2011. május 28., szombat

Nem vicc? Orbán alanyi jogon adhat lakást a romáknak

Hírszerző 2011. május 26. 06:32

Alanyi jogon kaphatnak lakást a roma családok, ha dolgoznak, biztosítják gyermekeik oktatását és képesek fenntartani a lakást - ígérte Brüsszelben Farkas Flórián. A Fidesz parlamenti képviselője a Hírszerzőnek elmondta, hogy amit mondott, része a kormány és az Országos Roma Önkormányzat megállapodásának is, amit a kabinet részéről Orbán Viktor írt alá öt nappal ezelőtt.

"Saját jogán juttatnánk lakáshoz egy roma családot, ha a gyermekét iskolába, óvodába járatja, ha legalább az egyik szülő elkezd dolgozni, és ha látjuk, hogy elkezdett termelni, és képes fenntartani a lakást" - mondta Farkas Flórián kedden Brüsszelben a Bruxinfo tájékoztatása szerint.

A fideszes parlamenti képviselő, aki egyben az Országos Roma Önkormányzat elnöke, február végéig pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztosa volt, az európai uniós romastratégiához elkészített nemzeti romaintegrációs programot ismertető, Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatón mondta ezt. Balog Zoltánt cikkünk megjelenéséig nem értük el.

Felkerestük a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtiktárságot is, és afelől érdeklődtünk, azonos-e a kormány hivatalos álláspontjával a képviselő nagyívű ígérete, onnan azonban tovább küldtek minket az Országos Roma Önkormányzathoz (ORÖ).
Közös a cél

Farkas Flórián a Hírszerzőnek elmondta, hogy Brüsszelben tett ígérete fontos eleme a kormány romaintegrációs stratégiájának, valamint annak a keretmegállapodásnak is, amit öt napja írt alá Orbán Viktorral közösen. A keretmegállapodásban azonban nem találtunk a képviselő ígéretével egyező pontot, csupán annyit, hogy az ORÖ aktív részvétele szükséges a cigányság életkörülményeinek javítását és beilleszkedését elősegítő, a "lakhatási feltételek javítását célzó" kormányzati programokban.

Az ORÖ elnöke hangsúlyozta, hogy bár az alanyi jogon történő lakáshoz juttatás nem került bele szó szerint a szövegbe, de "a keretmegállapodásnak része lesz". Kérdésünkre, hogy ez mennyiben tekinthető a kormány álláspontjának is, Farkas Flórián azt válaszolta, ez a kormány és az ORÖ közös célkitűzése, és mindenképpen közösen hajtják végre a programot.

"Ingyen senki nem kap semmit"

Farkas Flórián szerint a korábbi kormányzati próbálkozások, mint például néhány nyomortelep felszámolása, nem bizonyultak eredményesnek. Az ORÖ elnöke szerint ezt "fordítva kell csinálni": amennyiben egy család bebizonyítja, hogy gyermekeit járatja óvodába és iskolába, illetve képes a munkájából fenntartani magát és a lakást, akkor "saját jogán juthat lakáshoz", amihez elképzelhető, hogy egy nagyobb, vissza nem térítendő támogatást is kaphat majd. Ehhez azonban hozzátette azt is, hogy "ingyen, csak úgy, senki nem kap semmit", vagyis a támogatásért komoly eredményeket kellene felmutatni.

A finanszírozásról további részleteket nem árult el az ORÖ elnöke, mindössze annyit, hogy nem csak új lakásra, hanem lakásfelújításra is kaphatnának támogatást a családok. Az ígéretet ugyanakkor azzal árnyalta, hogy a kormány nem tehet majd különbséget cigány és nem cigány között, elmondása szerint, bármelyik szergény családnak járna ilyen támogatás.

Nem tudni miből fedeznék

Azt nem sikerült megtudnunk az ORÖ elnökétől, hogy a támogatásokat miből fedezné az állam, csupán arra utalt, hogy a korábbi nyomortelepek felszámolását célzó stratégia folytatása sokkal többe, több százmilliárd forintba is belekerülne.

Nem világos azonban, hogyan lehetne éppen az az olcsóbb megoldás, ha a kormány alanyi jogon lakást biztosítana a rászoruló családoknak, ha dolgoznak és biztosítják gyermekeik oktatását. Ennek a feltételnek már ma is sok család megfelelne, ráadásul Magyarország romastratégiájában azt vállalja az unió felé, hogy 2015-re 100 ezer munkanélküli romát terel vissza a munkaerőpiacra, vagyis elvileg egyre több családnak biztosíthatnánk lakást alanyi jogon.

Kapcsolódó cikkek
     "Nem igaz, hogy alanyi jogon jutnának lakáshoz roma családok"
     Balog: a roma férfiak többségének nincs munkaviszonya
     Roma integráció: konkrét cselekvés kell
     Orbán: megengedhetetlen, hogy Európa magára hagyja roma polgárait (Galéria)
     Orbán újabb ígérete: 2015-ig százezer roma kap munkát

Megjegyzés: Orbán: csak azzal kötök megállapodást, akiben megbízom! Farkas Flórián az MSZP embere volt, mint Csintalan. 1998-ban a kormányváltás előtt a szocik kérelmére Göncz Árpád kegyelmet adott neki. Cigánytámogatásokkal nem számolt el... Majd most el fog számolni? Orbán a magyar emberekkel nem akar esetleg megállapodni? Nekünk csak leveleket küldöz, esetenként 800 millióért! Hallgassuk meg egymást a hangzatos elnevezése a jelenlegi levélnek! Aki visszaküldi, a kód alapján nem lehet tudni, mire használják az adatait? Frissül a Kubatov-lista!? (FI)

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Volner: Elfogadhatatlan, hogy csak a cigányoknak akar munkát és lakást adni a kormány
2011-05-26. 12:10 Kuruc.info

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormányzat faji alapon próbál diszkriminálni, és kifejezetten a cigány embereket előnyben részesítve próbál nekik munkát és lakást biztosítani - mondta Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.


Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke múlt pénteken jelentette be, hogy a kormány és az ORÖ megállapodást kötött: 2015-ig legalább százezer munkanélküli romát vonnak be a munkaerőpiacra. Csütörtökön, a megállapodás brüsszeli bemutatása után Farkas Flórián úgy nyilatkozott, hogy "saját jogán lakáshoz juthatna az a roma család, amely iskolába járatja a gyerekét, és legalább az egyik szülő munkába áll".

Volner János leszögezte: a Jobbik megütközéssel hallgatta, hogy miközben ötödik hónapja folyamatosan csökken az új munkahelyek száma, és az építőipar is sokéves mélyponton van, a kormányzat a magyar lakosságot diszkriminálva akarja a cigányságot munkához és lakáshoz juttatni. (MTI nyomán)

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése