2010. december 18., szombat

Devecseri segélykiáltás - teltházas lakossági fórumot tartott a Jobbik az elöntött kisvárosban

Az emberek utolsó segélykiáltásaikat jöttek megtenni a devecseri Családok Házába, hiszen csalódottak, reményvesztettek.  Vona Gábor, a Jobbik elnöke, Kepli Lajos országgyűlési képviselő, a vörösiszap-katasztrófa okait és annak következményeit vizsgáló parlamenti bizottság elnöke és Ferenczi Gábor, ajkai országgyűlési képviselő lakossági fórumot tartottak. A három képviselő azért látogatott el a városba, hogy reménysugarat nyújtsanak az embereknek, éreztessék velük: nincsenek egyedül, vannak, akik még megpróbálnak segíteni. A találkozón a lakosok elmondhatták problémáikat, feltehették kérdéseiket a katasztrófával, illetve a Jobbik parlamenti munkájával kapcsolatban.
Kepli Lajos elmondta: a vörösiszap katasztrófa okait és következményeit vizsgáló bizottság névsora végleges, jövő héten pedig elkezdik a munkát. Legfőbb céljuk, hogy egy év múlva egy olyan jegyzőkönyvet tegyenek le az asztalra, amely pontosan megnevezi a felelősöket. Ha ez megtörtént, akkor megteszik a szükséges bűntető feljelentéseket.
Ferenczi Gábor elmondta: míg Kepli Lajos inkább környezetvédelmi és egészségügyi szempontokra fókuszál, addig ő saját maga a kármentesítési folyamatokat helyezi majd előtérbe. Fontosnak tartja a kárpótlások felügyeletét, ugyanis észrevételei szerint sok a visszaélés ezzel kapcsolatban. Hétfőn interpellációt intéz az illetékes miniszterhez, melyben megkérdezi majd, hogy mire fordította a kormány a kármentőalapba befolyt 2 milliárd forintot. Devecseren ugyanis nem látszik, hogy ekkora összeget fordítottak volna a károk helyrehozására.
Vona Gábor elmondta: most nem azért jöttek le, hogy ők beszéljenek.  Hangsúlyozta: azért vannak itt, hogy meghallgassák az embereket és információt gyűjtsenek a kármentesítés során keletkező problémákról. Hozzátette: ő még hisz a klasszikus értelemben vett képviselőségben, és most azért vannak itt, hogy képviseljék a magyar embereket, szócsövei, hangszórói legyenek a károsultaknak. Szerinte a kormány segítséggel kapcsolatos lelkesedése egyre inkább alábbhagy, egyre inkább ellaposodik. A pártelnök bízik abban, ha a Jobbik odaáll egy jó ügy mellé, és határozottan kiáll mellette, akkor a kormány is úgy érzi majd, hogy cselekedni kell.
Ezt az itteni lakosok is határozottan így látják. A felszólalásokból kiderült, hogy a katasztrófa rendkívül összetett, bonyolult problémahalmazt vont maga után. A kármentesítés elvesztette kezdeti lendületét és most már csak akadozva, nyögvenyelősen halad. Bizonytalanság veszi körül a kártalanítást. Óriási gondok vannak az értékbecsléssel. Mindenki panaszkodik, hogy sokszor alulértékelik a házaikat, csak többszöri fellebbezés után sikerül elfogadható eredményre jutni a hatósággal. Felháborítja az embereket az is, hogy a faluhelyen oly fontos melléképületeket nem számítják bele a becslésbe, nem kárpótolják, csakis a lakóingatlant. Az új lakások Kis Kolontáron és a devecseri téglagyárral szemben épülnek. Előbbi terület évtizedek óta süllyed, utóbbi pedig a por miatt szintén káros lehet az egészségre. Kiderült, senki nem tájékoztatja őket megfelelő módon a vörösiszap egészségügyi kockázatairól sem. Legutolsó információik szerint az iszapnak nincs egészségre káros hatása. Ám elmondták, amikor a fagy kivonja a nedvességet a lerakódott anyagból, elkezd szállni por formájában, ilyenkor csípi a szemüket, ég az arcuk, keserű ízt éreznek a szájukban és a foguk is fáj.
Az elbeszélések szerint a nem károsult itteni és nem itteni roma lakosok előszeretettel vitték el az adomány- lerakatokból a védőfelszereléseket, melyeket később a devecseri lomi piacon eladtak. De olyanról is lehetett hallani, hogy volt, aki hazavitt két vödör iszapot, bekente a teljesen ép házát vele, majd követelte a kártérítést. És ha ez nem lenne elég, arra is volt példa, hogy más városból származó lakosok bejelentkeztek Devecseri lakcímekre, majd igényelték az új házakat az államtól.

Van probléma, nem is kevés. Hiszen, ahogy a lakosok is elmondták, a katasztrófa nem csak azokat az embereket érinti, akik közvetlenül az elszenvedői voltak, hanem a 6000 fős várost. A házak elértéktelenedtek, az utak tönkrementek a sok teherforgalom miatt, vállalkozások, életek mennek tönkre. Mindenki bizonytalanságban él, nem tudja, hogy érdemes- e, illetve egészségügyileg egyáltalán alkalmas-e Devecser és Kolontár arra, hogy maradjanak.
Kepli Lajos elmagyarázta a közönségnek, hogy az anyag, mely kiöntött, igenis káros az egészségre. Ugyanis a szer, ami elárasztotta a településeket nem más, mint timföld és lúg keveréke.
A lakossági fórumot Vona Gábor zárta, megköszönte a résztvevőknek, hogy megosztották velük észrevételeiket, problémáikat. Összegzésként elmondta: többrétegű katasztrófáról van szó. Hiszen van egy környezetvédelmi katasztrófa, van egy jogi katasztrófa, van egy egészségügyi katasztrófa és van egy szociális katasztrófa. A nemzeti párt elnöke javasolta egy helyi jogsegélyszolgálat felállításának kezdeményezését, valamint ígéretet tett arra, hogy az itt hallott panaszokat továbbítja az illetékesek számára. Végül felvetette az ötletet, hogy jövő év elején tartsanak egy újabb lakossági fórumot, ahol megnézik, hogy van-e változás a kártalanítással kapcsolatban.

Sinkovics Szilvia - barikad.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése