2010. augusztus 14., szombat

Harc a vízért

Vizet! Vizet! – így sóhajtanak fel a balatonvilágosiak, illetve a Balatonaliga Üdülőközössége Egyesület tagjai, akik annak ellenére nem juthatnak le a vízpartra, hogy erre szerződés kötelezi az egykori pártüdülőt, a Club Aligát megszerző izraeli érdekeltségű céget. A lapunk birtokában lévő dokumentumok szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. bő másfél héttel ezelőtt arról tájékoztatta Zvi Frankot, a Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatóját, hogy köteles feltételek és ellenszolgáltatás nélkül a nagyközönség számára a Balaton partjára történő lejutást biztosítani.
Balaton Sukorója? A balatonvilágosiak lassan három éve küzdenek azért, hogy legyen, pontosabban megmaradjon a szabad lejárásuk a tópartra. A településen jellemzően beépített a part menti sáv, ezért egyáltalán nem mindegy az itt élőknek, hogy az egykori MSZMP-üdülő privatizálásával elveszítik-e strandolási lehetőségüket.
A Club Aliga kálváriája hosszú évek óta tart. Az egykori pártüdülő területének nagyobb hányada, az ötödik értékesítési kísérlet után 2007 márciusában az izraeli érdekeltségű Pro-Mot Hungária tulajdonába került öt és fél milliárd forintért. A kisebbik rész esetében a cég 49 évre megszerezte a vagyonkezelői jogokat. A rendszerváltás után Kádár, Hruscsov, Fidel Castro és számos kommunista diktátor üdülőhelyét - amely amúgy rendkívüli természeti adottságokkal rendelkezik - az állam hagyta lepusztulni. Tipikus hazai történet. Romló állapotú házak, elburjánzó növényzet - ránézésre egy értékét vesztett ingatlan. Aztán mindig jön valaki, aki meglátja benne az értéket. Így volt ez a Club Aliga esetében is. Idővel megérkezett az élelmes befektető, egy izraeli érdekeltségű cég, s megvette a festői környezetben lévő, közvetlen vízparti kapcsolattal rendelkező hatalmas telket, ami alig egy órányi útra terül el a fővárostól.
Utána pedig nem marad más, csak a sajnálkozás. S, hogy ez őszinte vagy sem, annak eldöntését olvasóinkra hagyjuk. Tavaly augusztusban a Horn-kormány egykori privatizációs minisztere, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Suchmann Tamás ejtette ki száján az alábbi mondatot a Club Aliga egyik épületében: „A balatoni térség egyik legnagyobb károkozása volt, amikor ezzel az üdülőkomplexummal az elmúlt húsz évben nem az értékének és nagyságrendjének megfelelően bántak a vagyonkezelésért felelősek, beleértve biztosan magamat is.”
Kommunista pártüdülő izraeliek kezén
A Balaton partján elterülő ötvenhektáros területen őspark, majdnem másfél kilométeres partszakasz és ötven épület szolgálta a szocializmus építésében megfáradt pártvezéreket. A kommunista prominensek közül megfordult az üdülőben Gerő Ernő, Rajk László és Nagy Imre is. A munkásság előtt a második világháború után csak rövid ideig állt nyitva az ötvenhektáros pihenőövezet. Rákosinak ugyanis különösen tetszett a minden irányból jól védhető terület. Utasítást adott a terület kisajátítására, az emberek kitelepítésére, az útban lévő házak lerombolására.
A pártvezetésnek tetsző épületeket elosztották maguk között a kommunista vezetők. Rákosi a maga villáját elkeríttette. A partvidéket felosztották, Aliga I. a pártfunkcionáriusok ingyenes üdülésére szolgált, Aliga II. pedig a szigorúan őrzött övezett lett, ahol a kommunista párt vezérei pihentek, gépfegyveres őrök árnyékában. A néptől rettegő politikusok ételeit előkóstolók vizsgálták. Kádár János villájában és saját szigetén a világ számos tájáról ideérkező véreskezű, kommunista diktátorok élvezték a Balaton közelségét. A már említetteken kívül Ho Si Minh és Honecker is napozott a „magyar tenger” partján. A pletykák szerint Carlos, ismert terrorista is.
Az állampárt bukásával megkoptak az egykori pártüdülő fényűző épületeinek falai is. A pártvagyon felosztását követően több szervezet után, az Egészségügyi Minisztériumhoz került az üdülő, de nem tudott vele mit kezdeni.
A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) 2004-ben kapta meg az ingatlant azzal a megbízással, hogy értékesítse. Korabeli sajtóhírek szerint az állam akkor nyolcmilliárdos bevételt remélt az értékesítésből, s az üdülőkomplexum az ennél alacsonyabb ajánlatok miatt nem került magánkézbe a négy alkalommal kiírt pályázaton.
Ötödszörre viszont az újságokban említett összegnél lényegesen olcsóbban, öt és fél milliárdért kelt el a Club Aliga, és került egy izraeli érdekeltségű cég tulajdonába. Tavaly nyáron már az új gazda, a Pro-Mot Hungaria Kft. terveitől volt hangos Balatonvilágos. (...)
(Ha szívesen elolvasná a teljes cikket, vásárolja meg a Barikád e heti számát! Ezzel is a nemzeti sajtót támogatja.)
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése