2011. május 27., péntek

Várszegi főapát színvallása: történelmünk visszataszító mítosz, Trianont magunknak köszönhetjük, amiért elnyomtuk nemzetiségeinket

2011. május 23. 16:18 Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Akiknek még netán kétséges Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát hovatartozása, felhívjuk figyelmüket magyarságunk iránti undorát minden korábbinál határozottabban kifejező színvallására, mely szerint "kollektív amnéziában" szenvedünk: történelmünk visszataszító mítosz, Trianon magunknak köszönhető, amiért elnyomtuk nemzetiségeinket.

"A magyarok olykor mítoszokat ápolnak, legendákat gyártanak, vagy visszataszító módon aktuálpolitikai célokra használják föl a történelmet. Ugyanez vetődik fel Trianon megítélésével kapcsolatban is. A magyarok kollektív amnéziában, emlékezetkiesésében szenvednek. Amikor el kell mondanunk, hogy a magyar nemzet élete nem mindig a mai - akár területi - körülmények között folyt, ugyanakkor azt is el kell mondanunk, hogy nemzeti nagyjaink gyakran helytelen nemzetiségi politikát folytattak. Olyan folyamatokról van szó, bármennyire fájdalmas is ezt tudomásul venni, amelyek mérges gyümölcseit ma esszük. Nem fogadható el egymás leértékelése, rosszabb esetben az egymásnak feszülés magyarok, szlovákok, románok és mások között." Legnagyobb fájdalma azonban az, hogy miután "a kommunista ideológia évtizedekre elfojtotta a nemzeti tudat egészséges artikulálását, majd olyan vákuumot hagyott maga után, amelyben nem maradt más, mint a korábbi nacionalizmus gondolati és érzelmi világa."

Aligha szükséges kommentár mindehhez, legfeljebb annyi, hogy színvallása az Apostoli Szentszék könyvkiadója, a Szent István Társulat gondozásában jelent meg tavaly Elmer István vele készült interjúkötetében (A hely szerelmese), annál a kiadónál, amely 1847-ben mellesleg kizárólag "jó és olcsó" könyvek megjelentetése céljából alakult, az ilyen könyvek kiadásával mai feladata viszont az, hogy a régi jó recept szerint a múltat végképp eltörölje, kivéve persze azokét, akikhez származásánál fogva maga a főapát is tartozik.
*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése