2011. január 21., péntek

Meggyalázták a Mátyás-szobor talapzatát – VIDEÓ

Meggyalázták a Mátyás-szobor talapzatát – VIDEÓ

Ismeretlen tettesek csúfították el a nem- rég felújított kolozsvári Mátyás-szoborcsoport talapzatát egy videofelvétel tanúsága szerint.

A Szabadság című kolozsvári napilap interne- tes oldalának (szabadsag.ro) videofelvételei közé még hétfőn feltöltött, szöveg nélküli amatőr felvételen az látható, hogy talapzat néhány pontján valamilyen fekete anyag folyt végig; az elkövetők talán műanyagot éget- hettek a szobor lábánál.

László Attila, Kolozsvár alpolgármestere a Krónika című napilaptól értesült a történtekről. Az elöljáró értetlenségének adott hangot, mivel az erdélyi város főterét folyamatosan figyeli a rendőrség.

A szoborcsoport restaurálási munkálatait novemberben fejezte be a nagyszebeni Concefa Rt. A Fadrusz János által alkotott, 1902-ben leleplezett szoborcsoport restaurálásának költségeit fele-fele részben viselte a román és a magyar állam.

MTI

Összemocskolták Mátyás szobrának talapzatát Kolozsvárott
 http://erdely.ma/kozeletunk.php?id=83313&cim=meggyalaztak_a_matyas_szobor_talapzatat_video

A magyar kultúra napján avatják újra a kolozsvári Mátyás-szobrot

http://kultura.hu/img/upload/201101/matyasszoporcsoport_kolozsvar.jpg

Január 22-én adják át hivatalosan Kolozsvárott Fadrusz János felújított alkotását, a város főterén álló Mátyás-szoborcsoportot.

 
(MTI) - Az Új Magyar Szó című bukaresti napilap Szőcs Géza kulturális államtitkártól úgy értesült, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma elfogadta Kelemen Hunor romániai művelődési miniszter javaslatát a szoboravatás időpontjáról.
   
A kolozsvári Mátyás-szoborcsoport a nagyjából egy éven át tartó restaurálás után november végére készült el, akkor tartották a műszaki átadást.
   
A hivatalos átadást január 22-én, a magyar kultúra napján tartják meg.
  
 A Kolozsvár főterén álló, Fadrusz János által alkotott, 1902-ben leleplezett szoborcsoport eredeti felújítási határideje 2010. július 22-e volt. A restaurálás költségeit fele-fele részben a román és a magyar állam viselte.


http://kultura.hu/main.php?folderID=911&ctag=articlelist&iid=1&articleID=308894






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése