2011. augusztus 22., hétfő

A föld tovább dübörög

A föld tovább dübörög,

de az én a kiáltás-visszhangom befejeződött.
A múlt hét végén összeállítottam egy jegyzet-csokrot. Ezt megjegyzés nélkül adom közre.1

A kündü-feladatot elvégeztem.
A meghívás a Szent Korona Értékrend közvetítésével minden magyar ember számára megtörtént.

Továbbra is mellette állok azoknak, akik elindultak a kiválasztottság útján, azzal, hogy önmagukban a Szent Korona Értékrend szálláshelyét készítik. Ez személyes és nem csoportos kapcsolatot jelent.

Ha lesznek olyan emberek, akik a gyula-feladatot el tudják látni és előkészíteni képesek a magyarokat az érzelem és értelem összhangjában a Szent Korona Értékrend szerinti gondolkodási mód váltás érvényesülésére, akkor teszem, ami abban a helyzetben a dolgom.

Arra kérem a Magyarok Istenét, hogy adja meg néhány magyarnak a haláltusájában kegyetlen Golem népirtása túlélésének kegyelmét, megbocsátva nekünk, hogy az önmagukat vezérnek jelölő, de erre az érzelem és értelem összhangjának hiányában alkalmatlan embereket, a demagógokat, a téveszméket hirdetőket követve nem éltünk az erő, a megvilágosodás és kitartás ránk pazarolt kegyelmével.

Kelt Szegeden, 2011. Új Kenyér havának 22. napján.
A krisztusi örök értékrend szerinti magyar szeretettel:
Halász József, a Szent Korona alázatos szolgája
Nyomtatható változat: http://szkszhu.szksz.com/110809.pdf

_____________________

1  Soros György szerint az egész világgazdaság, a globális bankrendszer stabilitása szempontjából is sorsdöntő jelentőséggel bír, hogy Magyarország és minden más kisebb európai uniós ország a jelenlegi helyzetben se akarjon a nemzetállam státus erősítése irányában mozdulni.
A világhírű magyar származású nagybefektető a hvg.hu számára adott exkluzív interjúban minden európai állam számára az Unióban maradást, az Unió egésze számára a politikai egységesedés intenzív folytatását ajánlotta. Egyúttal egyértelműen cáfolta korábban elhangzott szavainak a magyar sajtóban napvilágot látott fordítását, amelyek szerint ki kell dolgozni az Unióból való kilépés lebonyolításának mechanizmusát a nagyon nem jól teljesítő, nagyon lemaradt, nagyon eladósodott tagországok számára.
Soros: veszélyzónában Magyarország is - 2011. augusztus 17. 16:27

Európának nincs más lehetősége, mint az eddigihez képest szorosabb integráció: politikai és pénzügyi egyaránt.
Az európai bankokat pedig rendbe kell hozni, jelenlegi helyzetük lesújtó. Alultőkésítettek. Feltőkésítésük fájdalmas, de elkerülhetetlen folyamat.
Az euróövezet megmaradása kardinális jelentőségű, a döntéshozóknak ugyanakkor az eurót mostantól kezdődően olyan keretek között kell erősíteniük, hogy azok közepette lehetetlenné váljék a visszaélés, hogy maximálisan szankcionálni lehessen a szabályok, a rend ellen vétőket.
Tévesen idéztek: csak és kizárólag az eurózónából való kilépés lehetőségét vetettem fel. Erősen hangsúlyozni vagyok kénytelen: rendezett, az Európai Unió, az EKB által a lehető legkörültekintőbben ellenőrzött folyamat eredményeként elképzelhetőnek tartom, hogy egyes tagállamok kilépjenek. Az Európai Unió egyben tartását viszont sorsdöntő jelentőségűnek vélem, ha abból lép ki valamely ország, annak tragikus az üzenete Európára nézve.
Amerika átlátható: van központi pénzügyminisztériuma, egységes pénzpolitikája, egységes pénze. Európának van központi bankja és huszonhét pénzügyminisztériuma, de csupán tizenegynéhány országban hivatalos fizetőeszköz az euró. Ezen változtatni kell.
Európai közös pénzügyminisztériumot sürget, ugye?
Igen. Ez megoldás.
a kis államoknak nincs hova menniük, nincs más hátországuk, de a nagy európai államoknak sincs. A teljes önállósodás, a befelé fordulás vagy a másokhoz való menekülés lehetőségének felvillantása nem több, mint illúzió. Ha mégis népszerűségre tesz szert a nemzetállamiság erősítésének gondolata, az előbb-utóbb tragédiához fog vezetni.
Soros György a hvg.hu-nak: Fizessenek a magyar gazdagok is! - 2011. augusztus 18., csütörtök, 06:29 - http://hvg.hu/gazdasag/20110817_soros_valsag_magyar

Akár a saját anyagi helyzetet, akár a gazdaság helyzetét értékelik, a magyarok véleménye olyannyira negatív, hogy hosszú ideje – függetlenül a reálfolyamatoktól – már nem tud romlani. Eközben a közeljövőre vonatkozó várakozások mindkét területen romlottak az elmúlt fél évben, ami összhangban van a regionális trendekkel.
Ezzel együtt, összefüggésben a rendkívül negatív helyzetértékeléssel, továbbra is a magyarok körében reménykednek legtöbben a gazdasági helyzet javulásában
ma a magyarok mindössze 15 százaléka reméli háztartása anyagi helyzetének javulását a következő egy évben
hosszú évek óta változatlanul tízből csupán egy magyar értékeli jónak saját és háztartása anyagi helyzetét, a többi visegrádi országban élők körében ez a mutató romlott az elmúlt fél évben.
Visegrádi négyek: romló helyzetértékelés, növekvő pesszimizmus - 2011.08.15. - http://www.tarki.hu/hu/news/2011/kitekint/20110815.html

Komoly negatív meglepetést okozott a második negyedéves magyar GDP-adat, aminek fényében az elemzők többsége lefelé módosította az idei és a 2012-es prognózisát. Könnyen lehet, hogy a 2012/13-as költségvetési hiánycélok csak újabb megszorítások árán lesznek tarthatóak.
A Nyugat-Európát is elérő adósságválság tehát áttételesen komoly negatív hatásokkal lesz/van a magyar gazdaságra, amit csak súlyosbít a svájci frank hiteleken képződött masszív veszteség.
Borzasztó lett a magyar GDP-adat - Jöhetnek az újabb megszorítások? - 2011. augusztus 16. - http://ecoline.hu/piac/20110816_magyar_gdp_q2.aspx

Éppen hogy elindult, máris megállt – többéves, évtizedes mércével ez a megfogalmazás írja körül legjobban a magyar gazdaság utóbbi időben nyújtott teljesítményét. A bruttó hazai termék (GDP) növekedése ugyanis teljesen megállt a második negyedévben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közzétett előzetes adatának tanúsága szerint.
Az okokról nincs vita: az ipari termelés jelentős mértékben esett vissza a második negyedévben, ennek hátterében pedig az export csökkenése, vagyis az európai és globális lassulás áll.
Dübörgés helyett álldogál a gazdaság - 2011. 8. 16. 19:08 - http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/duborges-helyett-alldogal-a-gazdasag-355769

Már egyetlen tényező sem utal rá, hogy a tervezettnek megfelelő bővülést érhetünk el a belátható jövőben. Ez pedig megszorításokat, adóemelést és társadalmi feszültségeket vetít előre. Végignéztük a jeleket, amelyek már eddig is figyelmeztettek, hogy rossz irányba fordult a magyar gazdaság.
A jövő kilátásai sem igazán biztatóak.
A kormány az elemzők szinte egységes álláspontja szerint kiigazításra, és eddigi adókoncepciójának módosítására fog kényszerülni.
Jégverés készül, beborult az ég a magyar gazdaság felett - 2011. augusztus 16., kedd, 13:15 - http://hvg.hu/gazdasag/20110816_magyar_gazdasag_borus_jovo

Egy esztendő alatt – 2010. augusztus elsejétől 2011. július végéig – a hazai gazdaságban 17 221 cég végelszámolására került sor, ez az egy évvel korábbi adathoz képest 32,5 százalékos növekedést jelez.
Az elmúlt tíz esztendő korábbi éveiben átlagosan 4000-5000 cég húzta le a rolót, az utóbbi három évben viszont már jóval több, mintegy tízezer. Egyre több cégtulajdonos dönt ugyanis úgy, hogy a szorító gazdasági körülmények hatására megszünteti működését, vagy más megoldással próbálkozik. Újabban már a recesszióba került nagyvállalatok beszállítói is mind inkább megrendelés nélkül maradnak, és kénytelenek tömegesen végelszámolással távozni egy-egy szektorból
Ugyanakkor a cégadatok összevetéséből az is kiderül, hogy a növekvő bezárások ellenére a bejegyzett vállalkozások száma 20 140-nel, azaz 3,3 százalékkal gyarapodott az elmúlt egyéves időszakban. (az új vállalkozások tulajdonosainak állampolgársága nem szerepel a jelentésben - HJ)

A kormány felülvizsgálja makrogazdasági előrejelzését a hatalmas csalódást keltő második negyedéves GDP-adat miatt. Az új makrogazdasági előrejelzés a 2012-es költségvetési törvénytervezet részét fogja képezni - mondta a Reutersnek Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Az országok többségében, így Magyarországon is az előző negyedévhez képest jelentős lassulás állt be, ez azonban nem veszélyezteti a magyar kormány által 2011-re vállalt hiánycél teljesítését.
Kiábrándító GDP-adat: felülvizsgálja terveit a kormány - 2011. augusztus 16., kedd, 15:24 - http://hvg.hu/gazdasag/20110816_gdp_karman_reuters

Kénytelen lesz felgyorsítani a megszorításokat és/vagy növelni az adókat a kormány, ha gyenge marad a gazdasági növekedésünk. Márpedig a legfrissebb magyar GDP-adat azt mutatja, hogy a magyar gazdaság növekedése gyakorlatilag megállt. Így könnyen lehet, hogy a Széll Kálmán-terv jövő évre tervezett, 550 milliárd forintos kiigazítása mellé újabb pár száz milliárdos csomagot kapunk.
a következő időszakban elképzelhető, hogy a kormány megemeli az adókat, például az alkohol és a dohányáruk jövedéki adóját, de az is simán lehetséges, hogy bevezet egy új személyijövedelemadó-kulcsot a magasabb jövedelmekre (vagyis visszaállítja a progresszív adórendszert)
A Magyarországnak kölcsönadó befektetők most leginkább azért aggódhatnak, mert a magas magyar államadósság csökkentését éppen arra a forgatókönyvre húzta fel a kormány, hogy 3 százalék feletti gazdasági növekedés lesz
Mint a kormány a konvergenciaprogramban írja: "a Széll Kálmán Terv az államadósság csökkentését tűzte ki célul, a gazdaság növekedése illetve a foglalkoztatás növelésén keresztül".
Kemény megszorítások jöhetnek a Matolcsy-recept buktája után - 2011. augusztus 16., kedd, 10:40 - http://hvg.hu/gazdasag/20110816_gdp_matolcsy_megszoritas#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2011_08_16&utm_content=top

„A hazai GDP adatokat tekintve ugyanakkor a magyar gazdaság helyzete még törékenyebb. A gazdaságunk rövid távon stabilnak tekinthető, a költségvetés helyzete pedig az egyszeri befizetések nyomán az idei évben kedvező. A svájci frank rendkívüli erősödése ugyanakkor még inkább visszafoghatja a háztartások keresletét, a német konjunktúra lassulása pedig az export-szektor teljesítményét. Ezek alapján a következő negyedévben a növekedés további lassulására lehet számítani.”
Lassul a világ, törékenyebbé vált a magyar gazdaság – K&H Alapkezelő - 2011. augusztus 16. - http://ecoline.hu/piac/20110816_lassul_a_vilag.aspx

a kormány egyelőre elérhetően tartja a 2011-es 2,94 százalékosos hiánycélt, mivel a korábban létrehozott 250 milliárd forintos stabilitási alapból képes fedezni a gazdasági lassulásból adódó megközelítőleg 90 milliárd forintos (482 millió dollár) lyukat.
Azonban a 250 milliárdos alap sem kimeríthetetlen, így amennyiben hosszabb távon fennmarad az európai és amerikai adósságválság - amire nagyon nagy az esély -, a kormány további megszorító lépések véghezvitelére kényszerülhet, ami politikailag igencsak kockázatos és jelentős népszerűség vesztéssel járhat.
Mégiscsak megszorításra lesz szükség? Miről beszél ma Orbán? - 2011. 8. 17. 09:00 - http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/megiscsak-megszoritasra-lesz-szukseg-mirol-beszel-ma-orban-355825

A Nemzetgazdasági Minisztérium reggel az MTI érdeklődésére még nem kívánta kommentálni az elemzők körében hatalmas csalódást keltő GDP-adatokat.
A lefagyott magyar gazdasági növekedés miatt a kormány kénytelen lesz a jövő évi költségvetést hozzáigazítani a vártnál alacsonyabb növekedési pályához.

Orbán-bejelentés előtt: adót emelhet, kiadást gyalulhat a kormány - 2011. augusztus 17., szerda, 14:12 - http://hvg.hu/gazdasag/20110817_koltsegvetes_gdp_kieses_makropalya#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2011_08_17&utm_content=top

Fel kell készülni arra, hogy rendkívül kedvezőtlen körülmények között kell a jövőben boldogulnunk
„Az a helyzet, hogy kedvezőtlen helyzetben hatalmas adósságheggyel kell megbirkózni.”
Gyors kampányba kezdenek, és felvilágosítják az embereket, hogy minden devizahiteles magyar család a megállapított 180 forintos árfolyamon fizethessen és így majd később rendezhesse adósságait. Egy külön számlán gyűlik a rögzített és a tényleges árfolyam közötti különbség, amit a három év letelte után kell törleszteniük, ez már forinthitel.
az ősz folyamán további lépésekre lesz szükség a veszélyzónától való távolodáshoz. A kormány ráadásul továbbra is eltökélt az államadósság csökkentésében, amihez szintén nagyon komoly döntések kellenek
Nem fog változni a korábban bejelentett költségvetési hiány, 3 százalék alá visszük, bármi is történik a világban
„Tartani fogjuk az államadósság-csökkentést, ehhez kapcsolódik, hogy az önkormányzati adósságok terén is előre fogunk lépni”
Nem az előrejelzéseinket kell módosítani, idén százmilliárdos hiány keletkezik az alacsonyabb növekedés miatt, ami további intézkedéseket követel, de ez őszi feladatokat igényel
Orbán: Ezt nem lehet félvállról venni - 2011. augusztus 17. 15:37 - http://mno.hu/portal/804073

az euróválság legközvetlenebb hatása Magyarország számára, hogy a devizahiteles családok biztonsága és otthona veszélybe került.
A kormány sem a korábban bejelentett költségvetési hiányt, sem a további államadósság-csökkentést, sem az arányos adórendszer kiépítését nem adja fel
Orbán: Nem fogjuk hagyni, hogy a válság árát az emberekkel fizettessék meg! - 2011. augusztus 17., 15:35 - http://fidesz.hu/index.php?Cikk=167209

az egyszeri tételek okozta bevételi "sokk", valamint a 250 milliárd forintos stabilitási tartalék végleges zárolása; legfeljebb annyi történhet, hogy a kormányzati szektor ESA-szemléletű GDP-arányos egyenlege az MNB legutóbbi prognózisában szereplő 2,8 százaléknál némileg kisebb, két százalék körüli lesz 2011-ben. Az igazi kérdés az, hogy mi lesz a 2012-es egyenleggel.
Orbán: ősszel komoly költségvetési döntéseket kell hozni - 2011. augusztus 17., szerda 15:15 - http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/orban_osszel_komoly_koltsegvetesi_donteseket_kell_hozni.492899.html

A gyengébb gazdasági növekedés miatt idén még nincs lépéskényszerben a kormány, jövőre viszont a Széll Kálmán-tervben vállaltnál is nagyobb megszorítást kell végrehajtania, ha tartani akarja a 2012-es hiánycélt. Több elemző arra számít, hogy a megoldást az adócsökkentés felfüggesztése, esetleg egy adóemelés fogja jelenteni a kormány számára.
Legjobb volna, ha a kormány beismerné Matolcsy gazdaságpolitikájának kudarcát és kiigazítaná a hibát
a lassabb gazdasági növekedés miatt a kormánynak további kiigazítást kell végrehajtania jövőre Széll Kálmán-tervben 2012-re vállalt 550 milliárd forintos megszorításon felül, legfeljebb a kiigazítás mértékéről térnek el a vélemények.
Idén még nincs lépéskényszerben a kormány, ugyanis a magánnyugdíj-pénztári vagyon államosításával 2011-ben hiány helyett nagyjából 2 százalékos többletet fog mutatni a büdzsé egyenlege. Ha viszont a jövő évre vonatkozóan nem dönt további kiadáscsökkentésekről és bevételnövelésekről a kabinet, akkor már nem lesz képes tartani a 2012-re vállalt 2,5 százalékos költségvetési hiánycélt.
Magyarország távolodik a veszélyzóna magjától, de még nincs kívül rajta – mondta sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A miniszterelnök csak a devizahitelesekről beszélt, a nagyobb döntéseket őszre ígéri.
Orbán Viktor a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét a ‘80-as évekhez hasonlította, amikor az ország szerinte hasonlóan nehéz külső körülményekkel nézett szembe, s hasonló adósságproblémákkal küzdött, mint ma.
Veszélyzónában: Orbán őszre tolta a válaszokat - 2011. augusztus 17., szerda, 15:19 - http://hvg.hu/itthon/20110817_orban_viktor_bejelentese

Hamarosan valódi intézkedésekre, komoly megszorításokra vagy kiadáscsökkentésre lesz szükség, a szerdai kormányfői bejelentés csak rövid ideig elég a piacnak.
„Mindez tehát kevesebb volt, mint amit egy ilyen éles helyzetben elvárhatunk a kormánytól. A késlekedés abban az esetben lehet indokolt, ha valamiféle gazdaságpolitikai irányváltásra készül a kormány – ezt valóban nem lehet egyik napról a másikra véghezvinni. Orbán feladata tehát az volt, hogy egyszerre mutasson erőt a piacoknak, nyugtassa meg a választókat és halogassa az érdemi cselekvést. Ennek a követelménynek a sajtótájékoztató meg is felelt”
elképzelhető, hogy a kormány egyelőre valóban nem látja a kiutat a jelenlegi válságból, és a bejelentés csak egyfajta kötelező kormányfői megszólalás volt, hogy az ellenzék ne vádolhassa tétlenséggel Orbánt. „A második lehetőség, hogy a második negyedév 0 százalékos GDP-növekedését látva a kormány valóban egy gazdasági irányváltást készít elő, és erre 'kért időt' a kormányfő” – mondta az elemző. Az is elképzelhető, hogy a megszólalás lényege a piacok és az EU megnyugtatása volt arról, hogy a hiánycél továbbra is stabil – ehhez azonban Varga Áron szerint csak rövid ideig elegendő egy bejelentés, ezt követően hamarosan valódi intézkedésekre, komoly kiadáscsökkentésre lesz szükség.
El is sodorhatja az Orbán-kormányt a válság - 2011. augusztus 17., szerda, 17:30 - http://hvg.hu/itthon/20110817_orban_viktor_bejelentes_kommentalas

A kiadáscsökkentő „fűnyíró” beindítása, egy jelentősebb adóemelés bevállalása, netán a már beharangozott személyijövedelemadó-csökkentés elhalasztása – nagyjából ezek a lehetőségek állnak a kormány előtt az utóbbi hetek lehangoló gazdasági fejleményeinek, többek között a keddi GDP-adatnak a fényében.
A kormányfő tegnapi beszéde alapján egyelőre az tűnik valószínűnek, hogy a kabinet igyekszik kisebb tételekből „összekalapozni” a legújabb százmilliárd forintnyi megtakarítási igényt. A kormány ezekben a hetekben lehet igazán hálás az idén ölébe hulló magán-nyugdíjpénztári vagyonért.
Jövőre azonban korántsem ilyen rózsás a kép. A hatalmas egyszeri tételek kiesése mellett a gazdasági kifulladás is kétségessé teheti a 3 százalék alatti hiánycél valóra váltását. Az ugyanis, hogy mind a fogyasztás, mind a vállalatok nyeresége és a magánszemélyek jövedelme a korábban számítottnál rosszabbul alakul, külön-külön is sok tízmilliárd forintos lyukakat üthetnek a büdzsén.
Újabb százmilliárdos prés - Bőgetni kezdi a fűnyírót a kormány? - 2011. 8. 18. 05:00 - http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/ujabb-szazmilliardos-pres-bogetni-kezdi-a-funyirot-a-kormany-355916

Az MSZP szerint a bankok a kormány asszisztálása mellett ügyfeleikre hárítják összes költségüket, a Jobbik szerint pedig Orbán szerdán nem adott választ arra, hogyan találhat kiutat Magyarország a jelenlegi gazdasági válsághelyzetből. A KDNP elégedett: szerintük nem rendült meg a piac bizalma a magyar gazdaságban, a kormány kezelni tudja az újabb nemzetközi pénzügyi válság okozta problémákat.
"Neoliberális klisék", "bankárkormány": Orbánra reagált az ellenzék - 2011. augusztus 17., szerda, 17:23 - http://hvg.hu/itthon/20110817_orban_bejelentes_ellenzeki_reakciok#utm_source=20110817_orban_viktor_bejelentes_kommentalas&utm_medium=Flyer&utm_campaign=hvg.hu

a Jobbik felszólítja a kormányt, hogy "a célszerűtlen, a magyar gazdaság problémáinak súlyosságát és fontossági sorrendjét figyelmen kívül hagyó lépésekkel hagyjon fel". Helyette a Jobbik javaslatai alapján a gazdasági növekedés beindítására, a munkahelyteremtésre és a bajba került devizahiteles családok százezreinek megmentésére koncentrálja a rendelkezésére álló erőforrásokat, mert csak így kerülhető el a válsághelyzet további mélyülése - szorgalmazza.
"Nem tudjuk, mennyi időnek kell még eltelnie, hogy Orbán is megértse" - 2011. augusztus 18., csütörtök, 13:32  - http://hvg.hu/gazdasag/20110818_jobbik_volner_janos_gazdasag
"Lássunk tisztán: az euró és Európa a szakadék szélén áll. Hogy ne essen bele, egyszerűnek tűnik a választás: a tagországok vagy megerősítik a gazdasági együttműködésüket, ahogyan azt mindig is szorgalmaztam, vagy további felhatalmazásokat adnak az Uniónak"
Delors: A szakadék szélén az euró, az EU felaprózza magát - 2011. 8. 18. 14:15 - http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/delors-a-szakadek-szelen-az-euro-az-eu-felaprozza-magat-355941

Az utóbbi években az amerikai hatalom alapjaiban gyengült meg, mivel a gazdasági-pénzügyi erő alapvetően szóródott a világban
Az emberi létezés kritikus elágazási ponthoz érkezett – állítja az MNO-nak Bogár László. A közgazdászprofesszor szerint jelenleg több történelmi ciklus vége is egybecsúszik, és ez okozza a mély válságot.
a kapitalizmus lényege abban áll, hogy a profit érdekében képes elpusztítani akár az egész emberi létezést is.
az ilyen válság megoldása vagy egy új globális egyezség vagy permanens planetáris háború. Az utóbbi esetben a globális Amerika ezzel demonstrálhatja, hogy „bárkit brutálisan szétver”, aki a törekvései útjában áll.
Borzalmas polgárháborúk jönnek? - 2011. augusztus 14. 06:00 - http://mno.hu/portal/803152

Jelentősen csökkent az EU GDP-jének növekedési üteme a második negyedévben. A magyar adat a leggyengébbek között van.
A kellemetlen meglepetést már a kora reggeli német GDP-adat előrevetítette, az EU legnagyobb gazdasága ugyanis messze a várakozások alatt teljesített a vizsgált időszakban. Németország a 0,1 százalékos bővüléssel - az adataikat már közlő tagállamok közül – az egyik leggyengébb számot tette közzé, ennél rosszabb adattal csak Franciaország, Portugália és hazánk „büszkélkedhet”, ezekben a tagállamokban ugyanis stagnálást regisztráltak. A másik véglet Lettország és Észtország volt: a két balti államban sorrendben 2,2 és 1,8 százalékkal bővült a gazdaság.
Uniós sereghajtó Magyarország: A leggyengébbek között a hazai adat - 2011. augusztus 16. - http://ecoline.hu/piac/20110816_eu_gdp.aspx#utm_source=hvg_top&utm_campaign=newsletter2011_08_17&utm_medium=email&utm_content=top2

az együttműködés jegyében új intézményt, egyfajta gazdasági kormányt kell felállítani, és valamennyi euróövezeti tagország alkotmányjogi rendszerében be kell vezetni a kiegyensúlyozott államháztartás követelményét
Franciaország és Németország javaslatot tesz az Európai Uniónak a pénzügyi tranzakciókat terhelő közös adónem bevezetésére.
A közös gazdasági kormányzást erősítő új intézményről Sarkozy elmondta, hogy annak "valódi kormányként kell működnie". A testület az euróövezeti tagországok vezetőiből állna össze.
a két ország elkötelezett az euró mint közös fizetőeszköz erősítése és fejlesztése mellett, ennek céljából pedig az euróövezet egészében fokozni kell az együttműködést a pénzügypolitika és a gazdaságpolitika területén.
Az eurókötvény "az európai integráció betetőzése lehet, de nem a kezdete"
A rendkívüli csúcson elhatározott kezdeményezések révén nemcsak az euróövezeti és uniós szintű együttműködés új formái jelenhetnek meg, hanem a francia-német kapcsolatok is tovább mélyülhetnek. A tervek szerint 2013-tól egységesítik a társasági adózás szabályait, így azonos eljárás szerint határozhatják meg az adóalapot és az adó mértékét a francia és a német cégek számára
Sarkozy: még nem jött el az eurókötvény ideje - 2011. augusztus 16., kedd, 19:28 - http://hvg.hu/gazdasag/20110816_sarkozy_eurokotveny_meg_nem

Angela Merkel eddig kitartóan harcolt egy olyan EU-koncepcióért, amely nagyobb szolidaritást és közös felelősségvállalást irányzott elő, hiszen tudta, hogy ez az elképzelés rendkívül népszerűtlen Németországban. Ennek az időszaknak azonban vége, a piac ultimátumot adott Európának: vagy elfogadják a föderációhoz hasonlító, erősebben integrált EU-t, vagy a közösség széthullik.
Joschka Fischer: Vége Merkel álmának az EU-ról - Ideje fizetni - 2011. 8. 16. 15:30 - http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/joschka-fischer-vege-merkel-almanak-az-eu-rol-ideje-fizetni-355755

Az eurózónát sújtó adósságválság megoldásának sürgető volta miatt Nicolas Sarkozy és Angela Merkel tanácskozást tartott kedden Párizsban. Komoly tervekben állapodtak meg, egyebek között abban, hogy a szorosabb gazdasági együttműködés jegyében egy új intézményt, egyfajta gazdasági kormányt kell felállítani, és valamennyi euróövezeti tagország alkotmányjogi rendszerében be kell vezetni a kiegyensúlyozott államháztartás követelményét. A "gazdasági kormány" az euróövezet vezetőiből állna
Barroso üdvözölte a gazdasági kormány német-francia tervét - 2011. augusztus 17., szerda, 06:09 - http://hvg.hu/gazdasag/20110817_barroso_sarkozy_merkel#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2011_08_17&utm_content=normal

A Coop svájci élelmiszer-kiskereskedelmi lánc rendkívüli lépést tett azzal, hogy az üzletei polcairól eltávolította több olyan nagy nemzetközi gyártó termékeit, amelyek nem voltak hajlandók áraik csökkentésére, noha jelentős profitokat zsebeltek be a svájci frank erősödésének köszönhetően.
Durva frankháború: Kidobják a boltokból a Nivea és Danone termékeket - 2011. 8. 17. 13:38 - http://www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/durva-frankhaboru-kidobjak-a-boltokbol-a-nivea-es-danone-termekeket-355843

EKB helyett az EBB – Európai Rossz Bank nevet adta a piac egy része az európai kamatokat meghatározó intézménynek, miután az általa megvásárolt kockázatos államkötvények értéke elérte a 96 milliárd eurót. A Die Pressének nyilatkozóelemzők szerint ez még csak a kezdet, az EKB-nak további 100-200 milliárd eurónyi állampapír-vásárlást kell majd eszközölnie a piac megnyugtatására.
Európai Rossz Bankká nevezte át az EKB-t a piac - 2011. 8. 17. 12:29 - http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/europai-rossz-bankka-nevezte-at-az-ekb-t-a-piac-355838

Az európai gazdaság váratlanul erőteljes visszaesésen ment keresztül a második negyedévben, amely növelte annak kockázatát, hogy újabb recesszió alakul ki és az Európai Központi Bank (EKB) megállhat ebben az évben az irányadó kamat emelésével.
az EKB korai kamatemelése is hozzájárul a gazdaság lassulásához.
Fékezhet az EKB - A piac nem tudja, sírjon-e vagy nevessen - 2011. 8. 17. 11:40| - http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/fekezhet-az-ekb-a-piac-nem-tudja-sirjon-e-vagy-nevessen-355835

Németország és Franciaország szigorú takarékossági kurzust akar előírni a többi euróállam részére az adósságválság elleni harcban
Az FTD cikke szerint Nicolas Sarkozy és Angela Merkelszigorú feddést közvetített az EU tagállamai felé azzal, hogy adósságfék bevezetését követelték minden uniós ország felé. Az adósságfék ellen bizonyára számos tagállam tiltakozik majd, ezért kockázatosnak tekinthető a tegnapi bejelentés, hiszen ha akár egy állam ellenáll, azzal elvész a terv hitelessége.
FTD: Németország takarékossági diktátumot adott az EU-nak - 2011. 8. 17. 11:24 - http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/ftd-nemetorszag-takarekossagi-diktatumot-adott-az-eu-nak-355834

Radikális lépések helyett óvatos araszolás a francia–német csúcson – Továbbra is idegesek a piacok.
A piacok egyértelműen negatívan fogadták a megállapodás tartalmát: a sajtótájékoztatót követően az euró gyengült, az amerikai részvényindexek még mélyebbre csúsztak, és ezt a trendet követték a fő európai tőzsdék is.
Merkelék ismét nehezen megfogható ígéreteket tettek, és nem kezelték az aktuális problémákat. Emellett a távoli jövőbe tolták a radikálisabb változtatásokat, például az eurókötvények ügyét, ami lenyugtathatta volna a zóna szétesése miatt aggódó piacokat.
Jegelték Merkelék a csodafegyvert - Hurrá helyett nyafogás - 2011. 8. 18. 05:00 - http://www.vg.hu/kozelet/politika/jegeltek-merkelek-a-csodafegyvert-hurra-helyett-nyafogas-355909

Nagy-Britanniában 2009 máciusa óta áll történelmi mélységben, 0,5 százalékon az irányadó kamat.
Már ellenvélemény sem volt – Történelmi mélységben marad a brit kamat - 2011. augusztus 17. - http://ecoline.hu/piac/20110817_brit_kamat_jegyzokonyv.aspx

Miután a Svájci Nemzeti Bank (SNB) nem utalt arra, hogy a frank árfolyamát rögzítenék az euróhoz, az alpesi deviza óriási szárnyalásnak indult a bankközi devizapiacon.
A piaci hisztéria után elpárolgott a frank ereje - 2011. 8. 17. 13:39 - http://www.vg.hu/penzugy/devizapiac/a-piaci-hiszteria-utan-elparolgott-a-frank-ereje-355844

Az utóbbi hetekben a pénzügyi piacokon kialakult pánikszerű hangulat az előző hét végére enyhült, de a hangulat változatlanul borús. Szerdán az rontotta a kedélyeket, hogy Nicolas Sarkozy és Angela Merkel előző napi találkozóján elmaradtak azok a megállapodások, amelyektől sokan az euróövezeti adósságválság megoldását remélték. A várakozásokkal szemben a francia elnök és a német kancellár arra a megállapításra jutott, hogy nem érett meg a helyzet a közös euróövezeti államkötvény - az eurókötvény - bevezetésére, és nem szükséges bővíteni a bajba jutott tagországoknak fenntartott Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (EFSF), amely 400 milliárd euró felett rendelkezik. 
További lejtmenet Nyugat-Európában - 2011. augusztus 17., szerda, 11:15 - http://hvg.hu/gazdasag/20110817_nyugat_europa_lejtmenet_a_tozsden

Írország ragaszkodik ahhoz, hogy a pénzügyi tranzakciókra kivetett bármilyen új adót az Európai Unió mind a 27 tagállamában bevezessék, ne csak a 17 tagú euróövezetben
"Ütik egymást" az EU vezetői - Mindenki fizesse az új adót! - 2011. 8. 17. 11:06 - http://www.vg.hu/gazdasag/adozas/utik-egymast-az-eu-vezetoi-mindenki-fizesse-az-uj-adot-355832az európai gazdasági problémák messze súlyosabbak, mint az Egyesült Államok gazdasági gondjai. Aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a Nagy-Britanniában kirobbant zavargások "kisiklathatják" a brit költségvetés megszorító programját.
Feltette a kérdést, hogy a mostani helyzet mennyiben tér el a 2008-ban tapasztalt összeomlástól? Egyrészt most kisebb a hirtelen bekövetkező sokk esélye, másrészt viszont az elmúlt három évben az államok felhasználtak minden pénzügyi lehetőséget és a monetáris politika a lehető leglazább, így alig maradt mozgástér.
Még veszélyesebb időkkel riogat a Világbank elnöke - 2011. 8. 15. 10:53 - http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/meg-veszelyesebb-idokkel-riogat-a-vilagbank-elnoke-355638

A jelenlegi piaci zűrzavar, amely óriási bizonytalansággal párosul, megrendítette a globális gazdaságba vetett bizalmat, és sokakban azt a képzetet erősítette, hogy a politikai döntések eszköztára kimerült.
kettős célra kell koncentrálni: középtávon konszolidálni kell a költségvetéseket, rövidtávon pedig biztosítani kell a növekedést és munkahelyek létesítését. Ez ellentmondásosnak tűnhet, de a kettő kölcsönösen erősíti egymást, a rövid távú növekedés támogatása pedig életfontosságú a konszolidációról való bármilyen egyetértés hitelessége szempontjából.
felmerülhet a kétség, hogy a költségvetési megszorítások után a gazdaságok túlélhetnek egy tartós, magas munkanélküliséggel párosult stagnálást.
Az IMF vezetője szerint a helyzet más, mint 2008-ban, hiszen akkor a pénzügyi intézmények rossz állapota vezetett összeomláshoz, míg most az államháztartások helyzete ad okot aggodalomra.
ha a globális kilábalás leáll, a következmények mélyrehatóak és tartósak lesznek. Ha azonban a döntéshozók bátran és közösen képesek dönteni, visszanyerhetik a piac bizalmát.
IMF-vezér: Készüljünk az ismeretlen vizekre - 2011. 8. 16. 13:20 - IMF-vezér: Készüljünk az ismeretlen vizekre

Romlott a világgazdasági üzleti hangulatindex a harmadik negyedévben a müncheni ifo gazdaságkutató intézet és a párizsi ICC nemzetközi kereskedelmi kamara által készített WES (World Economic Survey) világgazdasági felmérés kimutatása szerint.
nem csupán az aktuális helyzet megítélése romlott a felmérésben résztvevő szakemberek körében, hanem az elkövetkező hat hónap kilátásainak megítélése is.
Észak-Amerikában az üzleti hangulatindex a hosszú távú átlag alá süllyedt elsősorban az aktuális üzleti környezet megítélésének romlása miatt. Az elkövetkező hat hónapra vonatkozó várakozások csak kismértékben romlottak.
Európában a gazdasági hangulatindex 2009 eleje óta első alkalommal csökkent a második negyedévi 115,1 pontról 105,2 pontra a harmadikban, elsősorban a kilátások romlása miatt.
Ázsiában a gazdasági hangulatindex a hosszú távú átlag felett maradt, de 101,8 pontról 94,7 esett a harmadik negyedévben mind az aktuális helyzet, mind a kilátás megítélésének romlása miatt.
Emelkedtek az inflációs várakozások világszerte.
Romlott a világgazdasági hangulatindex - 2011. augusztus 17., szerda, 12:17 - http://hvg.hu/gazdasag/20110817_ifo_hangulatindex

Négyéves a pénzügyi világválság. A BNP Paribas 2007 augusztusában jelentette be, hogy megszakítja kapcsolatait három amerikai ingatlanpiaci kötvényekre specializálódott fedezeti alappal, s fellebbentette a leplet a derivatívok és másfajta banki innovációk okozta szörnyű káoszról. Onnantól nem volt megállás a lejtőn.
A Nyugat, főleg az Egyesült Államok vadul fogyasztott, méghozzá hitelből. Ehhez a fedezetet állampapírok adták, amelyek jó részét Kína vette meg. Kialakult aChinAmerica néven elhíresült nagy gazdasági összefonódás.
Eközben a bankok nagyobb jelzálogokat jegyeztek be az ingatlanokra, mint azok értéke, hiszen pörgött a gazdaság, mi baj lehetett volna?
A pénzintézetek még innovatívak is voltak. Számítógépek és matematikai formulák segítségével tervezték meg a különféle igényeknek megfelelő befektetési termékeket.
Eközben Magyarország a világtendenciáktól függetlenül előállította saját pénzügyi válságát.
Az eredmény gigantikus devizában való eladósodás lett, hiába is figyelmeztettek a pénzügyi szakértők és a pénzpiacokat felügyelő PSZÁF is az árfolyamváltozás leselkedő fenevadjára.
bár az amerikai adósságosztályzat leminősítése váltott ki pánikot a piacokon, a közeljövőt tekintve nyugtalanítóbb az európai országok eladósodottságának problémája. A befektetők kezdik feltenni azt a kérdést, hogy mennyi ideig tudja támogatni Franciaország és Németország a fenyegetett helyzetű országokat anélkül, hogy veszélybe sodorná saját adósosztályzatát. „Egy új és más típusú vihar küszöbén állunk, és ez nem ugyanaz, mint a 2008-as válság volt”
A jövő teljesen bizonytalan.
Nem érti, hogy miért van pénzügyi válság? Hát ezért... - 2011. augusztus 15., hétfő, 18:45 - http://hvg.hu/gazdasag/20110815_globalais_valsag_tortenet_

A görög adósságválság felvetette a kérdést, vajon fennmarad-e az euró a fiskális politika szinte elképzelhetetlen fokú centralizációja nélkül. Van azonban egyszerűbb mód is. A banki szabályozó hatóságoknak egyszerűen csak nemet kell mondaniuk a felügyeletük alá tartozó intézmények felelőtlen hitelezési gyakorlatára.
A külföldi kormányok részére folyósított hitelek számos tekintetben kockázatosabbak, mint a biztosíték kikötése nélküli magánadósságok vagy az úgynevezett bóvli kötvények.
Annak azonban legfőbb ideje, hogy Európa és az egész világ hagyja abba a tántorgást az egyik rövid távú megoldástól a másikig, és végre lásson hozzá a valódi, strukturális problémák megoldásához.
Minden szuverénadósság-válság ősi gyökere - 2011. 8. 17. 14:00 - http://www.vg.hu/velemeny/a-kozgazdaszok/minden-szuverenadossag-valsag-osi-gyokere-355765

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése