2010. május 28., péntek

Mazsihisz: a kettős állampolgárság történelmi jóvátétel a holokauszt túlélőinek

2010. május 27. csütörtök, 17:52 | MTI
Budapest
|
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke szerint a kettős állampolgárságról hozott országgyűlési döntés történelmi jóvátételt jelent a holokauszt túlélőinek, illetve leszármazottaiknak; Feldmájer Péter az MTI-nek csütörtökön nyilatkozva azt mondta: örömmel fogadták a magyar parlament határozatát.
A Mazsihisz elnöke indoklásképp úgy fogalmazott: nem szabad elfelejteni, hogy a holokauszt és a II. világháború szörnyűségei miatt nagyon sok olyan ember kényszerült elhagyni a történelmi Magyarország területét, akik kötődtek a magyar kultúrához.
Elsősorban Izraelben élnek nagyobb tömbben olyanok, akiknek a felmenői a történelmi Magyarország területén éltek - fűzte hozzá.
A hitközség elnöke szerint a világban több százezerre tehető a potenciálisan érintettek száma, de Feldmájer Péter azt nem tudta megbecsülni, hogy a zsidó származású emberek közül mekkora arányban kívánnak élni ezzel a lehetőséggel.
Megjegyezte: a Mazsihisz szerint a közel-keleti ország pozitívan értékeli a magyar parlament döntését, hiszen a zsidóság mindig nagyon érzékeny a hasonló szimbolikus gesztusokra.
Az Országgyűlés szerdán, 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett döntött úgy, hogy lehetővé teszi a határon túli magyarok egyszerűbb, kedvezményes honosítását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése