2012. augusztus 21., kedd

Fokozott rendőri jelenlét Cegléden

Index/MTI 2012. augusztus 20., hétfő 00:14 

Becslések szerint mintegy 400-an gyűltek össze vasárnap este Cegléd külterületének néhány utcájában, többek között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. A környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől - számolt be az MTI helyszínen lévő tudósítója. 

Atrocitás nem történt, az utcákban gyülekezők hajnali kettő körül szétszéledtek, de az MTI tudósítójának azt mondták, másnap folytatják demonstrációjukat. 

Fotó: Bugány János / MTI

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) korábban közölte, hogy Cegléden és környékén fokozott rendőri jelenlét lesz a hosszú hétvégén, miután szombat este bejelentés érkezett a Ceglédi Rendőrkapitányság ügyeletére arról, hogy egy 20-30 főből álló csoport Cegléd belterületén, hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát. 

A bejelentést követően néhány percen belül megérkeztek a helyszínre a rendőrök, de már nem találták ott a bejelentésekben szereplő csoport tagjait. Az eddigi adatok szerint további atrocitás nem történt. 

A Ceglédi Rendőrkapitányság jelentős erőkkel kezdte meg az adatgyűjtést és a tanúkutatást, amelynek során több személyt igazoltatott. Az eset kapcsán csoportos garázdaság miatt indított eljárást ismeretlen tettesek ellen - áll a közleményben. 

Hangsúlyozzák: "A rendőrség minden törvényes eszközzel és rendelkezésére álló erővel azonnal és határozottan fel fog lépni valamennyi jogellenes, illetve az állampolgárok nyugalmát megzavaró cselekménnyel szemben." 

A ceglédi csoport tevékenységét a Ustream oldalán futó élő streamen lehetett nyomon követni. A videó tanúsága szerint egy, a Magyar Gárda és a helyi romák közt kialakult konfliktus állhat az ügy hátterében. 

Közös állásfoglalásban ítélte el tíz roma szervezet a Cegléden kialakult helyzetet. Hétfő hajnalban az MTI-nek eljuttatott állásfoglalásukban azt írták: a cigány családok egy része rokonaihoz menekült és retteg. 

"Úgy véljük, e tarthatatlan és minden jogi normának ellentmondó helyzet kialakulásában felelőssége van annak, az állam nevében eljáró politikának és rendőri vezetésnek, amely a hasonló szélsőjobboldali cselekményeket eltűrte, tétlenségével bátorította" - írták. 

A cigány szervezetek képviselői az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) előtt virrasztottak, és feljelentést tettek apartheid bűncselekmény elkövetése miatt. 

Arra kérik a cigányokat, "minden körülmények között őrizzék meg higgadtságukat és nyugalmukat, ne engedjenek a provokációnak". Hozzáteszik: elvárják, hogy az állam teljes határozottságával, a rendőrség pedig a törvény teljes szigorával járjon el a köznyugalmat, társadalmi békét és emberi méltóságot sértő megnyilvánulásokkal szemben. "Szolidárisak vagyunk a rendőrökkel, akiket munkájuk végzése során szintén megtámadtak a szélsőségesek" - írják. Elvárják továbbá, hogy az állam "nemzetközi kötelezettségeinek tegyen eleget, és akadályozza meg a faji alapú erőszakot". 

"Lépjenek fel a cigányok állandósult fizikai veszélyeztetésével szemben. Tűrhetetlen, hogy szélsőjobboldali alakulatok magyar állampolgárok, családok otthonait veszik blokád, ostrom alá" - fogalmaznak. 

Az állásfoglalást az Amenca Csoport, az Ide Tartozunk Roma Közösségi Hálózat, a XIII. kerületi RNÖ, a Roma Parlament, a Phralipe, az Új Szemlélet csoport, az Opre Roma Csoport, a Dzsáj Bhim Közösség, az MCDSZ XIII. kerületi tagszövetsége és a Mi Magunk - Saját Magunkért Egyesület írta alá. 

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn délben közleményt adott ki, eszerint "a tegnapi napon a határozott rendőri fellépésnek köszönhetően Cegléden rendkívüli eseményre, személyi sérülésre nem került sor. A közrend és közbiztonság fenntartását a rendőrség biztosította. Cegléden és környékén továbbra is jelentős rendőri jelenlétre kell számítani. A rendőrség minden törvényes eszközzel és a rendelkezésre álló erővel azonnal és határozottan fel fog lépni valamennyi jogellenes, illetve az állampolgárok nyugalmát megzavaró cselekménnyel szemben!" 



Mivel a tudatmódosító média ferdít, ezért tessék a békés cigányok akik rettegnek: 

Egy tisztább fotó a tegnap Cegléden felfegyverkezett cigányokról ! 
A kezükben lévő szerszám emberélet kioltására alkalmas,és vélhetően nem szénát akarnak dobálni az éjszaka közepén ! 



*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése