2011. május 28., szombat

Továbbra is tilos magyar nyelvű élő adást sugározni a felvidéki televíziókban

 Kuruc.info

A Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége (SZMTSZ) megütközéssel fogadta, hogy a "kisebbségi" nyelvhasználati törvény módosítása után is megmaradtak a nem államnyelven folytatott televíziózást érintő korlátozások.

"A szlovákiai magyarság alapvető joga az anyanyelven történő tájékoztatás. Ez a jog azonban csak korlátozott mértékben érvényesül az államnyelvtörvény egyes előírásai miatt. A szlovák államnyelvtörvény nem teszi lehetővé az anyanyelvű interaktív tartalmak sugárzását az országos és a helyi televíziókban. Előírja a kétnyelvűséget, amit a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége a nemzetközi emberi jogi és kisebbségvédelmi szervezetekkel együtt diszkriminációként és gazdasági versenyhátrányként értelmez" - olvasható a szövetség csütörtöki nyilatkozatában.

A pozsonyi parlamentben szerdán elfogadott, majdan alkalmazandó módosítás értelmében az egyes felvidéki településeken a "kisebbségi lakosság" (értsd: a magyarság) arányának elég csak a 15 százalékot - s nem pedig az eddigi 20 százalékot - elérnie ahhoz, hogy a hivatalos érintkezésben használhassák az anyanyelvét. Ugyanakkor nem sikerült elérni, hogy a televíziókban ne feliratozzák tótul a magyar műsorokat, ami lehetetlenné teszi a magyar nyelvű élő adásokat.

A felvidéki magyar televíziósok szerint "az elfogadott kisebbségi nyelvtörvény teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a Velencei Bizottság azon ajánlásait, amelyekben a nem államnyelven sugárzott televíziós műsorokat érintő jogkorlátozások és diszkrimináció megszüntetését javasolja".

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy újabb évekre, vagy évtizedekre érvényben maradjanak ezek az európai szinten példátlan diszkriminatív törvényi rendelkezések, amelyek akár 40 százalékban is növelik a nem államnyelven, például magyarul gyártott és sugárzott műsorok költségeit. A korlátozásokat a magyar nyelvű televíziózás szándékos elsorvasztására tett kísérletként értékeljük" - fogalmaz a SZMTSZ az MTI pozsonyi tudósítójához eljuttatott nyilatkozatában.

"A felsorolt okok miatt a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége határozottan tiltakozik a kisebbségi nyelvhasználati törvény 2011. május 25-én elfogadott módosítása ellen, és minden eszközt és lehetőséget felhasznál arra, hogy tiltakozásának hangot adjon belföldön és külföldön egyaránt. Amennyiben a törvény jogerőre emelkedik, felszólítjuk a hazai és külföldi újságíró kollégákat illetve a nemzetközi újságíró szervezeteket, fejezzék ki szolidaritásukat, ítéljék el a szlovák törvényhozás lépését, amellyel ismét arcul csapta nem szlovák anyanyelvű polgárait" - zárul a nyilatkozat. (MTI korrigálva)

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Diszkriminálják a magyarokat Magyarországon
barikad.hu 2011, május 27 - 17:09

Egy zsidó tulajdonban lévő ingatlaniroda hirdeti magát az interneten. Honlapjukon egyértelműen kifejtik: csak zsidó ügyfeleket várnak. És mindez Magyarországon.

Nem egyedi annak a zsidó ingatlanirodának az esete, amely az interneten hirdeti magát. Az ominózus cég vezetője bemutatkozójában fontos elmeként említi azt, hogy ő egy zsidó ember, akinek nagyszülei holokauszt túlélők voltak. Az iroda 2009-ben kezdte meg működését Bécsben és Hegykőn. Bécsben csak telefonon és online lehet őket elérni, Hegykőn viszont irodájuk is van.

Kis és nagy értékű ingatlanokat értékesítenek, mindössze egy kikötésük van: a befektetőnek vagy a vásárlóak zsidóknak kell lenniük. Az iroda kifejezetten ezt az irányt képviseli, céljuk, hogy ezt az ideológiát képviselő emberek egymásra találjanak az üzleti életben. Kiemelik, hogy az ügyfelek náluk biztosan nem találkozhatnak antiszemitizmussal, csak zsidó befektetői csoportokkal.

Hogy történhet meg ez Magyarországon, hogy a földünkkel, ingatlanjainkkal zsidó üzletemberek kereskednek és egyetlen kikötésük van: az ügyfélnek zsidónak kell lennie? Ez nem más, mint nyílt diszkrimináció, a magyarokat saját hazájukban kirekesztik.

S.SZ.

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése