A tojásnak kiemelten magas a fehérjetartalma, kiváló a tápértéke, tele van
nélkülözhetetlen
vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és segít a betegségek megelőzésében is.
Csökkenti a szív-
és érrendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek és az időskori
szembetegségek
kialakulásának kockázatát is. Sok diéta kiváló eleme, hiszen növeli a
teltségérzetet, cserében
viszont szinte semmi szénhidrátot nem tartalmaz. Ehhez képest még nem is
olyan régen a
magas koleszterintartalma és a szalmonellaveszély miatt is sokan támadták
ezt az élelmiszert. A
napjainkban végzett kutatások azonban bebizonyították, hogy ezek tévhitek.
Hogyan válasszunk tojást a boltban?
Tudta-e hogy?
- A tojás héján mintegy 17 ezer pórus található, melyen keresztül vizet
veszít a tárolás során,
de felvehet idegen illatot, ízt is, ezért célszerű kartondobozban tárolni.
- A tojást a dobozba hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a
sárgája középen marad,
és nem tapad a héjhoz.
- A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt "öregszik" annyit, mint
hűtőszekrényben 1 hét alatt.
- Hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.
- Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető, mintha
friss tojást főztünk volna
meg.
- A nyers vagy főtt tojás könnyen megkülönböztethető, ha az asztallapon
megpörgetjük. Ha
könnyen pörög, akkor főtt, ha kalimpál, akkor nyers.
- A sárgájához tapadó két fehérje rostos köteg nem fejlődő embrió,
hanem a sárgáját
rögzítő "jégzsinór".
Először is ne csak a tojás dobozát nézzük meg, hanem bátran nyissuk fel a
dobozt, és nézzük
meg magán a tojáson lévő feliratot. A tojásra bélyegzett számsorban betűk is
szerepelnek, a HU
magyar, a NL holland, a DE német, a PL lengyel tojást jelöl. Célszerű a HU
feliratú magyar
tojásokat keresni, hiszen ezek biztosan frissek, nem utaztak több ezer
kilométert, és
biztonságosak is, mert itthon kötelező a szalmonella elleni védőoltás az
állatállományokban. A
tojáson lévő számsor a mezei vásárló számára teljesen érthetetlen, ezért
most bemutatjuk
olvasóinknak, hogy pontosan mi mit jelent. Például: 3HU63T18/6
A számsor első számjegye az állattartási technológia kódja (ez lehet szabad
tartás - 1, alternatív
tartás -2, ketreces tartás - 3, ökológiai tartás - 4), majd következik az
ország kódja, magyar tojás
esetében (HU). Ezután jön a megyék/főváros kódja (01-től 20ig), ezt követi
az állategészségügyi
kerület sorszáma, majd a tojótyúk jelölése (T), az állattartótelep sorszáma,
s végül a / jel után az
istállók száma.
A tojás értéke
A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen
gyakorlatilag nem
tartalmaz szénhidrátot. A tojásban lévő zsírsavak összetétele optimális,
túlnyomórészt telítetlen
zsírsavakat tartalmaz, ami élettanilag nélkülözhetetlen. A tojás zsírjainak
összetétele és kellő
mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember emésztőrendszerét.
Ezért különösen
jó, ha reggelire minél gyakrabban fogyasztunk tojásételeket. Egyébként a
legtöbb tojásos fogás
kevesebb, mint 15 perc alatt elkészíthető.
A tojás az egyik legkitűnőbb D-vitamin-forrás, segít a csontritkulás
kialakulásának
megelőzésében, valamint a legkiválóbb kolinforrás, ami elősegíti az agy
fejlődését, a jó memória
megtartását, segít az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.
Tények és tévhitek
A tojást sok-sok éven át veszélyesnek minősítették, mint nagy koleszterol
tartalmú élelmiszert,
ami növeli a vér koleszterinszintjét. Napjainkban azonban a tudományos
kutatók felülvizsgálták
ezt a nézetet, és bebizonyították, hogy a magas koleszterinszintért a
telített zsírsavak az igazi
felelősök, a tojásban pedig főként telítetlen zsírsavak találhatók.
Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt
növeli az ételmérgezés
kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on elpusztulnak, tehát a megsütött,
megfőzött tojás már
kockázat nélkül fogyasztható. Magyarországon egyébként kötelező a két
legveszélyesebb
szalmonella elleni vakcinázás, és a legtöbb termelő rendszeresen
vizsgáltatja állatállományát.
Sokan azt állítják, hogy a tojás miatt akár az egész emberiséget fenyegető
járvány
(madárinfluenza) alakulhat ki. Nos, a madárinfluenza állatbetegség, a vírus
átalakulása egyelőre
csak feltételezés. A vírus ugyanúgy elpusztul hő hatására, mint a
szalmonellabaktérium.
Magyarországon nincs madárinfluenza, és a legveszélyeztetettebb távol-keleti
térségben sem
halt meg több ember madárinfluenzában, mint ahányan humán influenzajárvány
miatt vesztették
életüket.
nélkülözhetetlen
vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és segít a betegségek megelőzésében is.
Csökkenti a szív-
és érrendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek és az időskori
szembetegségek
kialakulásának kockázatát is. Sok diéta kiváló eleme, hiszen növeli a
teltségérzetet, cserében
viszont szinte semmi szénhidrátot nem tartalmaz. Ehhez képest még nem is
olyan régen a
magas koleszterintartalma és a szalmonellaveszély miatt is sokan támadták
ezt az élelmiszert. A
napjainkban végzett kutatások azonban bebizonyították, hogy ezek tévhitek.
Hogyan válasszunk tojást a boltban?
Tudta-e hogy?
- A tojás héján mintegy 17 ezer pórus található, melyen keresztül vizet
veszít a tárolás során,
de felvehet idegen illatot, ízt is, ezért célszerű kartondobozban tárolni.
- A tojást a dobozba hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a
sárgája középen marad,
és nem tapad a héjhoz.
- A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt "öregszik" annyit, mint
hűtőszekrényben 1 hét alatt.
- Hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.
- Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető, mintha
friss tojást főztünk volna
meg.
- A nyers vagy főtt tojás könnyen megkülönböztethető, ha az asztallapon
megpörgetjük. Ha
könnyen pörög, akkor főtt, ha kalimpál, akkor nyers.
- A sárgájához tapadó két fehérje rostos köteg nem fejlődő embrió,
hanem a sárgáját
rögzítő "jégzsinór".
Először is ne csak a tojás dobozát nézzük meg, hanem bátran nyissuk fel a
dobozt, és nézzük
meg magán a tojáson lévő feliratot. A tojásra bélyegzett számsorban betűk is
szerepelnek, a HU
magyar, a NL holland, a DE német, a PL lengyel tojást jelöl. Célszerű a HU
feliratú magyar
tojásokat keresni, hiszen ezek biztosan frissek, nem utaztak több ezer
kilométert, és
biztonságosak is, mert itthon kötelező a szalmonella elleni védőoltás az
állatállományokban. A
tojáson lévő számsor a mezei vásárló számára teljesen érthetetlen, ezért
most bemutatjuk
olvasóinknak, hogy pontosan mi mit jelent. Például: 3HU63T18/6
A számsor első számjegye az állattartási technológia kódja (ez lehet szabad
tartás - 1, alternatív
tartás -2, ketreces tartás - 3, ökológiai tartás - 4), majd következik az
ország kódja, magyar tojás
esetében (HU). Ezután jön a megyék/főváros kódja (01-től 20ig), ezt követi
az állategészségügyi
kerület sorszáma, majd a tojótyúk jelölése (T), az állattartótelep sorszáma,
s végül a / jel után az
istállók száma.
A tojás értéke
A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen
gyakorlatilag nem
tartalmaz szénhidrátot. A tojásban lévő zsírsavak összetétele optimális,
túlnyomórészt telítetlen
zsírsavakat tartalmaz, ami élettanilag nélkülözhetetlen. A tojás zsírjainak
összetétele és kellő
mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember emésztőrendszerét.
Ezért különösen
jó, ha reggelire minél gyakrabban fogyasztunk tojásételeket. Egyébként a
legtöbb tojásos fogás
kevesebb, mint 15 perc alatt elkészíthető.
A tojás az egyik legkitűnőbb D-vitamin-forrás, segít a csontritkulás
kialakulásának
megelőzésében, valamint a legkiválóbb kolinforrás, ami elősegíti az agy
fejlődését, a jó memória
megtartását, segít az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.
Tények és tévhitek
A tojást sok-sok éven át veszélyesnek minősítették, mint nagy koleszterol
tartalmú élelmiszert,
ami növeli a vér koleszterinszintjét. Napjainkban azonban a tudományos
kutatók felülvizsgálták
ezt a nézetet, és bebizonyították, hogy a magas koleszterinszintért a
telített zsírsavak az igazi
felelősök, a tojásban pedig főként telítetlen zsírsavak találhatók.
Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt
növeli az ételmérgezés
kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on elpusztulnak, tehát a megsütött,
megfőzött tojás már
kockázat nélkül fogyasztható. Magyarországon egyébként kötelező a két
legveszélyesebb
szalmonella elleni vakcinázás, és a legtöbb termelő rendszeresen
vizsgáltatja állatállományát.
Sokan azt állítják, hogy a tojás miatt akár az egész emberiséget fenyegető
járvány
(madárinfluenza) alakulhat ki. Nos, a madárinfluenza állatbetegség, a vírus
átalakulása egyelőre
csak feltételezés. A vírus ugyanúgy elpusztul hő hatására, mint a
szalmonellabaktérium.
Magyarországon nincs madárinfluenza, és a legveszélyeztetettebb távol-keleti
térségben sem
halt meg több ember madárinfluenzában, mint ahányan humán influenzajárvány
miatt vesztették
életüket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése