2010. november 8., hétfő

Molnár V. József: A hagyományokat folytatni kell!

Hunhír.info
neptanc250.jpgA Gyepű - A nemzeti könyvek boltja heti könyvajánlója Molnár V. József néplélek-kutató munkái. Molnár V. József neve ismerősen cseng a néprajz, a szerves műveltség iránt érdeklődők körében. Jóska bácsi, ahogy sokfelé hívják, igazi vezéregyéniség, ahogy ő hívja magát: „bandavezér” volt, már kisgyermekként odafigyeltek rá, mert bárhová sodorta az élet, mindig mindenhol szervezett valami mozgalmat.

Jóska bácsit elsősorban a néprajzzal kapcsolatban ismerhetjük, és kevesen tudják róla, hogy aktív résztvevője volt az 56-os forradalomnak. 3 évet ült börtönben; ahogy ő mondja: szinte szégyellte magát, hogy csak 3 évet kapott, azokhoz képest, akiket ártatlanul halálra ítéltek. A Valaki bennem tovább él... című könyv az életéről és hitvallásáról szól, az 56-os forradalmat szinte napról napra leírja, hitelesen, hiszen aktívan részt vett benne, szemtanúja volt a forradalom első halottjának, a Kossuth –téri sortűznek és sok mindennek, ami azokban a napokban történt. Olyan érzékletesen meséli el a történteket a könyvben, meg a forradalmat, követő megtorlásokat, a börtönéveit, hogy az ember vele együtt érzi az eseményeket maga körül történni.

Az ősművészettel, amit ő „szerves műveltségnek hív élete derekán ismerkedett meg, ekkor vált világossá számára az Út. Ekkor kezdett el azzal foglalkozni, hogy a formák meghatározott logikai rendben vannak jelen az ember ősműveltségében, tehát az ember ezeken a rajzokon keresztül modellezte maga számára a világot (pl. barlangrajzok), a jelek, faragott, vagy szőtt, rendezték a család életét, a szerepeket. A formák szervezték- rendezték és teszik a mai napig- ha hagyjuk- az életet. Olyan emberek segítették elméletei kidolgozásában, mint Nagy Dénes elméleti matematikus, Lugosi György biofizikus, Váci Pál mérnök, Pap Gábor művészettörténész.

Jóska bácsi szerint a hagyomány egyetlen célja a folytatása. Ezért is hozták létre Pap Gáborral és Hintalan Lászlóval az Örökség Népfőiskolát, amely egy országos szellemi mozgalom, ahol előadásokat tartanak, beszélgetéseket, tanfolyamokat szerveznek.

Mintákat akar adni, hogy miképpen lehet a hagyományt most, itt folytatni, ebben a világban hogyan lehet tiszteletben tartani mindazt, ami velünk született.

Az Ég és föld ölelésében, A Nap arca és az Újraszülető világ (http://www.anemzetikonyvekboltja.hu/molnar-v-jozsef-ujraszuleto-vilag.html) című könyveiben gyerekrajzokat elemez.

A Kalendárium című könyvét elővehetjük minden nap, forgathatjuk, akár puszta időtöltésként is: vajon van-e a mai napnak valami érdekessége? Megismerhetjük az illető nap évszakhoz, paraszti élethez, vagy éppen a valláshoz köthető hagyományait.

A könyv felosztja az esztendőt, szakaszokra, napokra bontja - az állatövi jegyek és a hagyományos hónapok szerint is. Ezeket olvasva részeseivé válunk a nagy forgó keréknek, együtt változunk, múlunk, majd születünk újjá a nappal. Ugyanis a régi paraszti világban az ember együtt lélegzett a természettel, az évszakok változásával, azaz a nappal, annak útjával, „forgásával”.

A Kalendáriumhoz ajánljuk a Tarján Gábor: Mindennapi kultúránk hagyományai című könyvet is.

Bővebben: Hazai Gondolat- első nemzeti könyvesblog

A Gyepűben Molnár V. József könyveit novemberben 20% kedvezménnyel rendelheti meg!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése