2011. január 27., csütörtök

T é n y e k é s t é v h i t e k a t o j á s r ól

A tojásnak kiemelten magas a fehérjetartalma, kiváló a tápértéke, tele van
      nélkülözhetetlen
      vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és segít a betegségek megelőzésében is.
      Csökkenti a szív-
      és érrendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek és az időskori
      szembetegségek
      kialakulásának kockázatát is. Sok diéta kiváló eleme, hiszen növeli a
      teltségérzetet, cserében
      viszont szinte semmi szénhidrátot nem tartalmaz. Ehhez képest még nem is
      olyan régen a
      magas koleszterintartalma és a szalmonellaveszély miatt is sokan támadták
      ezt az élelmiszert. A
      napjainkban végzett kutatások azonban bebizonyították, hogy ezek tévhitek.

      Hogyan válasszunk tojást a boltban?

          Tudta-e hogy?


          - A tojás héján mintegy 17 ezer pórus található, melyen keresztül vizet
      veszít a tárolás során,
      de felvehet idegen illatot, ízt is, ezért célszerű kartondobozban tárolni.
          - A tojást a dobozba hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a
      sárgája középen marad,
      és nem tapad a héjhoz.
          - A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt "öregszik" annyit, mint
      hűtőszekrényben 1 hét alatt.
          - Hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.
          - Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető, mintha
      friss tojást főztünk volna
      meg.
          - A nyers vagy főtt tojás könnyen megkülönböztethető, ha az asztallapon
      megpörgetjük. Ha
      könnyen pörög, akkor főtt, ha kalimpál, akkor nyers.
          - A sárgájához tapadó két fehérje rostos köteg nem fejlődő embrió,
      hanem a sárgáját
      rögzítő "jégzsinór".

      Először is ne csak a tojás dobozát nézzük meg, hanem bátran nyissuk fel a
      dobozt, és nézzük
      meg magán a tojáson lévő feliratot. A tojásra bélyegzett számsorban betűk is
      szerepelnek, a HU
      magyar, a NL holland, a DE német, a PL lengyel tojást jelöl. Célszerű a HU
      feliratú magyar
      tojásokat keresni, hiszen ezek biztosan frissek, nem utaztak több ezer
      kilométert, és
      biztonságosak is, mert itthon kötelező a szalmonella elleni védőoltás az
      állatállományokban. A
      tojáson lévő számsor a mezei vásárló számára teljesen érthetetlen, ezért
      most bemutatjuk
      olvasóinknak, hogy pontosan mi mit jelent. Például: 3HU63T18/6

      A számsor első számjegye az állattartási technológia kódja (ez lehet szabad
      tartás - 1, alternatív
      tartás -2, ketreces tartás - 3, ökológiai tartás - 4), majd következik az
      ország kódja, magyar tojás
      esetében (HU). Ezután jön a megyék/főváros kódja (01-től 20ig), ezt követi
      az állategészségügyi
      kerület sorszáma, majd a tojótyúk jelölése (T), az állattartótelep sorszáma,
      s végül a / jel után az
      istállók száma.

      A tojás értéke

      A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen
      gyakorlatilag nem
      tartalmaz szénhidrátot. A tojásban lévő zsírsavak összetétele optimális,
      túlnyomórészt telítetlen
      zsírsavakat tartalmaz, ami élettanilag nélkülözhetetlen. A tojás zsírjainak
      összetétele és kellő
      mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember emésztőrendszerét.
      Ezért különösen
      jó, ha reggelire minél gyakrabban fogyasztunk tojásételeket. Egyébként a
      legtöbb tojásos fogás
      kevesebb, mint 15 perc alatt elkészíthető.

      A tojás az egyik legkitűnőbb D-vitamin-forrás, segít a csontritkulás
      kialakulásának
      megelőzésében, valamint a legkiválóbb kolinforrás, ami elősegíti az agy
      fejlődését, a jó memória
      megtartását, segít az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.

      Tények és tévhitek

      A tojást sok-sok éven át veszélyesnek minősítették, mint nagy koleszterol
      tartalmú élelmiszert,
      ami növeli a vér koleszterinszintjét. Napjainkban azonban a tudományos
      kutatók felülvizsgálták
      ezt a nézetet, és bebizonyították, hogy a magas koleszterinszintért a
      telített zsírsavak az igazi
      felelősök, a tojásban pedig főként telítetlen zsírsavak találhatók.

      Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt
      növeli az ételmérgezés
      kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on elpusztulnak, tehát a megsütött,
      megfőzött tojás már
      kockázat nélkül fogyasztható. Magyarországon egyébként kötelező a két
      legveszélyesebb
      szalmonella elleni vakcinázás, és a legtöbb termelő rendszeresen
      vizsgáltatja állatállományát.

      Sokan azt állítják, hogy a tojás miatt akár az egész emberiséget fenyegető
      járvány
      (madárinfluenza) alakulhat ki. Nos, a madárinfluenza állatbetegség, a vírus
      átalakulása egyelőre
      csak feltételezés. A vírus ugyanúgy elpusztul hő hatására, mint a
      szalmonellabaktérium.
      Magyarországon nincs madárinfluenza, és a legveszélyeztetettebb távol-keleti
      térségben sem
      halt meg több ember madárinfluenzában, mint ahányan humán influenzajárvány
      miatt vesztették
      életüket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése