2013. január 27., vasárnap

Cselényi: a bankok uzsoratevékenységet folytatnak

2013. január 24. | 13:10 pecsistop.hu 

Rövid idő alatt több százan keresték fel a Patacs-Rácváros Egyesület jogsegély-szolgáltatását a devizahitelesek az országból. Az egyesület nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz és az országgyűlési képviselőhöz, mivel a deviza alapú hitel minden ötödik magyar embert érint. A sajtótájékoztatón elhangzott, ma a magyarországi bankok uzsoratevékenységet folytatnak a választópolgárok ellen itthon. 

Országos probléma a devizahitel kérdése 

Sajtótájékoztatón számolt be a Patacs-Rácváros Egyesület csütörtök délelőtt a Patacsi Pilvaxban a devizahitellel sújtott polgárok érdekében létrehozott jogsegély-szolgáltatásukról, valamint arról a nyílt levélről, melyet Orbán Viktor miniszterelnöknek küldtek el. Lőrincz Miklós, az egyesület vezetője elmondta, a jogsegély-szolgálat beindítása óta eltelt rövid idő alatt 314-en fordultak hozzájuk problémájukkal, és nemcsak Pécsről, vagy Baranyából, de például Nyíregyházáról is érkezett megkeresés hozzájuk. 
Lőrincz szerint a devizahitel országos problémává nőtte ki magát, számításuk szerint minden ötödik embert érint ma hazánkban a bankok felé történő eladósodás. Az elnök egy konkrét példával élt: egy hozzájuk forduló devizahitelesnek az eredetileg 38 ezer forintos törlesztő részletét a pénzintézet 122 ezer forintra emelte, majd az árfolyamgát kérése után 116 ezer forintra csökkentette. Lőrincz szerint ez nem megoldás a problémára, az árfolyamgát csupán elodázza a megoldást, miközben az érintett 11 millió forintos hitele 23 millió forintra fog növekedni, a törlesztő részlet pedig az öt év moratórium megszűnte után 116 ezerről 258 ezer forintra emelkedik. 

Széleskörű összefogás kell a probléma kezelésére 

Az elnök elmondta, a rögzített árfolyamú törlesztés csak annak a szűk körnek, a magas jövedelemmel rendelkezőknek kedvez, akik eddig is fizetni tudták a részleteket. "A többség azonban nem rendelkezik tartalékokkal, így esetükben a rögzített árfolyam sem megoldás" - tette hozzá. "Ez egy hungarikum, a rosszabbik fajtából, az Európai Unióban nincs ilyen deviza alapú hitel" - vélekedett Lőrincz, aki szerint a mostani állapotokat sok ember felelőtlensége tette lehetővé. 

Konkrét javaslataik vannak az ügy megoldására, de folyamatosan egyeztetnek banki szakemberekkel és jogászokkal, viszont azt szeretnék, hogy a kormány is jelöljön ki egy felelőst az érintett csoportokkal való széles egyeztetés létrehozására, és a tárgyalások lebonyolítására. A diákság képviselőit megkeresik a szélesebb összefogás érdekében, ugyanis az eladósodás őket a diákhitel formájában érintheti, nem véletlenül költöznek el egyre többen Magyarországról - hangzott el a sajtótájékoztatón. Egy újságírói kérdésre válaszul az egyesület képviselői elmondták, jó volna követni az izlandi példát itthon is, ott ugyanis a helyi alkotmánybíróság kiállt a hitelválságban érintettek mellett. 

Banktitkok 

"Nagy gond az, hogy nem ismert, pontosan hány embert is érint a devizahitel, mivel minden ilyen kérdésünkre banktitokra hivatkozva nem kapunk választ" - válaszolta portálunk kérdésére Cselényi László, az egyesület tagja. "Érdemi lépések kellenek a pénztelenség mellett, ezért is jó, hogy egyre több ügyvéd vállalja ingyen a jogsegélyezést, mivel több érintettnek annyira sincs pénze, hogy például elutazzon Siófokra dr. Léhmann György ügyvédhez, aki most körülbelül 6-700 ember ügyét viszi" - tette hozzá Cselényi, aki kijelentette: ma Magyarországon a bankok uzsoratevékenységet folytatnak az emberek ellen. 

Fekete Kálmán zenész szerint azért van szükség a kormány oldaláról egy felelős személyre a tárgyalásokhoz, mivel az érintettek választópolgárok is egyben, és eddig a képviselők nem sokat tettek értük, ami felháborító, mivel az ő érdekeiket kellene egy felelős kormánynak szem előtt tartani, nem pedig a bankokét. Cselényi László annyit tett csak hozzá, hogy a bankok veszteségét emlegetni ebben a témában vérlázító, ilyen indokot nem lehet elfogadni. 

A Patacs-Rácváros Egyesület Orbán Viktor miniszterelnökhöz írt levelét teljes terjedelmében közöljük. 

"Nyílt levél Dr. Orbán Viktor Úrnak, Magyarország miniszterelnökének 

Tágy: deviza alapú hitelesek megsegítése 

Tisztelt Miniszterelnök Úr! 

A Patacs-Rácváros Egyesület elnökeként arra kérem Önt, hogy rendeljen el újra kormányszintű felülvizsgálatot, egyben azonnali és hathatós intézkedést a "deviza alapúnak" elnevezett hitelfolyósítások kárvallottjainak mielőbbi megsegítése, megmentése érdekében. Az eddig tett intézkedések ugyanis hatástalanok, nem segítettek a helyzeten. Eddig egyetlen kormány sem foglalkozott megfelelő súllyal a "deviza alapú" hitelesek problémáival. Ugyanez elmondható a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről és a Magyar Nemzeti Bankról is. Az eddig tett intézkedések csak egy szűk rétegnek oldották meg a problémáit. 

Tisztelt Miniszterelnök Úr! 

Mi, magyar választópolgárok, a jogsértésekre már oly sokan és sokszor felhívtuk az Önök, illetve az illetékesek figyelmét. Több feljelentést adtak be adósok és jogvédők, alapozva részben az Európai Unióban működő Luxemburgi Bíróság C-472/10. számú, 2012. április 26-án előzetes döntéshozatali eljárásban hozott egyértelmű ítéletére. 

Ennek ismeretében érthetetlen, miért kényszerülnek magyar adós szavazópolgárok a "devizahitelként" elhíresült fogyasztói szerződésekkel kapcsolatban, a hazai bíróságokon egyenként bizonyítani a szerződések jogsértéseit. Már születtek jogerős bírósági ítéletetek, de néha ezek ellentmondanak egymásnak. A Kúria a napokban hozott ítéletével felfüggesztette egy jogvédő és társa kontra (egy közismert) bank per tárgyában indított felülvizsgálati eljárását és az Európai Unió Bíróságának előzetes döntéshozatali eljárását kezdeményezi. 

Ez ismét értékes időt visz el, közeledik a 2014-es szavazás, és a "deviza alapú" hitelesek immár nemzeti tragédiája a tapasztalataink szerint, és nem mellesleg máris jelentősen befolyásolja az általános választói közhangulatot. Vajon lehet-e ennek legfőbb oka, hogy a bankok által "devizaalapúnak" elnevezett, de neves ügyvédek és közgazdászok által bizonyítottan valójában forinthitelek vélhetően a bankok extraprofitját szolgálják? 

Egyesületünkön keresztül is úgy látjuk, hogy a még bizakodó és reménykedő választópolgárok százezrei szembesülnek az állami jogvédelem hiányával, az ebből fakadó magára hagyottsággal, s e súlyos problémát a jelek szerint egyik parlamenti párt sem képes - vagy nem akarja - megnyugtatóan megoldani. 

Ezért a magyar választópolgár alig két évvel a közeledő választások előtt nem tudja eldönteni, hogy kié a legfőbb hatalom Magyarországon: a regnáló kormányé, avagy netán a bankoké? Bankokra viszont nem szavazhatunk, 2014-ben. Pártra kellene, egy olyan pártra, amely gyorsan és egyértelműen megoldja a problémát, bizonyítva ezzel, hogy ők vannak értünk, és nem fordítva. 

Kijelentjük, hogy megítélésünk szerint a "deviza hitel", nemzeti tragédia, amely hosszú távon nehezíti a gazdaság felpörgését is, hiszen nemcsak az önkormányzatok kerültek súlyos helyzetbe, de csőd szélére sodródott nagyon sok kis és közepes adóképes vállalkozás, mi több, reménytelen emberek egyre gyakrabban menekülnek öngyilkosságba. 

Tisztelt Miniszterelnök Úr! 

Kérem Önt, adja vissza nekünk a reményt, valós és gyors megoldások szülessenek. A "deviza alapúnak" nevezett hitelezés problémája minden ötödik magyar embert érinti. A hitelt felvevő családok jellemzően gyermeket nevelő családok: a gyermekes családok több mint egy negyede rendelkezik lakáshitellel. 

A lakáshitelesek több mint két harmada (68%) nevel gyermeket, közülük is a két gyermekesek vannak a legtöbben (172 ezer család), fele arányban deviza alapú hitelesek, akiknek 23%-a fizetési nehézséggel küzd. Három vagy több gyermeket 67 ezer család nevel, ők is fele arányban szintén deviza alapú hitelesek (34 ezer család, 181 ezer érintett), akiknek 28%-a küzd fizetési nehézséggel.

Jogállami keretek között elfogadhatatlan, hogy 10 millió forint felvett hitelnél a bank 22 millió forintot követel egy konkrét esetben, illetve általánosságban nehezen magyarázható, hogy a bankok által végtelenített hitelcsapdába csalt adósok - nem mellesleg választópolgárok - törlesztő részletét "az éppen uralkodó szélirány" határozza meg! 

Tisztelt Miniszterelnök Úr! 

A "deviza alapú" hitelesek a hiteleiket nem kormányoktól, nem pártoktól vették fel, hanem a bankoktól. Önnek igaza van abban, amint Ön 2012. december 23-án a Vasárnapi Újságban is mondta, hogy: "a deviza alapú hitelezéssel az embereket becsapták", az adósság ma már nem egy távoli jelenség, hanem minden hónapban ott kopog a konyha ajtaján". 

Miniszterelnök Úr! 

Itt az idő! Szavazópolgárként is kérjük Önt, történjenek végre komolyabb intézkedések, és a jogvédőket, civilszervezeteket is vonják be a probléma kezelésébe. Kérjük Önt, vagy az Ön által kijelölt személyt, hogy fogadja küldöttségünket. Egy problémát addig kell kezelni, míg kicsi. Ez a probléma már nem kicsi. 


Pécs, 2013. január 24-én 

Együttműködésünket is felajánlva, tisztelettel: 

Lőrincz Miklós
a Patacs- Rácváros egyesület elnöke 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése