2010. augusztus 14., szombat

Pusztít a pestis

Pestisjárvány szedi áldozatait Peru északi részén. Az utóbbi két hónapban hárman haltak meg a fertőző betegségben - jelentette be pénteken a limai egészségügyi minisztérium. A tárca szerint helyi járványról van szó, amelyet az illetékes hatóságok ellenőrzésük alatt tartanak.
A legutóbbi áldozat, egy 29 éves nő tüdőpestisben halt meg csütörtökön, míg a két másik beteggel - egyikük egy 14 éves kislány volt - bubópestis végzett.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a betegség leggyakoribb formája a bubópestis, amely akkor alakul ki, ha az embert fertőzött patkánybolha csípi meg vagy valaki közvetlenül érintkezik fertőzött kisállatokkal, például rágcsálókkal. A tüdőpestis, a kór legritkább és legfertőzőképesebb formája, ezzel szemben emberről emberre terjed cseppfertőzés útján. A betegség antibiotikummal hatékonyan kezelhető, ha időben felismerik.
Óscar Ugarte egészségügyi miniszter a múlt héten azzal magyarázta a járvány kitörését, hogy "a cukornádültetvények terjedése és a tarlóégetés miatt a rágcsálók a környező falvakba menekülnek". Hangsúlyozta, hogy a ragályt, amelyben augusztus eleje óta további 31 ember fertőződött meg, ellenőrzés alatt tartják a régióban, ahol hetek óta járványriadó van érvényben.
mti - barikad.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése