2010. augusztus 26., csütörtök

Megújult a Feszty-körkép

http://barikad.hu/node/60062?honnan=Nemzeti_Hirhalo

Az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban pénteken megnyitották az új kiállításokat.
A megújult Feszty-körképet kora délutánig mintegy 14 ezren tekintették meg.

Akiknek hivatása és szívügye az emlékezés, annak nagy a felelőssége, hogy a következő generációk számára is szívüggyé váljon a magyar nép történelmének megőrzése, az emlékek ápolása – hangsúlyozta Lehrner Lóránt, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség integrációs igazgatóhelyettese az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a rotunda turisztikai projektjének zárásán pénteken.

A Szent István ünnepén rendezett eseményen a szakember hozzátette: a dél-alföldi régió számos olyan attrakcióval rendelkezik, melyek népszerűek, s a jövőben ezt tovább kell erősíteni. A látogatók igényei korról korra, generációról generációra változnak, melyhez alkalmazkodni kell – hangsúlyozta.
Az ünnepségen a megyei közgyűlés elnöke, Magyar Anna mellett részt vett Kiss-Rigó László megyés püspök, aki felszentelte a megújult létesítményt, valamint Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke, Becsey Zsolt a Fidesz-KDNP egykori EP-képviselője, illetve a Feszty család tagjai. A park kora délutánig 14 ezer látogatót fogadott.

A Csongrád Megyei Önkormányzat 463 millió forint uniós támogatást nyert az emlékpark fejlesztésére, ezt az összeget a megye csaknem 160 millió forint saját forrással egészítette ki. A beruházás során teljes egészében átépítik a körképnek helyet adó rotunda tetőszerkezetét, két új liftet építettek az épületbe, csaknem 1000 négyzetméternyi új kiállítóteret alakítottak ki, akadálymentes parkolót hoztak létre a főbejáratnál, és megszépült a főépület környezete is.
A turisztikai fejlesztésnek köszönhetően Feszty Árpád A magyarok bejövetele címet viselő monumentális alkotását új szemszögből is megcsodálhatják a látogatók. A terepasztal fölött részben átlátszó üveglapokból ösvény épült, amely olyan közel viszi a látogatókat a festményhez, amilyen közelről csak az alkotás megszületése után, a millennium idején láthatták a honfoglalást megörökítő képet. A mintegy tucatnyi restaurátor kijavította a festmény hibáit, például azokat, amelyeket a rotunda beázása okozott, majd speciális vegyszeres módszerrel portalanították a festményt és a terepasztalt. Kicserélték a terepasztal elhasználódott elemeit, amelyek még bővültek is, például a legyőzött szláv harcosok alakjai nemcsak a festményen, hanem előtte is feltűnnek.

A csaknem 1000 négyzetméteres területen látható öt új tárlat a honfoglalás időszakát és a középkori Magyarországot mutatja be a látogatóknak. A Honfoglaló magyarok – fikció és valóság című tárlaton bemutatott tárgyak segítségével a vendégek megismerhetik a Kárpát-medencébe érkezett őseink mindennapjait, hitvilágát és ruházatát. A Szer monostora és települése címet viselő kiállításon a középkori templom és rendház 1970-ben elkezdődött feltárása során előkerült leleteket láthatnak a vendégek, az Őseink arcai című tárlaton pedig a több mint ezer megtalált sír anyagából mutatnak be válogatást. Egy kisebb tárlat a Csengelénél előkerült kun vezérsírt és a nomád nép magyarországi letelepedését, integrációját ábrázolja, egy tablókiállítás pedig az Árpád-kor művelődési viszonyairól nyújt átfogó képet.
történelemportál.hu - barikad.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése