2010. október 31., vasárnap

Elkerülte a gyilkos iszapár a Szentkutat - Csodát emlegetnek

Házakat, kerteket, életeket tett tönkre az emberéleteket is követelő vörösiszapár Devecserben és Kolontáron. Ám a két település közti kegyhely megúszta a pusztítást. Csodát emlegetnek
Elkerülte a gyilkos iszapár a Szentkutat - Csodát emlegetnek
Glózer László, a Szentkút gondnoka is isteni csodának tartja, hogy tiszta maradt a forrás vize
Fotó: Kecskeméti Zoltán

Temettek Kolontáron
Megint romlott az állapota az iszapkatasztrófa egyik legsúlyosabb sérültjének, akit Győrben kezelnek. Az idős férfi még lélegeztető gépen van. Testfelületének háromnegyedén égési sérüléseket szenvedett, keringését segíteni kell, ezért nem tudták végrehajtani rajta az elhalt részeket eltávolító beavatkozást. Kolontáron 35 házat kell lebontani, eddig 23 épületnél kaptak a hatóságok beleegyező nyilatkozatot. A bontási munkálatok az ünnepek alatt nem folynak, csak Halottak napja után folytatódnak. Ebben az időszakban megnyitják a kolontári és a devecseri temetőket is. Tegnap családja végső búcsút vett S. Annától, az ár egyik áldozatától Kolontáron.
Isteni csodának tartom, hogy a vörösiszap-tengerben tiszta maradt és messziről ragyog a kolontári Szentkút fehérsége – jelenti ki Bakos Frigyes ajkai plébános. – A Szűzanya forrása iható, annak ellenére, hogy a két katasztrófa sújtotta település vízhálózatát megrongálta a kiömlő veszedelem – magyarázza Glózer László, a Szentkút gondnoka, majd nagyot kortyol a friss forrásvízből.

Szórád Endre tanár úr diákjaival érkezett Zentáról, hogy önkéntesként támogassák a károsultakat. – Valóban finom, tiszta, frissítő víz folyik a Szentkútból, két pohárral is ittam – árulja el a felnőtt vezető.

A Szentkút 130 éve létezik, eredetéről azonban nem sokat tudni. Az biztos, hogy számos csoda történt a víz hatására: bőrbetegségek gyógyultak meg, egy zarándok pedig állítja, félévnyi vízivás és fohász mellett kigyógyult a gyomorrákból. De olyan történetről is hallani, hogy egy kétéves kislány feje, arca, szeme gyógyíthatatlannak tűnő váladékozó sebekkel volt tele, többször megmosták a Szentkút vizével. Nem csak a szemét tudta kinyitni, de teljesen felépült betegségéből.

A csodás gyógyulások ellenére, amikor a vasútépítés miatt be akarták temetni a forrást, a helybéliek furcsa morajlást hallottak éjszakánként a kegyhely felől. Miután letettek szándékukról, a zaj megszünt.
Balajti Péter
http://www.borsonline.hu/news.php?op&hid=35172

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése