

Hatalmas energiaforrás lehetne a hortobágyi napfény?


A hortobágyi telepek hazánk harmadát elláthatnák energiával.
Szent Korona Rádió

A legnagyszerűbb műszaki megoldásokat látva az ember a homlokára csap, mondván, hogy nem jutott ez eddig az eszembe. Egy ilyet szeretnénk most bemutatni olvasóinknak. A neve: napkohó.


A legnagyobb európai napkohórendszer Odeillóban

Mi az: igazi élő energiaforrás, amely szinte minden környezetszennyezéstől mentes, s amely gyakorlatilag végtelen mennyiségben a rendelkezésünkre áll? Ha ön a Napra gondolt, nyert.

Az ókori legenda szerint i. e. 214-ben a görög zseni, Arkhimédesz úgy pusztította el az ellenség tengeri flottáját, hogy a parton hatalmas tükrökkel összegyűjtötte a fényt, amelynek visszaverődő sugarait egy pontba fókuszálva a hajókat felgyújtotta.

Az elv igen egyszerű: amíg közvetlen sugárzással csak korlátozott mértékben lehet felmelegíteni valamit, addig a Nap sugarait összegyűjtve akár 3800 fokra is hevítő a gyújtópont. Manapság egyre több országban látnak figyelemreméltó alternatív energiatermelő lehetőséget a napkohóban.

Itthon is lehetséges

Sok szakember állítja, hogy hazánkban a Hortobágy kitűnően alkalmas lenne az odeillóihoz hasonló napmezők létesítésére. A merészebb vélemények szerint egy tíz éven belül megvalósuló gigaberuházás esetén Magyarország villamosenergia- igényének akár harmadát is innen lehetne biztosítani.

Egy parabola rendszerű homorú tükörrendszer gyűjti össze egy helyre a napsugarak energiáját a napkohóban. Innen egy hőcserélőrendszer segítségével vezetik el a hőt, amely felmelegíti a vizet, ez gőzt termel, és máris elektromos áram állítható elő. A parabola fókuszpontja hajnaltól alkonyatig követi a nap járását, s az adott napszakban mindig a legjobb szögből gyűjti össze a napsugarakat.

Mindez nem új keletű találmány - bizonyítja egy korabeli rajz is, amely az 1878-as párizsi világkiállításon bemutatott, Mouchot-féle napkazánt ábrázolja -, ám arra a 21. századig kellett várni, hogy ez a fajta rendkívül tiszta, szennyezésmentes energiatermelés a mindennapjaink részévé válhasson.

A legnagyobb európai napkohórendszert a franciaországi Odeillóban állították fel. Itt egy sík területen kétszéz tükröt rendeztek el, melyek egy 98 méter magas torony felé vetítik a napsugarakat. Innen nem messze működik egy 2,5 megawattos erőmű, amelyet tisztán az itt összegyűjtött napenergia táplál.

S hogy egy hazai példát is említsünk: idén márciusban - nagyrészt a 220 millió forintnyi norvég, izlandi és lichtensteini támogatásnak köszönhetően - a budapesti Bethesda Gyermekkórház teljes fűtéskorszerűsítésen esett át, ennek részeként egy magyar fejlesztésű és gyártású parabola napkohót is elhelyeztek az épület tetején. (Bors)

    * A felélt jövő - Hetesi Zsolt fizikus írása
    * A Hortobágy régen, képekben
    * 2012-től vásárolhatunk magyar hibridautót
    * Európa napenergia-ellátása több gondot is megoldhatna
    * Napelem-kutatóbázis Budapesten
    * Napenergia-kutató intézet épül Pécsen
    * Osztrák példa energiatakarékossági és megújuló energia támogatásra
    * Zsírból lesz az energia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése