2010. november 17., szerda

A Magyarok Szövetsége kiáll Tőkés László és az erdélyi magyarság autonómiatörekvése mellett!

Mircea Jorj a román Szociáldemokrata Párt kolozsvári vezetője hazaárulás vádjával feljelentette Tőkés Lászlót. Az ok az, hogy Tőkés László az erdélyi magyarok autonómiájának akár utcai demonstrációval történő kivívására tett kijelentést a Bálványosi Szabadegyetemen. A Tőkés Lászlót ért támadások közepette a figyelmet az erdélyi magyarság kialakult helyzetére kell legfőképp fordítani.

1920-ban, a trianoni döntés által elcsatolt területen 33% volt a magyarság aránya. Ez után a magyarság súlyos anyagi, egzisztenciális és kulturális veszteséget szenvedett. 1952-ben a magyarok által sűrűbben lakott megyékből a román hatóság kialakította Magyar Autonóm Tartományt. Itt biztosított volt a felsőoktatás és a közhivatalokban a nyelvhasználat. Ezt a kis tartományt 1966-ban a román kormány felszámolta, s még nagyobb lett a magyarság vesztesége és megpróbáltatása.

1990 után lehetőség lett volna arra, hogy a magyarság helyzetében kedvező változás történjen, de a marosvásárhelyi pogrommal a hatalom elrettentette a magyarokat a jogaik kivívásától. Románia uniós taggá válásával mutatkozott a kedvező változásra újra esély, de a román állam ma is ellenzi a magyarok egykor már kihívott autonómiáját.

A 90 éve fennálló asszimilációs nyomás miatt a magyarság Erdély lakosságában az 1920-as 33%-ról mára 23%-ra csökkent, és ha számukra kedvező változás nem történik, akkor arányuk még jobban visszaesik. Ezért ma már a fennmaradásukhoz elkerülhetetlenül szükség van egy területi alapú autonómiára.

A Magyarok Szövetsége a kialakult helyzetben kiáll Tőkés László, s egyben a romániai magyarság autonómia-küzdelme mellett. Továbbá felszólítja a román politikai élet részvevőit, hogy hagyják abba a Tőkés László elleni támadást.

Magyarok Szövetsége
Tagozati Egyeztető Tanács

** www.nemzetihirhalo.hu *************

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése