2010. október 18., hétfő

Orbán: valóban rossz üzenetet küldünk, de még így is megéri

http://portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=140057&is=1
"Minden magánérdeket kisöprünk az államból" - eköré építette a második gazdasági akcióterv részleteinek bejelentésével kapcsolatos mai parlamenti beszédét Orbán Viktor. A kormányfő a "kisöprés" példájaként a köz- és a magányszféra együttműködésében létrejövő beruházási (PPP) szerződések felülvizsgálatát és a futó projektek leállítását jelezte. Szintén ezen érv mögé bújtatva azt mondta: ma az állam havonta "30 milliárd forintot utal át magánbefektetők zsebébe", amelyet a magánnyugdíjpénztári járulékok átutalására értette. A kormányfő szerint a magánnyugdíjpénztári rendszer lényegében olyan kockázatos, mintha valaki tőzsdére vinné a pénzét, vagy rulett asztalra tenné fel. Orbán érdemi új lépéseket ma a szakképzésben, illetve a női foglalkoztatás területén jelentett be, beszédéből kiderült az is, hogy egy holdingba szervezik a MÁV-ot és a Volánt.

hirdetés
hirdetés

15:14 Az emberek józan eszére bízzuk a döntést

A magánnyugdíjpénztárak államosításával kapcsolatos javaslatot a kormány megfontolta, de egyúttal el is vetette, ehelyett azon az állásponton van, hogy törvényi kényszerítő erő nélkül, az emberek józan eszére bízzák a döntést arról, hogy visszalépnek-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy sem. Orbán szavai szerint ha az emberek "a fizetésük egy részét továbbra is kockáztatni szeretnék", akkor nyugodtan válasszák továbbra is a magánnyugdíjpénztárakat. Meglátása szerint ezzel "Rendkívül veszélyes dolgot tesznek".

A kormányfő elmondása szerint ma az állami nyugdíjrendszernek minden forintra szüksége van ahhoz, hogy ki tudja fizetni a nyugdíjakat a jelenkor nyugdíjasainak. Így tehát azzal, hogy az emberek visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, az áthozott megtakarításokkal egyúttal a jelenkor és a közeljövő nyugdíjasainak nyugdíjkifizetését teszik biztonságosabbá.

Orbán hangsúlyozta: senki sem fogja kényszeríteni az embereket arra, hogy elhagyja a magánnyugdíjpénztári rendszert, majd hozzátette: az MSZP "elvette az emberek döntési szabadságát a pénzük felett, mi pedig visszaadjuk". Hangsúlyozta azt is, hogy "aki visszalép, azt nem érheti veszteség, ezt garantáljuk".

15:06 A rossz üzenet ellenére is megéri

Arra a Jobbik felőli felvetésre, hogy akár 100%-os adókulcsot vessen ki a kormány a külföldiek Magyarországról kivinni szándékozott profitjára, Orbán óvatosságot javasolt. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország aláírt többek között beuházásvédelmi szerződéseket, így az ilyen adóterhelési lépések összességükben Magyarországnak több kárt okoznának, mint hasznot.

Orbán elismerte, hogy a válságadókkal "példátlanul nagyarányú adókat vetünk ki, ez Európában nem mindennapos esemény", majd emlékeztetett: a bankadónál is mi voltunk az elsők.

A kormányfő elismerte azt a felvetést is, hogy a válságadó "valóban rossz üzenet a befektetőknek", de hozzátette: az lenne furcsa, ha valaki azt mondaná, hogy ez jó üzenet. Meglátása szerint "még ezzel a rossz üzenettel együtt is érdemes azt vállalni, amibe belekezdtünk". Orbán hozzátette: a feladatunk az, hogy miközben most nem küldünk nekik jó üzenetet, hangsúlyozzuk azt, hogy ez csak egy átmeneti jellegű, 3 éves adóteher, illetve meggyőzzük a nemzetközi pénz-és tőkepiacokat arról, hogy a 3 évet követően is eleget tudunk majd tenni az ország európai uniós közpénzügyi kötelezettségeknek (államháztartási hiánycélok).

Az adócsökkentések kapcsán Orbán kitért arra is, hogy javaslata szerint alkotmányos garanciát is kell majd adni a családoknak arra, hogy mindig lesz olyan jövedelem, amihez az állam nem nyúlhat hozzá. Részletesebben nem fejtette ki ezt a megjegyzést.

14:46 Járulékcsökkentés is jön majd

A miniszterelnöki beszédre érkezett ellenzéki frakcióvezetői felszólalásokra reagálva Orbán úgy fogalmazott: egyetért azzal, hogy a gazdaság talpra állítása érdekében ne csak adócsökkentésben gondolkodjon a kormány, hanem járulékcsökkentésben is, de hangsúlyozta, hogy ezt most a költségvetési keretek nem teszik lehetővé. Hozzátette: "amint lehet és a gazdaság teljesítménye lehetőséget ad rá", akkor járulékcsökkentésre is lehetőséget adunk, lehetőleg még ebben a kormányzati ciklusban.

Arra az ellenzéki felvetésre, hogy a jövőre életbe lépő adórendszerrel csak a magasabb keresetűek járnak jól, Orbán hangsúlyozta: senki sem jár rosszabbul a változtatásokkal, nincs ilyen társadalmi csoport még akkor sem, ha az adójóváírási rendszerben bekövetkező változtatásokat is figyelembe vesszük. A Portfolio.hu számításait az alábbi cikk tartalmaza:

2010.10.13 11:05
Mennyit nyerhetsz az új adótáblával? - Így adózol jövőre


13:58 Aki mulat, az fizessen is

Orbán szavai szerint a korábban elmondott intézkedésekre, a gyökeres változásokra kaptak felhatalmazást a tavaszi és az őszi választásokon az emberektől, beleértve a magánérdekek államból való "kisöprését" is.

A kormányfő hangsúlyozta: "új világ van", "eljárt az idő afelett, hogy bizonyos emberek kiváltságos helyzetben érezhessék magukat", és a következmények nélküliség legyen a jellemző az országban. Orbán konkrét kiadáscsökkentéseket az eddig ismert intézkedéseken felül (pl. tervezési köriratban jelzett dologi kiadáscsökkentések és foglalkoztatás-csökkentési lépések) nem említett, de hangsúlyozta a potyautas-korszak végét is, azaz mindenkinek fizetnie kell a közterheket. "Aki mulat, annak fizetnie is kell, minél többet mulat, annál többet" - hangsúlyozta az igazságos, arányos közteherviselési elv alátámasztására a kormányfő.

13:55: A gazdaság talpra állítása nemzeti ügy

A gazdaság talpra állítása első számú nemzeti ügy. Aki munkát tud vállalni, és képes gondoskodni magáról és családjáról, ezzel a közösséget is szolgálja. A célunk, hogy minél többen fizessenek adót és járulékot - fejtette ki napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor, aki több, a második akciótervben szereplő fontos intézkedésről beszélt:

- aláírjuk a megállapodást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával duális rendszer bevezetéséről a szakképzést illetően, német mintára.

- részmunkaidős foglalkoztatás támogatása a nők esetében. Az a munkáltató, aki nőt alkalmaz részmunkaidőben, az a korábbi 27% helyett 20% tb-járulékot fizet.

- a kormány lehetővé teszi a helyi termelői piacok megnyitását

- Széchenyi kártyát és forgóeszközhitelt nyújtunk az agrárium számára.

Alapvető közérdek a felesleges bürokrácia megszüntetése is - tájékoztatott a miniszterelnök, aki további lépéseket sorolt fel:

- a kormány eltörli az elvárt jövedelem határát

- a társasági adó év végi feltöltésére vonatkozó előírást 100 millióra emeljük a korábbi 50 millió forintról

- 2011 végére a kormány megteremti a papírmentes pályázás lehetőségét

- a kormány támogatni kívánja a lakás előtakarékosságot: az állami támogatás jelenleg maximum 8 évig vehető igénybe, ezt a kormány 10 évre növeli. Az áthidaló kölcsönök kihelyezhetőségi plafonját 75%-ra emeli a kabinet. A megtakarítást a szerződő közeli hozzátartozója is felhasználhatja majd.
Orbán: valóban rossz üzenetet küldünk, de még így is megéri

13:52: Arányos adórendszer jön január elsejétől

Jövő év első napjától szándékaink szerint arányos adózást vezetünk be. Aki pedig több emberről gondoskodik, az kevesebb adót fizet - fejtette ki a 2011-es adócsomag lényeges elemeit a miniszterelnök, aki szerint az új adórendszer tisztességes és ésszerű lesz.

Ezek után már senkit sem érhetnek meglepetések. Egyszerű adózás lesz, hogy mindenki átlássa, előre tervezhessen, és senki se tudja kibújni alóla - húzta alá. Ez így fair, így lesz rend az adózásban, így tudunk véget vetni a potyautas rendszernek - fűzte hozzá a kormányfő.

Az adórendszerbeli változásokról további fontos részletek itt:

2010.10.16 13:47
Itt az adócsomag - Nézd meg, mennyit nyersz vele!


2010.10.18 13:29
Lázár: 308 milliárdot hagy az embereknél az új szja-rendszer

Orbán: valóban rossz üzenetet küldünk, de még így is megéri

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén


13:51: Kevesebb pénz a bürokráciára

A kormányfő szerint közérdek, hogy az állami bürokrácia kevesebbet költsön magára. A felesleges szabályok csak visszaélésre adnak alapot. Úgy számoltunk, hogy legalább 5%-kal tudunk kevesebbet költeni az államra, ezzel több 10 milliárddal marad több a kasszában - magyarázta Orbán Viktor.

Közös holdingba tömörítik a Volán-vállalatokat és a MÁV-ot, valamint kialakítják a BKV-val való együttműködés mindkét felet kielégítő módozatát - mondta el a miniszterelnök.

13:49: Nem lehet az embereket a rulettasztalhoz kényszeríteni

Nem lehet erőszakkal belekényszeríteni az embereket egy magánrendszerbe. Nem lehet őket arra kényszeríteni, hogy feltegyék megtakarított pénzüket egy rulettasztalra - kritizálta Orbán Viktor a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszert.

Ki kell söpörnünk a magánérdeket az állami vállalatok világából is - tette hozzá a miniszterelnök, aki azt is hangsúlyozta, hogy a magyaroknak elegük van attól, hogy szervezetten hordják ki az állami cégekből a pénzt.

13:46

A kormányfő szavai szerint tarthatatlan dolog, hogy "bárki számára kötelezővé tegye a politika azt, hogy a pénzét kockáztassa". Megfogalmazása szerint "az állami nyugdíjrendszer az egyetlen, ami képes garantálni a nyugdíjakat", semmilyen magánvállalkozás nem tudja garantálni a nyugdíjakat". A kormányfő kijelentette, ma az álam havonta "30 milliárd forintot utal át magánbefektetők zsebébe", ezt a magánnyugdíjpénztárak irányába való átutalásra értette és szavai szerint a magánnyugdíjpénztári rendszer lényegében olyan kockázatos, mintha valaki tőzsdére vinné a pénzét. "Senkit sem lehet arra kötelezni, hogy tőzsdére vigye a pénzét" - hangoztatta a parlamenti felhördülések mellett.

13:33

A magánérdekek és részérdekek kontrollálatlan beengedése katasztrofális következményekhez vezetett, közpénzek elfolytak, a korrupció elburjánzott, az ország csődközeli helyzetbe jutott - jelentette ki a parlamentben napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor. A kormányfő szerint "az állam piacosítása öngyilkos modell", a közérdeket csak az állam tudja érvényesíteni, de az államnak csak a közérdeket kell képviselnie, "semmilyen magánérdeket nem képviselhet". A miniszterelnök hangsúlyozta: "minden magánérdeket kisöprünk az államból", "az államot magánérdekmentes szférává kell tenni". Orbán szavai szerint a második gazdasági akcióterv ezen gondolatok köré épül.

A kormányfő a 3 évre tervezett válságadók indoklásaként az arányos közteherviselést nevezte meg, szavai szerint most azoktól kérnek hozzájárulást, "akik jelentős profittal rendelkeznek", őket "nagy tisztelettel" arra kérjük, hogy "vállaljanak arányos részt a kilábalásból.

Orbán jelzése szerint rövid távon egyeztetéseket kezd az állam az önkormányzatokkal a közfeladatok további sorsáról.

2010.10.18 08:26
Orbán Viktor ma a parlamentben szólal fel - Mi várható?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése