2011. október 13., csütörtök

Irán és Magyarország közös jövő előtt áll

2011, október 12 - 17:03 Barikád

"Irán számára Magyarország a Nyugat, Magyarország számára Irán a Kelet kapuja" - jelentette ki Vona Gábor, a Jobbik elnöke az ötnapos konferenciasorozat záró rendezvényén.

Budapesten, a Hazatérés Templomában került sor ma délelőtt annak az ötnapos rendezvénysorozatnak az ünnepélyes összegzésére, melyet a Jobbik és iráni üzletemberek tartottak, hogy felmérjék a két ország közötti gazdasági együttműködés lehetőségeit, egyben tárgyaltak a partnerségi viszonyról. Az iráni küldöttséget Tarlós István is fogadta, aki Staudt Gábort, a Jobbik országgyűlési képviselőjét kérte meg, hogy a főváros részéről koordinálja az iráni-magyar üzleti kapcsolatokat.

Az iráni és a magyar himnuszok eléneklése után Gyöngyösi Márton, jobbikos országgyűlési képviselő, a párt külügyi kabinetjének vezetője köszöntőjében arra mutatott rá, a nemzeti párt választási programját hajtja végre a keletre nyitás jegyében, hogy Magyarország valódi gazdasági megújulását készítse elő. Mint fogalmazott, a két nép között régi, történelmi kapcsolatok állnak és elfogadhatatlan, hogy egykor virágzó kereskedelmi kapcsolatainkat a rendszerváltoztatás után az országos politika csaknem a nullára süllyesztette, ezen óhajt most változtatni a Jobbik egy közös kereskedelmi stratégia kialakításával.

Hossein Pirmoazzen, az ardabili Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kifejtette, nemcsak baráti eszmecseréről volt szó, hiszen az elmúlt napokban a kamarába tömörült üzletemberek, továbbá Sodeif Badri, Ardabil város polgármestere több magyarországi helységet is felkerestek, többek között Tiszavasvárit, ahol a két város testvérvárosi kapcsolatot is létesített, továbbá Gyöngyösön és Gyöngyöspatán is feltérképezték azokat az eszközöket, melyek valódi termelői munkát és gyümölcsöző piaci kapcsolatokat építhetnek a két ország között. Pimoazzen úr a mezőgazdaságot stratégiai ágazatként jelölte meg és ehhez tette hozzá a feldolgozó és csomagoló ipar fellendítését (melyet éppen 1989 után tettek tönkre villámgyorsan Magyarországon - a szerk.). Kiemelte: Magyarország részéről a kiváló nyersanyag előállítása, valamint a magas szintű szakmunka adott, Irán ehhez technológiát, ipari berendezéseket, és ami a legfontosabb, a felvevő piacot adná.


Őexcellenciája, Dr. Saeed Seyed Agha Banihashemi, az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövete hálásan megköszönte a házigazda, Hegedűs Lóránt lelkész rövid köszöntőjét, valamint köszöntötte a megjelent jobbikos országgyűlési képviselőket, a megyei és fővárosi vezetőket és képviselőket, majd kijelentette: nagyon boldog, mert nem politikusként és nem diplomataként, hanem iráni állampolgárként van most jelen, s külön öröm számára, hogy a résztvevő magyarokkal, mint régi keleti néppel ülhet le tanácskozni a két nemzet közös jövőjéről.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke Dr. Banihashemi beszédére reagálva kijelentette, a jobbikosok sem politikusként, hanem magyar emberként jöttek ide. A nemzeti radikális párt vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarság, mint turáni nép, bár nyugaton él, de kultúrájában és gondolkodásában a keleti népekhez illeszkedik, ezért hirdette meg a Jobbik a keletre nyitás politikáját, továbbá azért, mert egyértelmű, hogy a jövő történelmét is keleten írják majd. Vona felidézte, a két állam lobogójának színei is megegyeznek és alapvető igénye van egymásra a két országnak. "Irán számára Magyarország a Nyugat, Magyarország számára Irán a Kelet kapuja" - szögezte le Vona Gábor.

A párt elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, nagyon sikeresnek tartja az elmúlt öt napot és fontos tapasztalatokat sikerült szerezni minden tekintetben. Kérdésünkre, hogy a Jobbik a közeljövőben tervez-e hasonló együttműködési megállapodást kötni más országgal, a Jobbik vezetője elárulta: hamarosan Törökországgal, pontosabban török üzleti körökkel is tető alá kerülhet egy hasonló partnerségi kapcsolat kialakítása, ennek előzményei is vannak, hiszen idén tavasszal már jártak török helyhatósági vezetők és üzletemberek szintén Tiszavasváriban.

Vona Gábor azt is elmondta, hihetetlen, de mégis óriási sikernek könyvelhető el, hogy egy ellenzéki párt olyan kapcsolatokat képes feltárni és kiépíteni, melyet az elmúlt húsz évben egyetlen magyar kormány sem tett meg.

Dr. Famromi Afi, a Magyarországi- és Iráni Üzletemberek Baráti Társasága elnöke valódi gazdasági együttműködésről beszélt, melyben nincs helye a spekuláns tőkének, valamint fiktív tranzakcióknak, a partnerség kizárólag igazi termelői munkára és szoros együttműködésre épülhet.

A beszédek után a jelenlévő vezetők ünnepélyesen aláírták a megállapodásról szóló dokumentumokat. Zárógondolatként talán az iráni üzletemberek bemutatkozó füzetkéjének első lapjára írt jelmondata illeszkedhet ide, mely rövid, mégis tömör összegzése lehet az ötnapos tanácskozásnak: "Isten nevében".

Csanádi Gábor Ferenc - barikad.hu

További fotók: barikad.hu



"Azokra kicsit másképp tekint az ember, akik nem tettek katonai esküt"
(Orbán Viktor: újra vonzóvá kell tenni a katonai hivatást, Budapest, 2001. március 1., MTI)

"Minden fiatalnak be kell vonulnia katonai szolgálatra. ...minden magyar fiatalembernek kell kapnia alaki kiképzést, és bizonyos mértékű lelki felkészítést is. Ehhez ragaszkodni kell."
(Orbán Viktor beszéde a Magyar Honvédség vezetői állománya számára tartott éves értékelő és feladatszabó állománygyűlésen, 2001. március 1.)

"Nagy öröm, hogy a sorkatonaság általunk már 2000-ben kezdeményezett eltörlését sikerült alkotmányos módon rendezni."
(Magyar Nemzet, 2004. november 20.)

"Én sem hazudtam soha az embereknek."
(CNN interjú, 2006. szeptember 23.)

"Sosem rejtettem el valós szándékaimat a választók elől."
(Magyar Hírlap interjú, 2006. szeptember 27.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése