2011. április 14., csütörtök

Honfoglalás kori tarsolylemezes sírt találtak

2011. április 12., kedd 15:14
Különlegesen gazdag honfoglalás kori temetkezések kerültek elő múlt héten Pest megye délkeleti részén – írja Füredi Ágnes és Rácz Tibor régész a Sírásók naplója régészeti blogban. A korábban teljesen ismeretlen, a mezőgazdasági munkálatok miatt bolygatott és veszélyeztetett lelőhely első leleteit fémkeresőt használó civilek találták meg, és ők értesítették róla a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának régészeit.


Az ásatás eredményeként három korabeli sír került elő a területen, igen figyelemre méltó leletanyaggal.
Az egyik sír melléklet nélkülinek bizonyult, de egy másikban a halott harcossal együtt temették el nyíltartó tegezét és lószerszámzatát, jellegzetes alakú kengyelpárral, valamint csont oldaltaggal ellátott zablával.
A legkiemelkedőbb leletanyag a harmadik sírból került elő: az eltemetett férfi előkelő rangjára aranyozott ezüst veretes díszöve és tarsolyának fedőlemeze utalt. A sírban ezeken kívül lócsontokat, lószerszámzat és íjászfelszerelés maradványait találták.
A hiteles körülmények között, szakemberek által feltárt tarsolylemez országosan is kiemelkedő jelentőségű leletnek tekinthető. A Kárpát-medence területén mindezidáig alig két tucat hasonló tárgy ismert, ezeknek töredéke származik megfelelően dokumentált ásatásból. Az utolsó ilyen eset a 80-as évek második felében a karosi temetők feltárása volt a Bodrogközben, Révész László vezetésével. Ezt követően még felbukkant egy tarsolylemez Bárándon (Püspökladány közelében), azonban ez a darab egy régi ház bontásakor jutott napvilágra – a padlás egyik gerendája mellett sárral betapasztva, elrejtve.


A most feltárt, klasszikus honfoglalás kori motívumkinccsel díszített lemezen már restaurálás előtt is látszik, hogy kompozíciója egyedi, kidolgozása magas művészi és technikai színvonalat képvisel. Előkerülése a régió korabeli, eddig kevésbé felismert jelentőségére világíthat rá.

http://index.hu/tudomany/tortenelem/2011/04/12/honfoglalas_kori_tarsolylemezes_sirt_talaltak/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése