2010. november 18., csütörtök

több millió ember kiveszi pénzét a bankból, hogy összeomoljon a bankrendszer...


To: pksz@hirhalo.net

"...a franciáknál dec. 7-én több millió ember kiveszi pénzét a bankból, hogy összeomoljon a bankrendszer. Nálunk is menne ez?"

Hát persze!

A legtöbb "pénz" számlapénz, számítógépbe, papírra írt hitelpénz, ami nincs meg a fizikai valóságban.
Egyszer ez a "trükk" már nálunk is sikerült: a Postabanknál.

Gál Marcell szórólapja:

VIRÁGZÓ GAZDASÁGOT TUDUNK KIALAKÍTANI!
A három legsúlyosabb problémából kettőre megmutatjuk a megoldást:
a www.ideje.hu című honlapon.

x Hogyan tudjuk megszüntetni az ország gáz-import-függőségét? – A nyári nap-energia elraktározható télire! A tüzifa-termelésnél százszor kisebb területen! (Külföldön ennek a megvalósítására is van már példa!)
x A pénzügyi válság megoldására annak századrészéért létre tudjuk hozni a szükséges pénzkínálatot, mint amennyibe ma kerül, amikor a magántulajdonú bankrendszer által előállított pénzkínálat elsősorban koncentrálja a vagyont és a hatalmi befolyást. Háztartásonként évente 1 millió forint értéket adunk át a bankrendszernek, hogy a pénzkínálatot (= jeleket a számítógépben!) előállítsa. A legtöbb ember nem érti, mert nem látja, hogy ezt a magas árakban, alacsony bérekben és az adókban veszik el tőlünk. Ez most éppen gazdasági válságot okoz, aminek még csak az elején vagyunk. A mi megoldásunk olcsó, és figyelembe veszi a környezeti és a társadalmi érdekeket. Az állami látszatkezelés („Válságkalauz”) a probléma gyökeréről igyekszik elterelni a figyelmet, csak folytatja a kamattámogatásos baromságot, a további hatalom- és vagyonkoncentrációt szolgálja, vagyis a társadalmat még inkább kiszolgáltatottá teszi.
x A tömegmanipuláció a harmadik nagy probléma. A média és az oktatás azzal manipulál, hogy hibás magyarázatokkal tereli el a figyelmet a lényegről, így irányítja a pénzoligarchia hatalmának növelése (a Társadalom kiszolgáltatottsága) felé a közösségi / viselkedési / tudományos folyamatokat. Ezt nem tudjuk egyetlen lépésben megoldani, de erre is van javaslatunk: a részvételi demokrácia információs rendszer létrehozása.

Nem az a baj, hogy keveset termelünk. A hazai össztermék 26 ezer milliárd forint, vagyis háztartásonként kb. 6 millió forint évente. Ehhez képest elképesztően kevés az az összeg, amely felett azok rendelkezhetnek, akik munkájukkal megtermelik, vagy korábban megtermelték és most nyugdíjasok. Információs, elsősorban pénztechnikai módszerekkel háztartásonként évi 3 millió forinttal (összesen kb. 12 ezer milliárddal) tudjuk növelni a háztartások részesedését. A magánbanki pénzteremtés munkanélküliséget okoz, - ezt helyrehozva további 5 ezer milliárd forint marad meg a családoknál. További 7 ezer milliárd forintot, amit szintén megtermelünk, át lehet majd csoportosítani, mert a munkát végzők helyett ma a magánbankok és a versenygazdaság felszámolása miatt a monopolgazdaság rendelkezik vele: magasan tartják az árakat, alacsonyan a béreket. Megoldásként mérnökeink segítségével nem-átverésen alapuló elszámolási (= pénz) és információ-terjesztési módszereket alakítunk ki, és ezekhez a technológia már ma is rendelkezésre áll.
            Problémáinkat nem a „főáramú” közgazdaságtan, a politika és a sajtó fogja megoldani. Sőt, valójában éppen ők okozták, mert még a gazdaság legjelentősebb hatását sem értették meg: ha a pénzt magánbankok teremtik adósságként, akkor az adósság hatalmas lesz, és elvileg visszafizethetetlen! Az állam átadta a pénzteremtés jogát a magánbankoknak, feles törvénnyel megszavazta a MNB függetlenségét, de 1996-ig még teremtett némi nagy erejű pénzt, amit a bankok multiplikálnak. Ma pénz (forint, euró, dollár) csak akkor keletkezik, amikor a magánbank ráírja a hitelfelvevő bankszámlájára egy hiteltranzakció során. Vagyis, a bank olyan pénzt teremt, amiért más ad értéket. A bank jeleket hoz létre („pénzt”), de cserébe értéket kap. Mivel a pénz csak forog, az adósság pedig kamatozik, az adósság a bankok felé sokkal nagyobb, mint az általuk teremtett pénzmennyiség!  
A bank kamatot fizet a lekötött betétek után, és kamatot szed az ADÓSSÁG után. Főáramú közgazdaságtan tévesen tanítja a P*(hitelkamat-betéti kamat) „kamatmarzs-képletet, mert a bank nem a pénz után SZED kamatot, hanem az adósság után! A közgazdaságtan-oktatás csak mikro-szinten használható tudást ad, de makro-(összgazdasági)szinten olyan nézőpontokat sulykol a hallgatókba, amelyek megakadályozzák, hogy a legjelentősebb hatásokat helyesen értékelhessék. Ez azt szolgálja, hogy a közgazdász (a politika, a sajtó, a társadalom) ne értse meg a világ legnagyobb átverését, a magánbanki pénzteremtés lényegét!
           
Miközben a hiteleket törlesztjük, a gazdaságból fogy a pénz, mert a bank az eredetileg teremtett pénzt meg kell, hogy szüntesse. Vagyis, ahhoz, hogy elég pénz legyen a gazdaságban, újabb és újabb hiteleket kell felvenni! Ez a világ legnagyobb átverése! De az állam egy tollvonással megoldhatná. (Pl. visszavonná a nagy erejű pénzt, és számlapénzt hozna forgalomba, így az államadósság adónövelés nélkül megszűnhetne.) Ezt a társadalom a politika jelenlegi vergődése mellett is meg tudná oldani. Mi nem keressük, hanem tudjuk a megoldást! A részletein dolgozunk, vegyen benne Ön is részt! Ismerkedjen írásokkal, előadásokkal, filmekkel a következő honlapok segítségével is:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése