2011. április 3., vasárnap

Szabályozás: gyógyszer lett belőlük

2011-04-03 11:02 hírTV

Április elsejével már csak gyógyszerként kerülhetnek forgalomba a gyógyhatású készítmények. A szabályozás a forgalomban lévő 350 növényi összetevőket tartalmazó termékekből 60-at érint.

Az érintett készítményeken ezentúl csak akkor lehet feltüntetni a gyógyhatást, ha azokat gyógyszerré minősítik át. Az átsorolást azonban a miniszteri rendeletben rögzített határidőig csak a termékek egy részénél tették meg. A jövőben így élelmiszerként, táplálékkiegészítőként vagy gyógyszerként lehet hozzájutni a gyógyteákhoz és bizonyos kenőcsökhöz anélkül, hogy a csomagoláson feltüntetnék, milyen betegségre valók. A korábbi besorolású, március végéig legyártott termékeket még 2 évig, illetve a szavatossági idő lejártáig lehet árusítani.

A témáról részletesen beszámolunk a vasárnap 16.30-kor kezdődő GyógyHír című egészségügyi műsorunkban

Gyógynövény-törvény az Európai Úniótól
2011. március 15. kedd abszurdisztan

Gyógynövény - tilalom... naszóval kezdték ezek a tengerhez közelebb lakó urak a disznóvágással, mondván nem szabad a földön vágni a pocát, merthogy az nem higiénikus, ezért nekünk az nem jó - fektessük hát vágópadra (vagy inkább a vágóhídra?) - aztán most meg itt van ez a gyógynövényes dolog.

Szóval áprilistól bizonyos gyógynövényeket az Európai Únió újabb rendelete alapján már csak gyógyszernek minősítve lehet majd árulni, azaz már ezért is mehetünk a gyógyszertárba.

A "hagyományos növényi gyógyszer"-ré minősítés lenne a másik út, de az meg túl drága, hosszú bürokratikus köröket kell járni egy nyamvadt bürökért is.

Csak nem már megint az a gyógyszerlobbi? Lesz majd Bayer Kamilla, Egis Menta?

Kapcsolódó: Gyógynövények betiltása
*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése