2011. január 24., hétfő

Vérző Magyarország

Magyarország
Vérző Magyarország - Trianon 90. évfordulójára

Kormorán zenéjével - Koltay Gábor új filmje Trianonról

A Vérző Magyarország -- ahogy Kosztolányi Dezső nevezte hazáját --, megcsonkítva, megalázva kénytelen volt tudomásul venni, hogy szinte elölről kell kezdenie a társadalmi építkezést. A tőle kölcsönzött címválasztással arra vállalkoztunk, hogy bemutassuk: a magyar szellemi élet, a mindenkori magyar társadalom hogyan próbálta feldolgozni a feldolgozhatatlant. Filmösszeállításunk emlékezés, de egyben tisztelgés is az ősök példamutatása előtt, akik vállalkoztak a lehetetlenre, a szakadék mélyéről történő felkapaszkodásra. Ugyanakkor fel szeretnénk mutatni, hogy a XX. század végétől, egy alapjaiban megváltozott társadalmi, politikai közegben milyen lehetőségek vannak a Közép-Európában szétszóródott magyarság millióinak határokon átívelő újraegyesítésére.
Erre a feladatra figyelmeztet örök mementóként a képen látható, golyók által meggyalázott Trianon-kereszt, amely 1990 előtt Kőszeg határában a lőgyakorlatok cinikus célpontjaként szolgált.
A filmben közismert színészek, énekesek, közéleti személyiségek, valamint a magyar életérzést kifejező Kormorán együttes közreműködésével, klasszikus és kortárs költők, írók, tudósok, politikusok gondolatait idézzük fel. Nemeskürty István Mi történt velünk? című könyvében idézi a közelmúltból azt a magyar politikai vezetőt, aki felszólította népét: "Tanuljunk meg kicsinek lenni." Erre a Tanár úr válasza: "Csakhogy mi nem kicsinyek vagyunk.
Hanem csonkák! Ne tűrjük, hogy tovább csonkítsanak. Merjünk nagyok lenni!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése