2011. március 23., szerda

Erdélyi kirándulást szervezése

Erdély 2011
Ezer Székely Leány Napja
2011. június 30 – július 4.
5 nap 4 éjszaka



Ebben az évben az Ezer Székely Leány Találkozóra hegyeztük ki az erdélyi utunkat. 1931. június 7-én került sor az első ilyen találkozóra, amit 1935-ig sikerült minden évben megrendezni (ki kell emelni Domonkos Pál Péter néprajzkutató szerepét). 1936-ban a hatóság betiltja és csak 1940-ben engedélyezik ismét. A kommunista diktatúra éveiben ismételten betiltják, és csak 1990-ben éled újjá.
A rendezők a következő felhívással invitálták a résztvevőket és a látogatókat: „Jöjjünk ide évről évre az Ezer Székely Leány Napjára közös szentmisén részt venni, magunkba fogadni az élő Istent, hogy belsőleg is megérlelődjünk a ránk bízandó életek befogadására és felnevelésére. Jöjjünk ide, őseink lelkéből meggazdagodni, sajátos kincseikből megajándékozni másokat és gyarapodni a többiekéből. Jöjjünk ide, hogy dalban, táncban, vidám játékban átéljük a közösség megtartó erejét.”

Részletes úti program:
Indulás: 2011. június 30-án reggel 6 órakor Kerekegyházáról, illetve 6.30-kor Kecskemétről  a Magyarok Házából. /Itt ingyenes őrzött parkoló van/
Szolgáltatások: utazás autóbusszal. 51 fős, panorámás, Mercedesz, légkondícionálás, stb.
Szállás: az első és utolsó éjszaka Kalotaszentkirály, vendéglátó családoknál. A két közbeeső éjszaka Szentegyháza, szintén családoknál, de ebben az esetben az esti vacsorák a város központjában található Rusztik étteremben. Szentegyháza Erdély legmagasabban fekvő városa, amely a Madaras-Hargita lábánál fekszik, a tengerszint felett 850 m-es magasságban (Székelyudvarhely és Csíkszereda között).
Ellátás: félpanzió, közös reggeli és vacsora. Kivéve a 4. nap, vasárnap, amikor is ebédet kapunk.
Idegenvezetés: Bánffyhunyadról Kozmán István testnevelő tanár úr vállalta a csoportot.
Biztosítás: igény szerint csoportos poggyász-, illetve balesetbiztosítás. Ezt azonban külön kell jelezni név, lakcím, születési idő, elérhetőség megadásával.
Fakultatív program lehetőség: Esztenalátogatás sajt- és túrókóstolóval, 850,- Ft/fő.
Szabadtéri ebéd: pálinka, pityóka tokány, bor és savanyúság, 1.500,- Ft/fő.
Részvételi díj: 43.800,- Ft/fő (önköltségi áron számolva).
Jelentkezési határidő: 2011. május 31. kedd.
Jelentkezési előleg: 20.000,- Ft/fő, amit 2011. június 15-e utáni lemondással már nem tudunk visszaadni. Gazdaköri tagok esetében Némethné Erikánál, a falugazdászok pedig Rozsnyói Zoltánnál.
Postai utalványon: Rozsnyói Zoltán, Kerekegyháza, Andrássy u. 91. Átutalással: Lakiteleki Takarékszövetkezet 52000018-10002395. számú számlájára.
A Magyarok Házán keresztül jelentkezők pedig Lakatos Miklós közreműködésével.
Az esetleges belépő díjakat a résztvevők egyénileg rendezik.
Az útra gyermekek is jöhetnek, a szolgáltatás igényétől függően kedvezménnyel.





Napi programok:
1. nap (csütörtök): indulás a fentebb megadott helyekről és időben. Útirány: Kerekegyháza-Kecskemét-
Szentkirály-Szolnok-Kenderes (itt 30 perces pihenő). További útvonal: Biharkeresztes-Nagyvárad-Királyhágó-Bánffyhunyad-Kalotaszentkirály (400 km).
Rövid időre megállunk a Körös forrásánál, majd Kalotaszentkirály, ahol az idegenforgalmi fogadás után megnézzük a református templomot, majd megtörténik a családokhoz történő beosztás. Az időtől és az igénytől függően kirándulás a Bélesi-tóhoz. Este vacsora, majd pihenés, mert a következő nap korai indulást tervezünk.
2. nap (péntek): reggeli után 7 órakor indulás Kolozsvár felé. Bánffyhunyadon felvesszük az idegenvezetőnket. Útirány: Kolozsvár-Marosvásárhely-Segesvár-Székelykeresztúr-Székelyudvarhely-Szentegyháza (320 km).
Kolozsvár előtt Szentlászló pénzzel feltöltjük zsebeinket, majd Kolozsváron városnézés (református templom, Szent Mihály templom, Hunyadi ház, stb.). Továbbindulás Marosvásárhelyre, ahol szintén városnézés (régi Városháza, Kultúrpalota, református templom, stb.). Következő város Segesvár, ahol a várat, illetve a különböző tornyokat csodáljuk meg (Óratorony, Kovács torony, Csizmadia torony, Szűcs torony, stb.). Segesvár után Székelykeresztúr érintésével Székelyudvarhely a következő város. Buszos városnézés, egy rövid séta a város főterén, majd irány a szálláshelyünk, Szentegyháza, ahova az esti órákban érkezünk. A csoportot Veres Melinda fogadja, aki majd eldönti, hogy először vacsorázunk, és utána foglaljuk el a szálláshelyünket, vagy mindez fordítva történik. Vacsora a változatosság kedvéért ezen az estén a szentegyházi kultúrházban lesz, ahol György László igazgató úr vacsora közben egy kis táncos, zenés előadással kedveskedik. A hangulathoz a borocskáról mi gondoskodunk.
3. nap (szombat): korai reggeli a szálláshelyeken, gyülekező a megadott helyen, és indulás 7 órakor a Gyimesi-szorosba. Útirány: Szentegyháza-Csíkszereda-Gyimesbükk- Csíkszereda (200 km).
Tündérország legszebb völgyében érkezünk az ezeréves határhoz. Megnézzük a felújított Őrbódét, a bátrabbak felkapaszkodnak a Rákóczi-várba. A szorosból visszatérve Csíkszeredán (Csíksomlyón) bekapcsolódunk az Ezer Székely Leány Találkozó programjába. A programról röviden: kézműves kiállítás- és vásár a somlyói nyeregben, délután néptánc csoportok előadása (I. felvonás), majd közös játék és táncház. 16 órakor az Ezer Székely Leányok népviselete. Néptánc csoportok előadása (II. felvonás). 18.30-kor gálaműsor, 20.00 órakor táncházzal zárul a nap. A megbeszélt időben utazunk a szálláshelyre, ahol a Rusztik étteremben vár bennünket a vacsora. Ezt követően a szálláshelyek, majd pihenés és szép álmok.
4. nap (vasárnap): reggeli a szálláshelyeken, gyülekező csomagokkal fél 8-kor a megadott helyen. A csomagokat a buszba berakjuk, majd a csoport lovas szekerekre száll. Egy-egy szekéren 8-8 utas fér el. Indulás a Szeltersz-völgybe. Akik esetleg nem vállalják a szekerezést, maradhatnak Szentegyházán, megnézhetik a múzeumot, kirándulhatnak a Madaras-Hargitára, és még sok érdekes lehetőség áll a rendelkezésre. A szekerezők útközben megállnak egy esztenánál, ahol friss túrót és sajtot lehet venni és kóstolni. Tovább utazás a patak mentén a borvíz forrásokhoz, majd séta a Nádasszéki banyaáztatóhoz (ez egy erdei fürdőhely, ahol a reumás végtagokat lehet gyógyítani). Délben a csoport a Gellért Alapítvány menedékháznál (vagy benne) ebédel. Pálinka, pityóka tokány, saláta, bor. Ebéd után visszautazás Szentegyházára, majd elutazás a kora délutáni órákban.
       Délutáni útirány: Szentegyháza-Székelyudvarhely-Farkaslaka-Korond-Szováta-Marosvásárhely-Torda-Kolozsvára-Bánffyhunyad-Kalotaszentkirály (320 km).
       Első megállás Farkaslakán, Tamási Áron síremléke. Utána Korond következik. Mindkét helyen ajándékvásárlási lehetőség. Szovátán egy rövid séta a Medve-tóhoz, majd hosszú utazás Kolozsvárig. Késő este érkezünk Kalotaszentkirályra, ahol finom vacsorával várnak bennünket (nagy valószínűség szerint töltött káposztával).
5. nap (hétfő): reggeli a szállásadóknál (szendvicseket az útra készíteni kell). Az első napon megrendelt kürtöskalácsokat át lehet venni, majd a csomagok berakása után indulás reggel 8 órakor. Útirány: Kalotaszentkirály-Bánffyhunyad-Nagyzsombor-Almásgalgó-Zsibó-Alsóegres (Csucsa)-Nagyvárad-Biharkeresztes-Püspökladány-Szolnok-Kecskemét-Kerekegyháza (450 km).
       Bánffyhunyad-Nagyzsombor-Almásgalgó között az út mentén csodálatos fatemplomokat lehet fényképezni. Délelőtti úticélunk a Sárkányok völgye. A húsz millió éves homokkövet különös alakzatokká formálta a szél és a víz. A 400 méter hosszú és 100 méter széles oszlopait, szoboróriásait csodálhatja meg a csoport. Falubeliek a sziklaformák szerint találó neveket adtak a képződményeknek, mint pl. Éva, Öregember, Gyűszűvirág, Sárkány, Baka szeretője, stb. A Sárkányok völgye után Zsibó városa következik. Megnézzük a Wesselényi kastélyt (előtte érdemes elolvasni Nyírő József: Zsibói bölény c. regényét). Az időjárástól, illetve az időtől függően vagy az Almás, illetve Egregy patakok völgyén ereszkedünk le az 1. számú főútra, vagy Zilah-Szilágysomlyón keresztül Élesden jutunk ki a nagyváradi útra. A késő esti órákban érkezünk Kecskemétre, illetve Kerekegyházára.


Kellemes utat, sok szép élményt kívánva

                                                               A Bács-Kiskun megyei Gazdakör
                                                               A Bács-Kiskun megyei Falugazdászok
                                                               és a Magyarok Háza

Szeretettel várunk minden Magyarok Háza látogatót az útra. Felvilágosítás és jelentkezés:76-505-155

Hanusz Andrea és Lakatos Miklós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése