2010. augusztus 24., kedd

Olvasó: A végrehajtás alatt lévő ingatlanok tulajdonosainak figyelmét szeretném felhívni néhány dologra

http://barikad.hu/node/59255

Tisztelt Szerkesztőség!
Azt hiszem, sokakat érintő probléma miatt ragadok billentyűzetet. A végrehajtás alatt lévő ingatlanok tulajdonosainak figyelmét szeretném felhívni néhány dologra, ami veszélyt jelenthet számukra.
2008-ban vettünk fel 4,6 millió hitelt az Aegon Hitel Zrt-től, amit sajnos nem tudtunk fizetni. Hivatkozhatnék a válságra, a munkanélkülivé válásra, a megemelkedett törlesztő részletekre, de nem teszem, mert ezzel sokan vannak így, és tisztában vannak a következményeivel is. A hitelintézet végrehajtásra adta az ingatlant. A bonyodalom itt kezdődött!
Az első végrehajtás még Ingatlan Bróker cégen keresztül ment volna, de ezt megtorpedózták az Otthonvédők, a VÉSZ, és a média. Akkor nagy segítséget kaptunk tőlük, mert nyilvánosságra került az ügy, és a hitelintézet kénytelen volt hivatalos útra vinni az árverést. A bírósági végrehajtó iroda, maximálisan, a jogot szem előtt tartva, lefolytatta az eljárást. Idáig semmi hiba nem volt! Azért, hogy elkerüljük a kilakoltatást, megpróbáltunk megegyezni a pénzintézettel, ami kb. 2-3 hónapos levelezés után sem sikerült. Nem fogadtak el semmilyen ajánlatunkat, és ragaszkodtak az ingatlan értékesítéséhez, eközben mi is azon voltunk, hogy saját magunk eladjuk a házat.
Tavaly októberben jelentkezett egy fiatal házaspár, hogy érdekelné őket a házunk, és mi nagyon megörültünk, bízva abban, hogy nem egy fillér nélkül kell utcára mennünk két gyerekkel. Alkudoztak sokat, végül megállapodtunk abban az árban, amit a végrehajtó iroda is megállapított, mit becsérték. Ha az üzlet összejött volna, még nekünk is marad egy kevéske egy alap, az újrakezdéshez. Kötöttünk velük egy előszerződést.
Amiket csak később tudtunk meg:
- A vevők Romániából érkeztek hazánkba.
- Nincs egy vasuk sem a vásárlásra, az ingatlant teljesen hitelből akarják megvásárolni.
- Az a hölgy, aki a hitelüket intézi (hitelügyintéző), nem alkalmazottja egy banknak sem, csak, mint hitelbróker (vagy mi) működik közre.
- Az ügyvéd, aki az előszerződést írta ennek a hölgynek az unokaöccse.
A hitelügyintéző hölgy, ígért a fiataloknak mindent, még talán örök életet is, de semmi nem lett egyetlen ígéretéből sem, viszont, mindenféle iratra, adatra szükség volt a hitel megszerzéséhez, a végrehajtásról is. Akkor még gyanútlanul, - azért, hogy elég legyen az a hitel amit „meg fognak kapni” – az autónk árát is befizettük a végrehajtóhoz, (végeredményben az Aegon Hitel ZRT részére) hogy annyival is könnyebb legyen a fiataloknak vásárlás. Az egész azon bukott meg, hogy a mi hitelünket folyósító Aegon nem járult hozzá, hogy hitelből vásárolják meg az ingatlant, mert nem érezte biztosnak, hogy megkapja a pénzét. Ez az üzlet januárban meghiúsult.
Mivel mi sem tudtuk értékesíteni a házat, és kifizetni sem tudtuk a követelt összeget, (akkor 8,7 millió forintot) a végrehajtó kitűzte az első árverést. Hivatalosan értesítettek bennünket a tényről, majd miután lezajlott az eredménytelen árverés, arról is, hogy csak egy érdeklődő volt, viszont ő letétbe akarta tenni azt az összeget, ami kell ahhoz, hogy licitálhasson, és mivel ezt a törvények nem teszik lehetővé, elutasították.
Ami kiderült:
- Az érdeklődő a mi volt „vevőnk” volt, aki úgy akarta megoldani a házvásárlást, hogy a licitáláshoz szükséges összeget csak letétbe helyezi a végrehajtónál, és amennyiben nem tudná a fennmaradó pénzt kifizetni, azt visszakapja.
- A bírósági végrehajtó, ezt kategorikusan elutasította, mondván, hogy törvénytelen!
- A végrehajtó azonnal értesített bennünket, mindenről, ami fontos lehetett a számunkra, és a végrehajtónak nem elsődleges célja, hogy utcára kerüljön egy család.
- A volt „vevőnknek” minden adat meg volt a házról, a végrehajtásról, az összegekről, ismerte a hibáit, az előnyeit, és a rendes úton történő vásárlás helyett, egy másik utat választott, ami egy Magyar család utcára kerüléséhez vezetett volna.
- Mi magunk szolgáltattuk ki ezeket az adatokat akkor, amikor az ő hitelükhöz az ők, a hitelügyintéző hölgy, vagy az ő általuk kiválasztott bank kérte.
A sikertelen árverés után, két hónapig nem lehet új árverést kiírni, ezen idő alatt mi is próbálkoztunk az értékesítéssel, továbbra is, éppen annyiért, mint ami a végrehajtónál megállapított becsérték. Sajnos az ingatlanpiac helyzete miatt sikertelenül. Eljött a második árverés ideje is, és újra csak egy érdeklődő volt, a volt „vevőnk”. Mivel mindenképpen az árverésen akart hozzájutni az ingatlanhoz, így le is tette azt az 1,07 millió forintot, ami kötelező volt, és 7,4 millióért megvette a házat. Már ez is elég gusztustalannak hatott számomra, de mivel ez egy „szabad” ország, hát ez van. A teljes összeg kifizetésére kapott a fiatalember 60napot. A döbbenet az volt, amikor a régi hitelügyintéző hölgy telefonon megkeresett bennünket, és közölte, hogy jön egy értékbecslő.
Lányos zavaromban, beengedtem az ingatlanba az értékbecslő hölgyet, aki még a helyszínen közölte, mivel csak kandalló a fűtése a háznak, és nincs bekötve a gáz, valamint a villany is ki van kötve, nem hitelezhető a ház. A volt „vevőnk” másnap telefonált, hogy deháthogyhogy?, holott ez az állapot, már akkor is fennállt, amikor először itt járt, és az előszerződést megkötöttük. Azóta többször telefonált ő is, és a hitelügyintéző hölgy is, és lassan odáig jutottunk, hogy elég csúnya hangot engednek meg maguknak.
A végkövetkeztetés:
- Ha ilyen helyzetbe kerülünk, (végrehajtás alá kerül az ingatlan) nagyon gondoljuk át, kivel kötünk szerződést, vagy kit engedünk a házba.
- Gondoljuk végig, milyen adatokat, iratokat adunk át akár egy banknak is.
- Minél előbb próbáljunk valami hivatalos, jogi utat keresni, nehogy ilyenformán vegyék el az egyetlen házunkat a fejünk fölül.
Nos hát ennyit akartam, e sorokba önteni, és köszönöm, ha elolvassák.
Tisztelettel:
P.M
barikad.hu
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése