2010. július 25., vasárnap

A vén diófa alatt: Beszégetés Szőke István Atillával

A vén diófa alatt

Beszégetés Szőke István Atillával

Nemrégiben megjelent Szőke István Atilla legújabb verseskötete "Isten saját bora" címmel. Erről és sok érdekes témáról beszélgettünk a költővel, aki ott lesz a jubileumi X. Magyar Szigeten is! Tervei között szerepel egy rovásírásos, találós kérdéses kifestőkönyv gyermekeknek, és szeretné, ha versei rovásírásos kiadványként is megjelenhetnének a jövőben.
Nem telhet el év, hogy ne hallatna magáról és legújabb kiadványáról Szőke István Atilla, a nemzeti oldal népszerű költője. A Szkítia együttes új szövegírójával nemrégiben megjelent verseskötetéről, az "Isten saját bora" című versgyűjteményről, jövőbeli terveiről beszélgettem, de szóba került a HVIM I. Nemzeti Gyerektábora és a jubileumi X. Magyar Sziget is.
Gribek Dániel: Megjelent a legújabb versesköteted "Isten saját bora" címmel. Miről szólnak a költemények a könyvben?
Szőke István Atilla: Az "Isten saját bora" című könyvben hosszabb, rövidebb versek találhatók a magyar nyelvről, lélekről, műveltségről, borról, az Isten-hitről, a feltámadásról, a megmaradásról, az ősiségről, Csontváryról, Nyirő Józsefről.
G.D.: A borító ismét gyönyörű. Ki készítette és milyen jelentése van a mintának?
Sz.I.A.: A borítót Barcsik Géza rajzolta a tőle megszokott színvonalon. Az ősi Napszimbólum védőn átöleli az aranyló szőlőfürtöt, amely egy kalotaszegi időlátta kapu-félfa faragott díszeiből kiemelkedve ragyog a végtelenségbe. Az életigenlő levelek, kacsok, szárak között ott üzen a régi világ jeleinek máig ható varázsa. Vigyázzunk rájuk, kövessük útjukat képben, versben!
G.D.: Látsz változást a versszeretettel kapcsolatban? Alapvetően az emberek jóval kevesebbet olvasnak verset, mint régen. Ebből te mit tapasztalsz?
Sz.I.A.: Nagy örömömre szolgál, hogy a fiatalok közül az utóbbi időben egyre többen olvasnak magyar szerzőktől regényeket, verseket. Talán felnő most egy olyan nemzedék, akik elől már nem lehet eltitkolni a valódi magyar irodalmat.
A felnőtteknél azonban érzem, hogy egyre kevesebbet olvasnak, a nagy többség egyáltalán nem. Ez számomra fölfoghatatlan. Ennek legfőbb oka lehet a „televízióbámulás”, az általa gerjesztett butulás és az igénytelenség - sajnos!
G.D.: Igen termékeny szerző vagy. CD-ket, könyveket jelentetsz meg folyamatosan. Mi a következő terv?
Sz.I.A.: Terveim között szerepel a Pilisről szóló népzenés, verses CD második része, egy gyerekeknek szóló verses, találós kérdéses, rovásírásos kifestő és egy újabb felnőtteknek szóló verseskötet elkészítése. Ez a következő két esztendő munkaterve.
G.D.: Idén jártál a HVIM első gyerektáborában. Milyen érzésekkel távoztál onnan?
Sz.I.A.: Igen, néhány hete voltam a HVIM Eger melletti jurtás gyermektáborában Kürti Zoltán meghívására. Egy nyelvi vetélkedőt tartottam a táborlakóknak, amely nagyon jól sikerült. Nagy örömmel hallgattam a 10-14 éves, egészséges lelkületű gyerekektől a Wass Albert, Arany János, Petőfi Sándor verseket, sőt egy felvidéki kislány még Vörösmarty Mihály Szózatát is elmondta. Kiváló élmény volt ott lenni.
G.D.: Idén is találkozhat veled a közönség a Magyar Szigeten?
Sz.I.A.: A Magyar Szigeten augusztus 4-én tartok egy előadást. Kíváncsian várom én is, hiszen egy új előadással készülök. Verseket hallgatunk, és a versek születéséről beszélek majd. Mindegyik mű kötődik majd a Pilishez, de nem róla szól!
G.D.: Nem gondolkodtál még azon, hogy néhány versedet összegyűjtve rovásírással is megjelentess kötetet?
Sz.I.A.: Szeretném, ha ez régóta dédelgetett álmom is egyszer megvalósulna.
G.D.: Végezetül visszatérve az új kötetre: Ha egy-két mondattal kellene megfogalmaznod, hogy miért érdemes elolvasni az új verseid, mit mondanál?
Sz.I.A.: Aki szeretné ezt a kietlenné tett világot, ezt a modortalan kort másképp látni, észrevenni az értékeit, esetleg jobbá tenni és kíváncsi olyan gondolatokra, mely segíti ebben, az, ha teheti,egy pohár magyar borral, magyar lélekkel üljön egy vén diófa alá és olvasgassa. Ha nem teheti ezt, olvasgassa csak úgy.
Nyugodt, töprengő hangulatú verseket talál a könyvben, vallomásokat, hitvallást, értékmentést, lélekérintést. Ki-ki a maga világát is hozzá kapcsolhatja, nem bánja meg!
(Gribek Dániel - Rovatmagazin.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése