2011. október 20., csütörtök

Éheznek a kórházi betegek, a raboknak dupla adag jut

Napi 550 forintból kell megoldani a kórházi betegek étkeztetését, így sok az alultáplált beteg. A börtönökben a kórházi összeg több mint duplája jut élelmezésre.

2007-ben 200 forinttal emelték az egy főre jutó kórházi étkeztetésre fordítható összeget, így jelenleg 550 forintot költhetnek egy beteg napi étkezése. A börtönökben a kórházi összeg több mint duplája jut élelmezésre, és azt is figyelembe veszik, hogy milyen fizikai aktivitást végez a börtönlakó, s annak megfelelően írják elő a kalóriamennyiséget. A kórházakban erre nincs lehetőség, mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Csomós Ákos egyetemi docens, aneszteziológus.

A betegek kórházi felvételekor nem mérik a testsúlyt, így a súlyvesztés – hacsak nem látványos – nem derül ki a kezelés folyamán. Bár a testsúlyt a nővérek felírják a lázlapra, de ez bemondás alapján történik, és gyakran előfordul, hogy mivel sokan nem mérik rendszeresen a súlyukat, egy-két évvel korábbi adatokat diktálnak be. Az alultáplált betegeket sem szűrik a kórházakban, pedig a táplálás lenne a legolcsóbb, amely a legtöbb hasznot hozhatná.

A jelenlegi finanszírozási rendszer a betegek műtét előtti táplálását sem teszi lehetővé, ami különösen a daganatos betegek esetében jelent súlyos problémát. Pedig az alultáplált betegek – angol és német adatok szerint – 4,6 nappal többet töltenek kórházban, egy ápolási nap pedig egy magyar kórház intenzív osztályán százezer forintba kerül.

hirado.hu - barikad.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése