2011. október 7., péntek

Magyarellenes román provokáció az aradi megemlékezésen

2011, október 7 - 09:01 barikad.hu

Egyedül a Jobbik képviseltette magát országos szinten a 162 évvel ezelőtt kivégzett 13 honvéd tábornokról való megemlékezésen. A román soviniszták ez alkalommal sem bírták ki provokáció nélkül.

Október 6-án Kárpát-medence szerte megemlékezéseket tartottak az 1849-ben mártírhalált halt tizenhárom honvéd tábornokról és Batthyány Lajosról. Aradon, a szabadságharc tábornokai kivégzésének helyszínén a csonkaországi és erdélyi pártok, egyházak, iskolák, valamint hagyományőrző, civil szervezetek rótták le kegyeletüket, és helyeztek el koszorúkat.

A délelőtt 11-kor kezdődő megemlékezésen a magyarországi pártok közül országos szinten csak a Jobbik képviseltette magát, igaz jelen volt a KDNP egyik megyei szervezete, valamint a Fidelitas; Ágh Péterék azonban lekésték a koszorúzást, és csak a rendezvény végén tudtak az emlékmű elé járulni. A kormány nevében Soltész Miklós szociális-, család- és ifjúságügyi államtitkár helyezett el koszorút, és hasonlóképpen tett az Erdély visszatérésében bízókat leidiótázó Füzes Oszkár bukaresti nagykövet.

A Jobbik Magyarországért Mozgalmat Szávay István országgyűlési képviselő, Tóth Péter Csongrád megyei elnök, Szabóné Kocziha Tünde és Stifler Attila békéscsabai önkormányzati képviselők, Rácz Tibor szegedi alelnök, valamint számos helyi szervezet, köztük az ópusztaszeri, a békéscsabai, a szentesi és a szegedi képviselte. Jelen volt az Új Magyar Gárda Mozgalom több tagja is.

Fotók: Az emlékezet koszorúi, Tiszteletadás a vesztőhelyen, Az idiótázó nagykövet, Füzes Oszkár és felesége, Soltész Miklós államtitkár, a háttérben jobbikos zászlók, Szávay István és Tóth Péter a vértanúk neveit viselő obeliszk előtt, Kocziha Tünde és Strifler Attila Békéscsaba képviseletében, Az aradi vértanúknak emléket állító obeliszk, Jobbikos csoportkép az obeliszk előtt

Az egész napos megemlékezés-sorozat délután négy órakor a Szabadság szobornál zárult, amelyet a vértanúk tiszteletére 1890-ben avattak fel, a román kormány azonban 1925-ben eltávolíttatta. A hányattatott sorsú szobrot - hangos román tiltakozás kíséretében - csak 2004-ben állították vissza, azóta többször megrongálták, egyes részeit el is lopták. A két ünnepség között a magyar nagykövetség fogadást adott, ahová a megjelent kormánypárti vendégekkel ellentétben a Jobbik országgyűlési képviselőjét nem hívták meg.

Fotó: A tömeg Kelemen Hunor beszédét hallgatja a Szabadság-szobornál

A Noua Dreapta (Új Jobboldal) nevű soviniszta, magyarellenes párt aktivistái a nemzeti gyásznapot is arra használták, hogy a magyar lakosságot provokálják: a rendezvény ideje alatt hatalmas méretű román trikolórt feszítettek ki, a diadalív alatt saját zászlójukat lengették, a magyar himnusz éneklése alatt pedig hátat fordítottak a tömegnek. A történelemmel a jelek szerint hadilábon álló fiatal soviniszták egy transzparenst is elővettek, amely szerint Bem József utasítására 40 ezer ártatlan románt gyilkoltak le. (A román gyerekek a mai napig azt tanulják az iskolában, hogy az 1848-49-es szabadságharcban a magyarok támadtak rá az erdélyi románokra, holott ennek pont a fordítottja igaz: a románok az első adandó alkalommal az osztrák császári csapatok oldalára álltak, és részt vettek több magyarlakta település kifosztásában, civilek legyilkolásában - a szerk.)

Fotó: A Noua Dreapta aktivistái a Diadalív előtt
Fotó: A szélsőségesek szerint Bem József lelkén 40 ezer román halála szárad

A Szabadság-szobornál zajló megemlékezésen többek között a román polgármester, Gheorghe Falcă, az RMDSZ-es alpolgármester, Bognár Levente, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Kelemen Hunor miniszter is felszólalt. Aktuálpolitikai ízű felszólalásában Kelemen Hunor azt fejtegette, hogy a 48-as forradalom többek között az egység hiánya miatt bukott el, amely tanulságul kell szolgáljon a jövőre nézve. (Romániában jövőre választásokat tartanak, az RMDSZ pedig igyekszik jelenlegi vezető szerepét megtartani újdonsült kihívójával, a nemrég bejegyzett, Fidesz által támogatott Erdélyi Magyar Néppárttal szemben. - a szerk.). A kormány nevében felszólaló Soltész Miklós államtitkár a magyar nemzethez való tartozást hangsúlyozta, és kiemelte az Erdélyben is zajló népszámlálás fontosságát.

A rendezvény békésen ért véget, a megemlékezők nem ültek fel a magyarellenes román provokációnak.

Bencsik János, Arad

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése