2011. október 4., kedd

Végtörlesztés: Kinek éri meg?

Alig egy hete fogadták el a devizahitelek kedvezményes végtörlesztéséről szóló szabályokat. Arra keressük a választ, hogy kinek éri meg foglalkozni a végtörlesztés gondolatával.

Továbbra is kérdés, hogy a kedvezményes végtörlesztés lehetősége a lakosság mekkora hányadának nyújt valódi segítséget. A lehetőség elsősorban, azoknak rendkívül kedvező, akinek van elég tartalékuk arra, hogy a mostani árfolyamhoz képest jóval olcsóbban ki tudják váltani a hitelüket. A szigorúbb prognózisok szerint legalább 150 ezer család élhet a lehetőséggel, de összesen több mint egymillió ember számára lenne lehetőség a hiteltartozásuk csökkentésére. (A jogszabály azokat érinti, akik devizahitelt vettek fel ingatlanon alapított jelzálogra - de a lehetőség független attól, hogy a kölcsön lakáscélú vagy szabad felhasználású volt-e).

Ahogy korábban már felhívtuk rá a figyelmet, azoknak érheti meg 180 forintos fix árfolyamon kiváltaniuk a hitelüket, akik arra számítanak, hogy az árfolyamhelyzet nem lesz jobb a mainál. (Ha a fix árfolyamú végtörlesztést választják, akkor akár több millió forinttal csökkenthetik hiteltartozásukat)

Akik így kalkulálnak, elkönyvelik azt a veszteséget, ami a korábbi - a felvétel időpontjában számolt - és a most kedvezményesen kínált árfolyam között van, de még mindig jobban járnak, mintha a mostani árfolyamon váltanák ki hitelüket. A devizahitel egyösszegű visszafizetését meg lehet oldani forint alapú lakáskölcsönnel való kiváltással is, bár az egyelőre kérdéses, hogy a bankok milyen feltételeket szabnak a forinthitel nyújtásához. Ez esetben azonban érdemes azzal számolni, hogy a forintkölcsönök kamatai magasabbak lehetnek, így az új kölcsön törlesztőrészlete sem feltétlenül lesz alacsonyabb a mostaninál.

Nem érdemes ugyanakkor a végtörlesztésen gondolkodnia, aki minimálbéren van bejelentve és a deviza alapú hitel kiváltására forinthitel felvételében gondolkodik, melynek törlesztése ennél magasabb jövedelmet kíván meg a hitelminősítés során.

Azoknak, akik a végtörlesztést választják, igényüket 2011. december 30-ig kell bejelenteniük a banknak, majd az igénybejelentéstől számított 60 napon belül teljesíteniük kell a végtörlesztést.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk: www.mindennapipenzugyeink.hu

Forrás: hir24

sokkaljobb-kommentár: Ezzel a törvénnyel ugyanaz a helyzet, mint az egykulcsos adóval: a törvényt megszavazók és holdudvaruk járt jól, a kisemberek nagyon rosszul!
Rogán Antal, a végtörlesztéses törvény benyújtója meg is mondta kerek perec, hogy amennyiben az unió megsemmisíti a törvényt, és vissza kell fizetni a pénzt, azt nem a haszonélvezők fogják megtenni, hanem a magyar állam. Vagyis újabb terheket raknak majd miatta a rengeteg megszorítással már tönkre tett társadalomra.
Az egykulcsos adóval idén 500 milliárd, jövőre a hatalom béremelése miatt már 520 milliárd adóbevétel esik ki... A minimálbéreseket elbocsátják, mert a vállalkozók nem fogják bevállalni a 92 ezer forintos minimálbért. Mennyi is lesz jövőre a minimálbér nettóban? Hatvanezer forint! Mennyivel is járnak jól a NAGYOK az egykulcsos adóval? Nettó HATSZÁZEZER forinttal! Tíz minimálbéres nettó jövedelmével marad több egyetlen kiváltságosnak!

Ez a magyar igazság Fidesz módra! Ébresztő fülkeforradalmárok!

Békéscsaba, 2011. szeptember 30.
F. I. - K. M.

Emlékeztető: "Nevezhetnek bennünket a spekulánsok bárminek, de kifosztani magunkat tovább nem hagyjuk! Az önvédelemhez jogunk van! Mi nem gyűlölünk senkit, de törvényekkel ne kényszeríthessenek bennünket arra, hogy szeressük azokat, akik spekulációval kirabolják a nemzetet!" (Részlet Madarasi R. István tanulmányából)

sokkaljobb.hu

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése