2010. június 2., szerda

Ismét itt az "újpogányság réme"

http://kuruc.info/r/2/60554/


Ismét itt az "újpogányság réme": nem vesznek részt a verőcei Kárpát-Haza Templom avatásán a keresztény egyházak püspökei
Nem vesznek részt a verőcei Kárpát-Haza Templom pénteki avatásán a történelmi keresztény egyházak püspökei, mert az épületet csak emlékhelynek tekintik, és semmiképp sem keresztény templomnak - közölték az egyházak képviselői kedd este.
Bár nemzetünk múltjának részét képezi az ősmagyarokkal kapcsolatos gondolatvilág, "mindez még a kereszténység előtti hitvilághoz tartozik, s nem egyeztethető össze a Krisztus-hitünkkel" - olvasható a Beer Miklós római katolikus megyéspüspök, Szabó István református püspök és Fabiny Tamás evangélikus püspök által aláírt közleményben.
A püspökök úgy fogalmaztak: "már korábban is többször felemeltük szavunkat a sajnálatos módon elburjánzó újpogány jelenségekkel szemben, amelyek gyakran híveinket is összezavarják". Ezért nem tudnak részt venni az ünnepségen, amelyet a trianoni diktátum aláírására emlékezve, június 4-én tartanak.
A püspökök rámutattak: hetekkel ezelőtt szóbeli meghívást kaptak a verőcei Kárpát-Haza Temploma szentelésére, ám hivatalos meghívót eddig nem kaptak, jóllehet több fórumon feltüntették a nevüket az ünnepségen szolgálók között.
Az egyházi vezetők ugyanakkor leszögezték: a magyar összetartozás ügyét - különösen a trianoni trauma tudatában - rendkívül fontosnak tartják. "A magunk részéről folyamatosan meg is teszünk mindent a közösség megéléséért és a sebek gyógyításáért" - írták.
Azt a tényt örömmel üdvözlik a püspökök, hogy Verőcén létrejött egy emlékhely, és "elismeréssel adóznak sokak áldozatvállalása előtt", ezzel együtt "súlyos fenntartásaikat" hangoztatták az épület szimbolikájával, illetve a benne tervezett programokkal kapcsolatban, mert - ahogy fogalmaztak - "keresztény templom szakrális középpontjába nem kerülhetnek Jézus Krisztus helyébe vagy mellé pogány mitológiai alakok".
A Kárpát-Haza Templomot közadakozásból, önkéntes munkával tavaly kezdték építeni. Az épületről Bethlen Farkas, a vállalkozást kezdeményező Julianus Barát Alapítvány elnöke, Verőce polgármestere korábban azt mondta: a Lózsi-völgyben álló templom fő célja a magyarságtudat erősítése.
(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése